Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Гатдерова: един глас от програма „Христо Ботев“ огласи Лувъра

БНР Новини
12
Юлия Гатдерова
Снимка: личен архив

Юлия Гатдерова е завършила СМУ „Широка лъка“, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив – бакалавър по музикална педагогика и магистър в специалност „Арт мениджмънт“. Магистър в специалност „Музикален бизнес“ от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, град София.

Работила е във фолклорните ансамбли „Тракия“ и „Пирин“, в смесен хор „Аква“ и формация „Фолкхармони“ – Германия. Част е от формация „Дива река“, вокален квартет „Юдит“, хор „Космически гласове от България“ и Професионална музикално-танцова формация „Глагорци“.

Юлия Гатдерова участва в поредица проекти на Министерство на културата: Славянски концерти съвместно с Националния оркестър на Русия за народни инструменти „Н. Осипов“, Немско-Български портал „Стар войсес“, проект с джазово трио „Антоан Симони”, участник е във фестивалите „Македония фолк“ и „Пирин фолк“ и други.

Понастоящем работи като музикален редактор в програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио и е ръководител на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Якоруда“.
Нейният глас чувате в предаванията за фолклор „Жива вода” и „Фолк парти” в програмата за култура на БНР.
Тя ви осведомява за новостите във фолклорния свят и народната музика. Среща ви с различни млади творци и ви припомня имената и историята на тези от които всички се учим днес.
Юлия Гатдерова подготвя за вас и класацията „Надпяване”, в която вие ежемесечно правите избора си на музикален фаворит.


















Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елена Кортел: Зад мен е цяла България

Елена Кортел – журналист и публицист, работи в Българското национално радио от 1981 година, а в програма „Христо Ботев” от 1985 година. От 1985 година тя е автор и водещ на предаванията „Земя и хора” и „Часът на петела”, в последствие обединени в едно издание „По изгрев“, а след това – „Изгрев“. То се излъчва всяка неделя от 6 до 7 часа и продължава да..

публикувано на 29.07.16 в 09:05

Милен Панайотов

Милен Стефанов Панайотов е композитор и музикален журналист в Българското национално радио. Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” с композиция в класа на проф. Димитър Тъпков. По-късно се усъвършенства в майсторските класове по композиция на Дьорд Куртаг, Хулио Естрада, Петер-Михаел Хамел, Алехандро Иглесиас-Роси, Паул-Хайнц Дитрих. В..

обновено на 31.05.16 в 10:04

Лицата на нашите гласове: Росица Панайотова

Речено е, че хората са като думите: ако не са на мястото си в точното време, губят своя смисъл. 20 години в програма „Христо Ботев” на БНР непрекъснато се убеждавах в това. Неведнъж ми се налагаше да узнавам как едно съществително трябва да се превърне в глагол и защо се налага „да прежалиш” доста прилагателни, които излишно украсяват неща, събития и..

публикувано на 16.10.14 в 14:40

Гергина Дворецка: Заедно по пътищата на Европа

Гергина Иванова Дворецка, журналистка и поетеса, е родена в София. Завършва софийската гимназия с преподаване на френски език и българска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Още като студентка започва работа в тогавашната „Младежка редакция” на програма „Христо Ботев”. Целият й професионален път е свързан с БНР – била е..

обновено на 20.02.14 в 17:35

Дарина Маринова

Дарина Маринова, известна още като Дарина Анастасова, е водещ на предаването за изкуства и култура по програма „Христо Ботев” на БНР – „Артефир” . Всеки петък в своята специална рубрика „Книга за уикенда” тя представя на слушателите нови заглавия и автори от българската и световната литература. Дарина Маринова Анастасова е родена в Ботевград. Дипломата..

публикувано на 23.01.12 в 11:02