Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аларма Пънк Джаз” и ключовото място на България на картата на балканския ъндърграунд

„Насекомикс” в Първо студио на първия „Аларма Пънк Джаз Фест” (май 2009 г.). само преди две седмици те обраха овациите и на фестивала „Здраво Млади” в Скопие.
Снимка: Яна Пункина
Днес, две седмици след първия концерт на „Насекомикс” в съседна Македония (на фестивала „Здраво млади”, с доста сериозна подкрепа и внимание от страна на публиката), може би е най-подходящият момент да обърнем внимание на един факт от историята на „Аларма Пънк Джаз”, който сякаш остава в сянката на многобройните и интересни чуждестранни гостувания у нас напоследък. Този факт е кампанията на „Аларма” (започнала още през 2009 г.), посветена на представянето на нови български групи на съседните Балкани, а защо не и още по-далеч – на Запад и на Изток.

Само за статистиката – освен за изключително добре приетия концерт на „Насекомикс” в Скопие, „Аларма” е спомогнала и за още няколко култови участия на наши банди зад граница през последната година-година и половина: Sub Zero Farm (с тромбонист Кирил Зафиров от бигбенда на БНР) като хедлайнери на 14-ото издание на Анти-расисткия фестивал в Солун, анти-фа пънкарите „Битов терор” в Рим и др.

От времето на създаването на предаването и фестивала „Аларма” български ъндърграунд рок, пънк и джаз звучи по следните балкански радиостанции – „Радио Студент” (Любляна), „Канал 103” (Скопие), „Ачък Радио” (Истанбул”), студентското радио „1431АМ” (Солун) и „Радио SC” (Загреб). Най-често това са групи като „Блуба Лу”, „Насекомикс”, Babyface Clan, „Попара” (с участието на Шаманчето и Жоро Дончев), Triple A и др.

В Македония феновете познават най-добре поколението отпреди „Аларма” (Babyface Clan, Panican Whyasker, „Уикеда” и „Контрол”), докато в Словения сякаш интересът е повече „изследователски” – насочен към съвсем новите групи, които още нямат издаден албум. В Турция от българската музика най-много се тачи като че ли инструменталният джаз и пост-рока, докато в Гърция предпочитанията са определено към пънка.
По публикацията работи: Аларма


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момент от спектакъла

Ключове към съвременното сценично изкуство

Концептуално и необвързано с конкретна художествена форма, съвременното сценично изкуство преобразява класическите пиеси и чете за първи път новите текстове, които ловят вибрациите на времето, преодолявайки ограниченията на видимата реалност. Сред заглавията в софийския афиш има и нови, написани през последните няколко години пиеси, които с..

публикувано на 05.05.24 в 09:06

Вярата и любовта в основата на иконописното изкуство

От 15 юни до 18 август българският художник Диан Костов внася съвременен поглед към   иконописната традиция с изложбата "Кръстопът — цената на избора" в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел, най-голямата църква в света в стил Ар деко. Изложбата представя над 70 творби и е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието като..

публикувано на 05.05.24 в 08:38

"Вълшебната завеса" се вдига на 7 май в Търговище

Броени дни остават до началото на традиционния Международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса". Двадесет и третото му издание ще бъде тържествено открито на 7 май от 10 часа с "Вълшебният меч" – авторски площаден спектакъл на Мим формация "Жар театър". Представлението ще се играе на площада пред Драматичния театър в Търговище, който е..

публикувано на 05.05.24 в 08:07
Славко Матанович, Емил Янев и Ели Кордева

Биоенергията на душата и свободата на духа

В своя великденски епизод 543 "Трамвай по желание" отново среща своята публика с прославената народната певица Ели Кордева и хърватския учител, лечител биоенерготерапевт и артист на духовните науки Славко Матанович. Двете артистични личности са свързани дълбоко в годините, но сега ги обединява забележителна мисия, която ще въздигне духа в Пиринския..

публикувано на 04.05.24 в 17:55

Излезе "Алиса в страната на чудесата" с илюстрации на Салвадор Дали

"Алиса се умори да седи без работа до сестра си на скамейката, тя беше надзърнала един-два пъти в книгата, която сестра ѝ четеше, но там нямаше нито картинки, нито разговори. "За какво ли е такава книга — си помисли Алиса — без картинки и без разговори?" И тъй както си мислеше (доколкото изобщо можеше да мисли в тая горещина, която я..

публикувано на 04.05.24 в 13:32