Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

Jerusalem In My Heart на осмия рожден ден на „Аларма Пънк Джаз“ (октомври, 2016)

Задава се "Шумната неделя" на "Аларма Пънк Джаз"

Канадско-ливанският аудио-визуален проект Jerusalem In My Heart , авангардната цигуларка Джеска Мос и краут-поп дуото OOHS! излизат заедно на сцената на клуб *Mixtape 5* в последната неделя на месец май (29.05.2022) като част от специална..

публикувано на 13.05.22 в 19:15

Писателката Цветелина Александрова и нейните дървета за прегръщане

Цветелина Александрова е магистър филолог, автор на "Сеизмичен роман“. Нейни разкази са поместени в сборници, алманаси и електронни платформи, както и в литературни издания като "Литературен вестник“, списание "Море“, "Словото днес“ и др. Те е един от..

публикувано на 11.05.22 в 13:40

Антония Апостолова с премиера на романа "Нас, които ни няма"

"Нас, които ни няма" е обяснение в любов към поколението на 90-те и към това на неговите родители. Към един любим на всички град. Към писането и книгите. Към културните жалони и музиката на 90-те. Към астрономията и фантастиката. Един болезнено личен..

публикувано на 09.05.22 в 11:55

Историята на украинката Ана Савенко

Украинката Ана Савенко, от десетилетия вече живее в България. Тя създава свое семейство у нас и се занимава със сладкарство.  Ана Савенко разказва в предаването "Аларма" своята история за това как България се превръща в неин втори дом, как..

публикувано на 05.05.22 в 10:10

Доналд Мик Неър или как се чувства един американец в България

Доналд   Мик Неър, е американец от Чикаго, който живее в България само от четири години, но за това време е постигнал завидно ниво на българския език. Той е стендъп комедиант и е много активен в онлайн пространството. Намира успех в Instagram и TikTok,..

публикувано на 04.05.22 в 17:10
д-р Маргарита Тарейн

Съветите на специалиста – как да водим трудни разговори по тежки теми

В сложното и динамично време, в което живеем – пандемия, война, финансова криза – e добре да се обърнем към специалиста, за да чуем неговото мнение и препоръки затова как да водим тежки и трудни разговори с близките си, децата и околните, когато се..

публикувано на 04.05.22 в 12:23

Денят на джаза срещу Деня на труда на канала "Пънк Джаз" на Бинар

24-часовият музикален канал "Пънк Джаз" на Радио Бинар, по-малкото братче (или сестриче) на предаването "Аларма" и концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР, предлага концептуална програма за 10-ия си юбилей, а и конкретно за този специален уикенд,..

публикувано на 29.04.22 в 23:09
Soccer96 – Дан Ливърс (Даналог) и Максуел Халет (Бетамакс)

Soccer96 – галактически синт-пънк от "Аларма" и Stretch

Поредното съвместно начинание на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" и музикалната платформа Stretch се задава след по-малко от месец! На 1 юни в клуб *Микстейп 5* директно от Лондон каца звездно трио за невероятна вечер със звук на синт-пънк,..

публикувано на 28.04.22 в 18:05
Ники Мао (Hiro Kone)

Hiro Kone между световете

Hiro Kone e самостоятелен проект на американската мултиинструменталистка и продуцентка на електронна музика Ники Мао. Тя пристига в Европа от Ню Йорк по-малко от половин година след излизането на четвъртия си албум Silvercoat Тhe Тhrong, издаден през..

публикувано на 26.04.22 в 17:21

Акция "Великден без клетки" на 24 април в градинката пред НДК

Трима от всеки четирима българи смятат, че не е морално да се отглеждат кокошки в клетки. Акцията в неделя е част от кампанията "Разперени криле" на Сдружение КАЖИ – Кампании и активизъм за животните в индустрията  В градинката пред НДК..

публикувано на 21.04.22 в 08:40