Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лицата на нашите гласове: Росица Панайотова

БНР Новини

Речено е, че хората са като думите: ако не са на мястото си в точното време, губят своя смисъл. 20 години в програма „Христо Ботев” на БНР непрекъснато се убеждавах в това. Неведнъж ми се налагаше да узнавам как едно съществително трябва да се превърне в глагол и защо се налага „да прежалиш” доста прилагателни, които излишно украсяват неща, събития и хора. Не беше лесно, но ми помогна и работата ми преди това – в Централното статистическо управление и в Института по техническа кибернетика и роботика при БАН, където разбрах цената... на цифрите.

Другото направи Радиото. Не само що се отнася до думите, но и до хората. Откакто съм тук, не спирам „да колекционирам” нови и нови интересни хора.

Иначе – обичам природата не само на думи: затова живея в борова гора извън София. И много други неща обичам: може би защото обичам да обичам повече, отколкото мразя да мразя – да танцувам, да рисувам, да пътешествам, да изненадвам...
Да пиша поезия, която за мен е като „второ дишане”. Затова се осмелих да споделя себе си и в няколко стихосбирки. В стихотворения като това например:

Избор

Не обичам нито женска флора,
нито мъжка фауна.
Предпочитам пробуждащи се деца.
Предпочитам пастели.
Предпочитам джаз.
Предпочитам Борхес.
Предпочитам да ходя боса.
Предпочитам почудата пред чудесата.
Предпочитам Земята да лудница, вместо казарма.
Предпочитам сълзите по никое време
пред локвите без дъжд.
Предпочитам лаещи, а не
скимтящи кучета.
Предпочитам все пак преградите –
вместо оградите.
Предпочитам капещи листа –
не сухи цветя.
Предпочитам хора с характер
пред такива, които правят характеристики.
Предпочитам да показвам езика си
само на докторите.
Предпочитам кръвта в жилите ми
да ферментира. Не да ръждясва.
Предпочитам предчувствията
вместо предразсъдъците.
Предпочитам даже разлюбващи се хора –
пред самовлюбен човек.
Предпочитам есента –
златна рибка, която изпълнява желания.
И затова пише стихове вместо мен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елена Кортел: Зад мен е цяла България

Елена Кортел – журналист и публицист, работи в Българското национално радио от 1981 година, а в програма „Христо Ботев” от 1985 година. От 1985 година тя е автор и водещ на предаванията „Земя и хора” и „Часът на петела”, в последствие обединени в едно издание „По изгрев“, а след това – „Изгрев“. То се излъчва всяка неделя от 6 до 7 часа и продължава да..

публикувано на 29.07.16 в 09:05
Юлия Гатдерова

Юлия Гатдерова: един глас от програма „Христо Ботев“ огласи Лувъра

Юлия Гатдерова е завършила СМУ „Широка лъка“, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив – бакалавър по музикална педагогика и магистър в специалност „Арт мениджмънт“. Магистър в специалност „Музикален бизнес“ от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, град София. Работила е във фолклорните ансамбли..

публикувано на 28.07.16 в 12:00

Милен Панайотов

Милен Стефанов Панайотов е композитор и музикален журналист в Българското национално радио. Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” с композиция в класа на проф. Димитър Тъпков. По-късно се усъвършенства в майсторските класове по композиция на Дьорд Куртаг, Хулио Естрада, Петер-Михаел Хамел, Алехандро Иглесиас-Роси, Паул-Хайнц Дитрих. В..

обновено на 31.05.16 в 10:04

Гергина Дворецка: Заедно по пътищата на Европа

Гергина Иванова Дворецка, журналистка и поетеса, е родена в София. Завършва софийската гимназия с преподаване на френски език и българска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Още като студентка започва работа в тогавашната „Младежка редакция” на програма „Христо Ботев”. Целият й професионален път е свързан с БНР – била е..

обновено на 20.02.14 в 17:35

Дарина Маринова

Дарина Маринова, известна още като Дарина Анастасова, е водещ на предаването за изкуства и култура по програма „Христо Ботев” на БНР – „Артефир” . Всеки петък в своята специална рубрика „Книга за уикенда” тя представя на слушателите нови заглавия и автори от българската и световната литература. Дарина Маринова Анастасова е родена в Ботевград. Дипломата..

публикувано на 23.01.12 в 11:02