Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Ковач & Давид Йенгибарян на „Аларма Пънк Джаз 2012”

Най-амбициозното събитие в календара на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз”  досега е програмирано за последния петък на януари – 27.01.2012 от 20.30 часа в Sofia Live Club в рамките на проекта „Звуково изобразяване на града”, носител на наградата „Сирак Скитник” за 2010 година. Концертът, който сме ви подготвили за новата година, е ексклузивна колаборация между легендарния новосадски композитор и саксофонист Борис Ковач и живеещия в Будапеща арменски акордеонист Давид Йенгибарян. Концертът ще мине под свойственото за музиката и на двамата артисти мото The Last Eastern Tango и е международна премиера на проекта. 

Борис Ковач е роден в Нови Сад, центъра на мултиетническата провинция Войводина в Сърбия през 1955 година. Композитор на нова камерна музика, саксофонист, мултиинструменталист, музикален философ и експериментатор в сценичните изкуства, „войводжанският Майкъл Наймън”, както обича да го нарича световната преса, излиза за пръв път на голяма сцена в далечната 1977 г. с първата си формация – джаз групата Meta Sekcija. През 1982 г. създава легендарния „инкубатор” за млади авангардни артисти от Войводина Ritual Nova Ensemble. Работата му е пряко свързана и с театъра и киното – основател е на музикалния театър „Огледало”, както и автор на музиката на редица съвременни спектакли и филми като Nahod Simeon на Томи Янежич (2006), „Бели, бели свет” на Олег Новкович (2010) и други. Влиянията в творчеството му варират от танго, европейска импровизирана музика и стара градска музика от Австро-Унгарско време до кабовердиански мелодични структури. По широкия свят е известен главно с апокалиптично-хедонистичните си формации LaDaABa Orchest: с албумите The Last Balkan Tango (2001) и Ballads At The End Of Time (2003) и La Campanella: с World After History (2005). Дуото с акордеониста Давид Йенгибарян е най-новия му проект, продуциран от фестивала за нова музика Interzone. 

Давид Йенгибарян (1976) е арменски акордеонист, живеещ от 15 години в Будапеща. В албумите му Tango Passion (2001), Pandoukht (2003) и No Compromise (2010) свирят цяла плеяда от легендарни уърлд-и джазмузиканти – Франк Лондон и Мат Дерио от Klezmatics, Габор Юхас, канадският тромбонист Том Уолш и други. Музиката му е уникална комбинация от Tango Nuevo, арменски фолклор и лирично-агресивен фрий джаз. Най-търсеният за колаборации акордеонист в джазсредите в Будапеща, който същевременно съумява да запази статута и репутацията си на ъндърграунд-артист. 

„Ние, хората на изкуството, един ден трябва да обявим края на историята, защото историята злоупотребява с човека и изяжда всичките му шансове да промени обществото към по-добро. Разбира се, не можем да спрем историята, но поне в произведенията си можем да кажем, че най-после е свършила и да заживеем извън нея” (Борис Ковач пред „Аларма”, пр. „Христо Ботев”)

„Аз не свиря на акордеон, а използвам акордеона, за да свиря музика. А ако се престорим, че сега ме питате каква музика обичам, ще отговоря: вкусната музика. Тя може да е много сладка, но не и сладникава, много тъжна, но не и песимистична... Може да има различни вкусове, но най-важното за мен е винаги да има свой силен и въздействащ вкус” (Давид Йенгибарян пред сп. ЛИК)

Концертът ще се предава пряко по БНР на 92,9 FM и на честотите на програма „Христо Ботев” в цялата страна от 21.00 часа на 27 януари 2012 г.
По публикацията работи: Цветан Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момент от спектакъла

Ключове към съвременното сценично изкуство

Концептуално и необвързано с конкретна художествена форма, съвременното сценично изкуство преобразява класическите пиеси и чете за първи път новите текстове, които ловят вибрациите на времето, преодолявайки ограниченията на видимата реалност. Сред заглавията в софийския афиш има и нови, написани през последните няколко години пиеси, които с..

публикувано на 05.05.24 в 09:06

Вярата и любовта в основата на иконописното изкуство

От 15 юни до 18 август българският художник Диан Костов внася съвременен поглед към   иконописната традиция с изложбата "Кръстопът — цената на избора" в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел, най-голямата църква в света в стил Ар деко. Изложбата представя над 70 творби и е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието като..

публикувано на 05.05.24 в 08:38

"Вълшебната завеса" се вдига на 7 май в Търговище

Броени дни остават до началото на традиционния Международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса". Двадесет и третото му издание ще бъде тържествено открито на 7 май от 10 часа с "Вълшебният меч" – авторски площаден спектакъл на Мим формация "Жар театър". Представлението ще се играе на площада пред Драматичния театър в Търговище, който е..

публикувано на 05.05.24 в 08:07
Славко Матанович, Емил Янев и Ели Кордева

Биоенергията на душата и свободата на духа

В своя великденски епизод 543 "Трамвай по желание" отново среща своята публика с прославената народната певица Ели Кордева и хърватския учител, лечител биоенерготерапевт и артист на духовните науки Славко Матанович. Двете артистични личности са свързани дълбоко в годините, но сега ги обединява забележителна мисия, която ще въздигне духа в Пиринския..

публикувано на 04.05.24 в 17:55

Излезе "Алиса в страната на чудесата" с илюстрации на Салвадор Дали

"Алиса се умори да седи без работа до сестра си на скамейката, тя беше надзърнала един-два пъти в книгата, която сестра ѝ четеше, но там нямаше нито картинки, нито разговори. "За какво ли е такава книга — си помисли Алиса — без картинки и без разговори?" И тъй както си мислеше (доколкото изобщо можеше да мисли в тая горещина, която я..

публикувано на 04.05.24 в 13:32