Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

Социална тревожност - снимката е илюстративна.

Социалната тревожност - същност, причини, терапия

Социалната тревожност е свързана с очаквани в бъдещето неприятни преживявания и събития и се преживява с чувство за напрежение и поведение на отбягване. Хората със социална тревожност се страхуват от излагане, посрамване, унижение и..

публикувано на 19.07.23 в 15:25

Какво не знаем за Витоша

В разгара на летния сезон всички се стремим да прекарваме повече време на открито, сред природата, да почиваме и да търсим прохлада в летните жеги. А какво по-добро място за всичко това от планината? Ето защо ви предлагаме да отскочим до Витоша, като..

публикувано на 14.07.23 в 17:05

Драматургия на протеста

На 14 юни 2023 г. ще се навършат точно десет години от началото на най-дългите протести в България от периода 2013-2014 г. В дискусията за драматургията на протестите говорят двама от активните участници от това време, които имат отношение към театъра и..

публикувано на 13.06.23 в 15:15

Очаквайте в "Аларма" Гергана Лаптева с четвъртия ѝ роман

Гост в "Аларма" на 8 май от 21.30 часа е Гергана Лаптева – геолог и писател. Тя е ръководител на отдел "Култура" в Българския антарктически институт, участвала е в 7 антарктически експедиции и е автор на 3 книги за Антарктика: "Посока юг –..

публикувано на 08.06.23 в 16:24
Магдалена Берначак

Магдалена Берначак – една полска преподавателка по политически науки в България

Магдалена Берначак e полякиня, родена в Гнѐзно, първата столица на Полша, намираща се на 50 км до Познан.  Магдалена е магистър по европеистика и политически науки, а през 2011 г. защитава докторат по политически науки. После 7 години, до 2018 г., е..

публикувано на 08.06.23 в 11:15

"Балада за изгубените планини" – мост между културите

Днес, 2 юни, в деня на празника на Италианската република, от 19 часа в Софийската градска художествена галерия ще бъде представена новата книга на един от италианските преводачи на българския автор Йордан Радичков Данило Манера "Балада за изгубените..

публикувано на 02.06.23 в 11:40

"Поклон Чупка Поклон" предизвиква погледи към себе си

На 31 май в Нов театър НДК е втората премиера на моноспектакъла "Поклон Чупка Поклон" на актрисата Екатерина Казакова. На 27 юни е следващото представления там. "Поклон Чупка Поклон" представя по нов, мултимедиен, провокативен, философски, но и..

публикувано на 30.05.23 в 08:40

"Езикът на тайдзицюен"

Тайдзицюен е древна китайска система за самоусъвършенстване, бойни умения и оздравителни упражнения. Създателите му са майстори по бойни изкуства и затова в началото, когато тайдзицюен се заражда, се определя като бойно изкуство и като вътрешно..

публикувано на 26.05.23 в 09:10

Какво е да си позитивен кучешки психолог и дете на две култури?

Срещаме ви с Десислава Желева, която е дете от смесен брак – майка полякиня и баща българин, родена в Пловдив, но още от съвсем малка семейството ѝ се мести във Варшава, където Деси израства, посещава училище, и след това завършва Английска..

публикувано на 15.05.23 в 16:15

Понякога се случва – поетична книга на Цветозар Цаков

Цветозар Цаков (1983 г., Ловеч) е завършил езикова гимназия в родния си град, а след това комуникационни науки и журналистика в Аахен (Германия) и в СУ. Автор е на сборника с разкази "Винилови души" (2020, "Жанет 45"), спечелил наградата "Южна пролет". В..

публикувано на 14.05.23 в 09:10