Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аларма Пънк Джаз” представя: Khuda от Лийдс, Великобритания, в Пловдив

Khuda в акция
Снимка: Йорг Стейнхауер
След размазващия концерт в столичния клуб The Box вчера (заедно с не по-малко впечатляващите Mental Architects, група без еквивалент на българската сцена) британците Khuda се отправят към Пловдив с невероятен заряд: като след концерт, от който публиката просто не иска да те пусне да си ходиш. Тежки китари, раздвояващи и разтрояващи вниманието барабанни откоси и атмосферични прелюдии и интерлюдии, които за около час те пренасят в измерение, съвсем различно от т.нар. „обективна реалност” – това са Khuda в едно изречение, ще се съгласят всички, които бяха вчера в София.
Пост-рок дуото Khuda е създадено през 2007 година в Лийдс, Великобритания от Том Брук (китара) и Стив Майлс (барабани). Концертът им на „Аларма Пънк Джаз” в клуб „Алкохол-Пловдив”, е част от първото гостуване на групата в България, а за „Аларма” и първо излизане от София.
Проектът „Звуково изобразяване на града” на „Аларма Пънк Джаз” е серия от живи предавания на концерти по програма „Христо Ботев” на БНР – с култови групи, пряко от култови места в съответния град. Турнето на Том & Стив включва общо 58 (по последни данни, предоставени ни вчера от Том Брук – дори 66) града – от Манхайм до Истанбул и от Атина до Копенхаген – и е промоция на втория им пълнометражен албум Iecava (2011). На староперсийски Khuda означава просто „Творецът” или „Бог”.
След Khuda в Пловдив „Аларма Пънк Джаз” се връща (поне физически) на софийска територия – със специалния концерт по повод тригодишнината на фестивала – “The Jumpin’ Quails @ кино „Влайкова” на 4 октомври от 21.00 часа (и в ефир от 21.30) и с азиатската електроакустична авангардна минисерия в кафе-галерия „Генералът раздава шоколад” с участието на Йошио Мачида (Япония) на 6 октомври и Сафи Вонг (Камбоджа/Франция) на 14 октомври.

*Концертът на Khuda в клуб „Алкохол-Пловдив” (ул. „Лейди Странгфорд” 5), сградата на бившия клуб „Гепи”, ще започне точно в 21.00 часа и ще се предава пряко по програма „Христо Ботев” от 21.30 часа.
По публикацията работи: Цветан Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гери Турийска

"Пощенска кутия за приказки" – какво предстои?

Литературният проект "Пощенска кутия за приказки" вече над десет години скъсява дистанцията между текст и публика в сферата на ситуационната литература – където през хумора авторите и читателите се свързват със сегашния момент и настоящата реалност. Гост в "Нашият ден" е Гергана Турийска – поетеса, текстописец, създателка на "Пощенска..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Празникът на Веско Велев

Художникът Веско Велев, изключително разпознаваем автор, представя самостоятелната си изложба в галерия "Българи". Експозицията се нарича "Празникът", с препратка към християнските празници и включва живопис, скулптура и керамика. Веско Велев създава своите произведения в естествена среда – природата на Кърнаре и Дълбок Дол. Те са естественото..

публикувано на 01.05.24 в 16:16

Обявиха номинациите за Аскеер

На 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост за 33-ти път ще бъдат връчени почетните награди от артисти за артисти на фондация "Аскеер" в театър "Българска армия". Всички номинирани представления са имали премиери в периода от 1 април 2023 г. до 31 март 2024 г. Церемонията по връчването на наградите е съпроводена и..

публикувано на 01.05.24 в 15:53
Момчил Карамитев (вляво) и Емил Янев

Апостолът на Доброто

В епизод 541 "Трамвай по желание" отново се насочва към личността на големия актьор Апостол Карамитев. Повод този път е новоиздадената книга "Рицарят на Доброто", с автори Олга Маркова и Момчил Карамитев. "Апостол Карамитев е име, което всеки българин знае. Невероятен актьор, харизматична личност, гражданин на света или просто добър човек, той..

публикувано на 01.05.24 в 11:15

Венцислав Занков с Тренировки "Изходи:- упражнения 2024"

В Hostgallery - София се открива самостоятелната изложба на Венцислав Занков "Тренировки "Изходи:- упражнения 2024". Експозицията е неочакван завой и изход от традиционните за Венцислав Занков през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, както и опит за намеса и коментар на "социалното". С най-новата си..

публикувано на 01.05.24 в 10:07