Нашият ден

от понеделник до четвъртък
от 8.15 до 11.00 часа

петък
от 8.15 до 10.00 часа


От 8 до 9 е времето за среща на различни гледни точки в опит да се надскочи информационния дневен ред и да бъдат открити значимите за обществото проблеми, които имат, разбира се, и своето актуално битие. В този час ще откриете:

• "Епизоди от живота" – кратки сцени от извънновинарското битие – срещи с хора, лични разкази, мнения, случки.
• "Темите на деня" – разговор с експерти и общественици за важните теми от края на предишния и от предстоящия ден.
• "Темата на деня" – актуална тема с различни гледни точки, сблъскващи се или допълващи се.

От 9 до 10 е времето на разказването на истории и на срещите (в "Разговорът") с онези хора, които водят света ни напред. Краят на часа е времето, в което същия този свят виждаме през погледа на редактора.


Вторият водещ застава пред микрофона в 10 часа, за да преведе слушателите през един публицистичен час, тръгващ от човешка история и търсещ дискусионно изследване на няколко територии:
• културно наследство (в понеделник в „Terra култура“),
• образование (във вторник в „Образованието влиза в час“),
• здравеопазване (в сряда в „Леге Артис“),
• икономика (в четвъртък в „Денят делово“).

Екип на предаването: Любомира Константинова, Таня Любенова, Александър Райчев, Мария Христова, Нина Цанева, Мартина Кръстева, Росица Александрова, Кирил Чобанов, Светлана Тодорова, Христина Симеонова, Божидар Александров.

За връзка в студиото на предаването "Нашият ден" тел.: 02 865 95 60 (от 8.15 до 11 часа).

Публикации

8 март в спомени и рими

Неда Симеонова е един от жителите на гр. Плевен, чийто глас остава разпознаваем за много от нейните съгражданите дори и 20 години след края на трудовия ѝ път. Повече от 4 десетилетия тя е част отдела за "Обредни дейности" на Общината и хиляди..

публикувано на 08.03.23 в 15:00

Проф. Георги Рачев, климатолог: Синоптиците сме обединени в това 8 март да бъде светъл и топъл ден

“Честит празник на силната част на човечеството – жените! Самият факт, че на стените на плача може да се моли една жена, ако една жена повярва в това, което прави, и това, което е добро, то е станало! Женската вяра е много силна! Неслучайно ние,..

публикувано на 08.03.23 в 09:06
Снимката е илюстративна.

Д-р Красимира Чакърова: Международен научен фестивал Fission

Поредното издание на Международния научен фестивал "Fission" ще се проведе на 24 март и 25 март 2023 г. в училищния комплекс на Американския колеж в София.  "През 2016 година излезе първият научен фестивал "Fission“. За разлика от всички други..

публикувано на 08.03.23 в 09:05

Николай Антонов: Понятието мъжка и женска професия отдавна е загубило първоначалното си значение

На днешния 8 март по традиция на рали във Варна избират най-добрата дама зад волана. Какво се крие зад уменията на професионалните водачи на моторни превозни средства и как се справят жените? Проф. Георги Рачев, климатолог: Синоптиците..

публикувано на 08.03.23 в 09:04
Снимката е илюстративна

Какво е необходимо, за да си успешен в инвестицията "висше образование”?

Изборът на висше образование в чужбина е свързан с редица фактори и възможности, пред които се изправят немалък брой млади хора в България. Доколко този избор е осъзнат и какво е необходимо, за да си успешен в инвестицията "висше образование”,..

публикувано на 07.03.23 в 13:05

Яков Джераси – как България спаси своите евреи?

Предстои отбелязването на много важна годишнина. На 10 март се навършват 80 години от спасяването на българските евреи.  На 10 март през 1943 г. е спряно депортирането на близо 50 000 души към концентрационните лагери в Германия. В защита на..

публикувано на 07.03.23 в 12:41
Снимката е илюстративна

Може ли университетът да бъде мястото за иновации?

Университетът е мястото, където се създават иновации, от които бизнесът и обществото имат нужда. Как преподаватели, студенти и докторанти представят своите иновативни идеи и разработват стартъп проекти в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски"..

публикувано на 07.03.23 в 12:00

Законно ли е уволнението на директора на МБАЛ - Велинград?

Протести на граждани и служители на общинската болница във Велинград привлякоха вниманието по повод предсрочното освобождаване на управителя на лечебното заведение. Отстраняването на д-р Данчо Гурдев бе по предложение на кмета на Велинград..

публикувано на 07.03.23 в 11:45
Георги Милков

Георги Милков и неговите "Истории от ръчния багаж"

“Истории от ръчния багаж“ е новата книга на журналиста Георги Милков.  В нея той описва не само срещите си с епохални персонажи, но размишлява за интригуващи места и събития, накарали го да се превърне в колекционер на преживявания. Събрал е част от..

публикувано на 07.03.23 в 09:17

Дебютен концерт на перкусионистката Виви Василева с Радиосимфониците

На 10 март в Зала “България“ ще се състои дългоочакваният дебют на българската перкусионистка Виви Василева със Симфоничния оркестър на БНР.  "Оракул", концерт за перкусии от каталунския композитор Ориол Крушен, ще звучи премиерно в изпълнение на..

публикувано на 07.03.23 в 09:00