Нашият ден

от понеделник до четвъртък
от 8.15 до 11.00 часа

петък
от 8.15 до 10.00 часа


От 8 до 9 е времето за среща на различни гледни точки в опит да се надскочи информационния дневен ред и да бъдат открити значимите за обществото проблеми, които имат, разбира се, и своето актуално битие. В този час ще откриете:

• "Епизоди от живота" – кратки сцени от извънновинарското битие – срещи с хора, лични разкази, мнения, случки.
• "Темите на деня" – разговор с експерти и общественици за важните теми от края на предишния и от предстоящия ден.
• "Темата на деня" – актуална тема с различни гледни точки, сблъскващи се или допълващи се.

От 9 до 10 е времето на разказването на истории и на срещите (в "Разговорът") с онези хора, които водят света ни напред. Краят на часа е времето, в което същия този свят виждаме през погледа на редактора.


Вторият водещ застава пред микрофона в 10 часа, за да преведе слушателите през един публицистичен час, тръгващ от човешка история и търсещ дискусионно изследване на няколко територии:
• културно наследство (в понеделник в „Terra култура“),
• образование (във вторник в „Образованието влиза в час“),
• здравеопазване (в сряда в „Леге Артис“),
• икономика (в четвъртък в „Денят делово“).

Екип на предаването: Любомира Константинова, Таня Любенова, Александър Райчев, Мария Христова, Нина Цанева, Мартина Кръстева, Росица Александрова, Кирил Чобанов, Светлана Тодорова, Христина Симеонова, Божидар Александров.

За връзка в студиото на предаването "Нашият ден" тел.: 02 865 95 60 (от 8.15 до 11 часа).

Публикации

Доц. Георги Лозанов: За съжаление победи гледната точка, че има две гледни точки към войната в Украйна

Докъде се простират мащабите на хибриднара война? Можем ли да направим анализ на медийната среда, година след старта на войната в Украйна? "Това са две среди, ние знаем това. Традиционните и онлайн медии, както и социалните мрежи." Това..

публикувано на 24.02.23 в 11:15

Иво Иванов: Русия повярва на собствената си пропаганда

Украинците ще проведат редица церемонии в своята опустошена от война страна в първата годишнина от руската инвазия. Президентът Володимир Зеленски ги увери в победата, въпреки че са изправени пред заплахата от нови ракетни удари. Темата следи..

публикувано на 24.02.23 в 09:53

"Луковмарш" – има ли обществена търпимост към неонацизма?

Можем ли да говорим за обществена и институционална търпимост към неонацизма и за реалните му форми? За поредна година антифашистки групи и активисти организираха в София протест под надслов “ Без нацисти по улиците ни” в..

публикувано на 24.02.23 в 07:25

Стартъп виза или как ще се промени стартъп екосистемата в България?

България вече започна издаването на Стартъп виза . Удостоверението е официален документ, който дава възможност за издаване на разрешение за продължително пребиваване на чужденци (извън Европейския съюз) , които искат да развиват иновативен или..

публикувано на 23.02.23 в 15:00
Нина Цанева, Лазар Петров и Мартин Гиков.

Фондът на фондовете ще разпредели 1,26 млрд. лв.

Фондът на фондовете е структура за целево разпределение на публични средства чрез специализирана схеми за финансиране , която работи с посредници. Какви финансови инструменти ще използва държавната структура , която трябва да разпредели над 1.26..

публикувано на 23.02.23 в 14:25

Фолклорната музика е слънце с много лъчи, което трябва да стига до повече хора (видео)

Певицата Радостина Йовкова е от онези неуморни по дух артисти, които притежават много творчески лица. Тя е е дългогодишен член на народния хор на ансамбъл „Филип Кутев“ и един от солистите на състава; ревностен радетел за съхраняване на фолклорното..

публикувано на 23.02.23 в 12:09

Обявяват номинациите "Свободен електрон"

Девет са личностите и организациите, номинирани тази година за традиционните награди на БлуЛинк "Свободен електрон". Наградата  отличава най-ярките примери за умело използване на дигиталните тхнологии за защита на природата, човешките права и..

публикувано на 23.02.23 в 09:55
Детски ясли

Илза Станиславова: Ще има ли реформа в детските ясли?

На 24 февруари 2023 г. ще се проведе Национална среща на директорите и работещите в детски ясли , организирана от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Националните политики за ранното детско развитие са декларирани..

публикувано на 23.02.23 в 08:00
Проф. д-р Добрин Константинов

Близо 90% от децата с онкохематологични заболявания могат за бъдат излекувани

Новаторска клетъчна терапия , която дава висок положителен резултат при лимфобластна левкемия , ще бъде приложена на 11-годишното дете, което миналата седмица бе транспортирано с военен самолет до Детската онкохематология в словенската столица..

публикувано на 22.02.23 в 15:10
Д-р Антон Тонев

Доц. Антон Тонев: Необходимо е здравната система да бъде предвидима

Основната задача на Националната здравна стратегия на България е да се оформят целите, приоритетите и реформите, които трябва да подобрят цялостната здравна система в страната. Сред основните цели е разписано извършването на цялостен обзор на..

публикувано на 22.02.23 в 12:25