Нашият ден

от понеделник до четвъртък
от 8.15 до 11.00 часа

петък
от 8.15 до 10.00 часа


От 8 до 9 е времето за среща на различни гледни точки в опит да се надскочи информационния дневен ред и да бъдат открити значимите за обществото проблеми, които имат, разбира се, и своето актуално битие. В този час ще откриете:

• "Епизоди от живота" – кратки сцени от извънновинарското битие – срещи с хора, лични разкази, мнения, случки.
• "Темите на деня" – разговор с експерти и общественици за важните теми от края на предишния и от предстоящия ден.
• "Темата на деня" – актуална тема с различни гледни точки, сблъскващи се или допълващи се.

От 9 до 10 е времето на разказването на истории и на срещите (в "Разговорът") с онези хора, които водят света ни напред. Краят на часа е времето, в което същия този свят виждаме през погледа на редактора.


Вторият водещ застава пред микрофона в 10 часа, за да преведе слушателите през един публицистичен час, тръгващ от човешка история и търсещ дискусионно изследване на няколко територии:
• културно наследство (в понеделник в „Terra култура“),
• образование (във вторник в „Образованието влиза в час“),
• здравеопазване (в сряда в „Леге Артис“),
• икономика (в четвъртък в „Денят делово“).

Екип на предаването: Любомира Константинова, Таня Любенова, Александър Райчев, Мария Христова, Нина Цанева, Мартина Кръстева, Росица Александрова, Кирил Чобанов, Светлана Тодорова, Божидар Александров.

За връзка в студиото на предаването "Нашият ден" тел.: 02 865 95 60 (от 8.15 до 11 часа).

Публикации

Димитър Главчев - председател на Сметната Палата

Как Сметната палата контролира изпълнението на бюджета и публичните средства?

Сметната палата е върховната одитна институция на България, която трябва да осъществява контрол за изпълнението на бюджета и публичните средства и дейности, съгласно Закона за Сметната палата и международно признатите одитни стандарти. След създаването..

публикувано на 13.02.24 в 08:49

Родова терапия с Райна Дамяни или още нещо за Задругата на родонавтите

Какво е "Родова терапия"? Това е научно-практическа система, която осветява и показва причините за нашите проблеми, състояния, травми, болки, тайни, чрез спомените, емоциите, търсенето, намирането и осъзнаването, на дълбоки пластове, през знанието за..

публикувано на 12.02.24 в 13:00

Софийските подземия, бункери и потайности – културен потенциал

За потенциалната възможост софийските подземия, бункери и потайности да се превърнат в пространства за култура – разговор в "Нашият ден" с Иво Анев от екип "Историческа баня", създал една от три финансирани от ОП Софияплан концепции за..

публикувано на 12.02.24 в 12:40

85 години от рождението на актьора и певец Коста Карагеоргиев

На 12 февруари се навършват 85 години от рождението на популярния в миналото актьор и певец Коста Карагеоргиев. Коста Карагеоргиев (12.02.1939 г. Варна – 03.07.1998 г. София) е български актьор и певец. Специализира пантомима при Л. Фиалка в Прага през..

публикувано на 12.02.24 в 11:25

С любовните песни на Нина Николина към фолклора на бъдещето

Премиерен концерт-спектакъл "Любовни народни песни" на Нина Николина в Sofia Live Club на 16 февруари. Етно-джаз формацията ще представи нов репертоар, специално съобразен с Деня на влюбените Свети Валентин. Прецизно и с вкус, музикантите са подбрали..

публикувано на 12.02.24 в 10:45

"Сузи, внучката от къща №4" – темата за фашизма през очите на дете

Поглед към фашизма през очите на едно еврейско дете. Една истинска история за миналото, което става все по-непознато за всяко ново поколение.  На 12 февруари в 18 ч. в триъгълната кула на Сердика се открива изложба по детската книга "Сузи, внучката..

публикувано на 12.02.24 в 10:10

Как премина виненото изложение в Мелник "Златен грозд" тази година?

Мелнишко вино и богата фолклорна програма. Как премина 12-ото издание на виненото изложение в Мелник "Златен грозд" и кой грабна приза за най-добро домашно вино в категориите вино от "Широка мелнишка лоза" и вино "Букет" – разговор с кмета на град..

публикувано на 12.02.24 в 09:00
Варненско езеро

Какво показаха изследванията на учените за замърсяването на Варненското езеро?

Мащабно проучване за чистотата на Варненското езеро беше проведено от екип варненски научни експерти , водени от проф. Тодор Ганчев от Техническия университет - Варна. Изследването показва замърсяване 10 пъти над нормата. Втората задача на екипа,..

публикувано на 09.02.24 в 13:32
Проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Петър Шойлев (вляво) след защитата на дисертацията

Петър Шойлев: Не се страхувайте – действайте. Не е грешка нищо, свързано с науката

Стремежът към знание и съвършенство не би трябвало да има възраст. Нищо не може да спре човешката воля за учене и растеж – това доказва 88-годишният Петър Шойлев, наскоро завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св...

публикувано на 09.02.24 в 11:40

"Феерии от кожа" в Природонаучен музей - Пловдив

На 10 февруари от 18 ч. в Регионален природонаучен музей – Пловдив се открива изложбата "Феерии от кожа" по случай 120 години от рождението на художничката Васка Попова - Баларева. За нея в "Нашият ден" разказва синът на художничката, проф. Христо..

публикувано на 09.02.24 в 11:34