Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Панайотов

| обновено на 31.05.16 в 10:04
Снимка: личен архив
Милен Стефанов Панайотов е композитор и музикален журналист в Българското национално радио.
Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” с композиция в класа на проф. Димитър Тъпков. По-късно се усъвършенства в майсторските класове по композиция на Дьорд Куртаг, Хулио Естрада, Петер-Михаел Хамел, Алехандро Иглесиас-Роси, Паул-Хайнц Дитрих. В периода декември 2006 – февруари 2007 специализира композиция при проф. Марк Копитман в Йерусалимската академия за музика и танц.
От 1995 г. Милен Панайотов работи в програма „Христо Ботев” на БНР, където води предавания предимно за джаз и импровизирана музика („Спонтанни инвенции”, „Спонтанно и след полунощ”), но също така прави и обзорни предавания за музикалния живот („Метроном”), портрети на музиканти („Български изпълнители”), едночасови представяния на опери („В джобен формат”), а до есента на 2000 г. е в екипа на предаването за съвременна и старинна музика „Контрапункт”.
От 2000 до 2011 г. е член на организаторския екип на международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO.

От 2004 г. сътрудничи на руския джаз-портал Джаз.Ру и неговото електронно издание „Полный Джаз”, в което отразява международните джазови фестивали „Варненско лято”, „Джаз+”, Скопския джазов фестивал, а също и публикува интервюта с големи съвременни джазови музиканти като Боян Зулфикарпашич, Жулиен Луро, Дейв Холанд, Паоло Фрезу. Публикува критики и рецензии и във в-к „Култура”.
Милен Панайотов

© Снимка: личен архив

Като делегат на БНР Милен Панайотов взема участие в работата на Международната трибуна на композиторите под егидата на ЮНЕСКО (Париж 2002, Виена 2005); в срещите на различни групи на Еврорадио: на „Еврокласик ноктюрно” (Варшава 2004; София 2008; Истанбул 2011); на джазовите продуценти (Кьолн, 2008, Букурещ 2009), както и в сесиите на Международния радио-телевизионен университет (URTI) във Френското радио (Париж, 2008).
Три от творбите на Милен Панайотов са представени на Международната трибуна на композитора на Международния съвет за музика при ЮНЕСКО: „Da re diesis al mi bemolle” за две пиана (1996) „No Keys” за пиано (без да се свири по клавишите, 2003); и „Musica per archi senza percussione e celesta” (2007).
На 13-ия фестивал на модерното изкуство „Два дни и две нощи нова музика”, през април 2007 г. в Одеса, Украйна, Милен Панайотов и художничката Марианжела Анастасова представят своя мултимедиен проект „Знаци и звуци”.
На 24 април 2007 в зала „България” Софийските солисти под диригентството на Пламен Джуров осъществяват световната премиера на „Musica per archi senza percussione e celesta”. През май същата година пиесата е записана за БНР от същите изпълнители. Сред изпълнителите на творбата са още Азербайджанският камерен оркестър, дир. Володимир Рунчак (4 декември 2010 г. Баку) и Оркестърът за съвременна музика „Губайдулина”, дир. Бенямин Юсупов (21 октомври 2011 г. Казан).
На 3 ноември 2011 г. е световната премиера на „Гайшувир (оркестърът като гайда)” в изпълнение на Софийската филхармония, под палката на Мартин Пантелеев.
За своята работа като журналист и композитор Милен Панайотов получава награди и стипендии:
„Осма муза” за предаването „В джобен формат: операта „Марко Поло” от Тан Дун” (2003);
„Златен чадър” за предаването „В джобен формат: операта „Хензел и Гретел” от Енгелберт Хумпердинк” (13. международни медийни събития, Албена, 2006)
Стипендия на Бранденбургската музикална академия (Бранденбургски колоквиум за нова музика, Райнсберг, 1995)
Стипендия на Центъра за изкуства „Сорос” и Дармщатските курсове за нова музика (Дармщат, 1998)
Грант на Фондация „Валпараисо” за едномесечна резиденция (Мохакар, 2011).


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елена Кортел: Зад мен е цяла България

Елена Кортел – журналист и публицист, работи в Българското национално радио от 1981 година, а в програма „Христо Ботев” от 1985 година. От 1985 година тя е автор и водещ на предаванията „Земя и хора” и „Часът на петела”, в последствие обединени в едно издание „По изгрев“, а след това – „Изгрев“. То се излъчва всяка неделя от 6 до 7 часа и продължава да..

публикувано на 29.07.16 в 09:05
Юлия Гатдерова

Юлия Гатдерова: един глас от програма „Христо Ботев“ огласи Лувъра

Юлия Гатдерова е завършила СМУ „Широка лъка“, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив – бакалавър по музикална педагогика и магистър в специалност „Арт мениджмънт“. Магистър в специалност „Музикален бизнес“ от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, град София. Работила е във фолклорните ансамбли..

публикувано на 28.07.16 в 12:00

Лицата на нашите гласове: Росица Панайотова

Речено е, че хората са като думите: ако не са на мястото си в точното време, губят своя смисъл. 20 години в програма „Христо Ботев” на БНР непрекъснато се убеждавах в това. Неведнъж ми се налагаше да узнавам как едно съществително трябва да се превърне в глагол и защо се налага „да прежалиш” доста прилагателни, които излишно украсяват неща, събития и..

публикувано на 16.10.14 в 14:40

Гергина Дворецка: Заедно по пътищата на Европа

Гергина Иванова Дворецка, журналистка и поетеса, е родена в София. Завършва софийската гимназия с преподаване на френски език и българска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Още като студентка започва работа в тогавашната „Младежка редакция” на програма „Христо Ботев”. Целият й професионален път е свързан с БНР – била е..

обновено на 20.02.14 в 17:35

Дарина Маринова

Дарина Маринова, известна още като Дарина Анастасова, е водещ на предаването за изкуства и култура по програма „Христо Ботев” на БНР – „Артефир” . Всеки петък в своята специална рубрика „Книга за уикенда” тя представя на слушателите нови заглавия и автори от българската и световната литература. Дарина Маринова Анастасова е родена в Ботевград. Дипломата..

публикувано на 23.01.12 в 11:02