Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свети Илия, който има привилегията да пътешества с колесница на небето

Фреска с изображението на Свети Илия от Рилския манастир, България.
Снимка: Антон Лефтеров
Откъде са тези изключителни права за светец, чието име Илия означава „слънце, светлина, божественост”, „бог е моята крепост”? Представите за него отвеждат до древногръцкия Хелиос, бог на Слънцето. Той обикаля небето със златна колесница, теглена от 4 крилати, бълващи огън коне: Светлина, Блясък, Гръм и Мълния.
Илия е един от двамата старозаветни пророци, заедно с Мойсей. Илия силно се противопоставял срещу почитането на езическото божество Ваал. Казвал, че има друг, истински Бог и 900 години преди появата на Христос, проповядвал неговото идване. С молитва заключил небето. Три години и половина не капнала нито капка дъжд. Предложил на езичниците и те, и той да принесат жертва. Чиято жертва се запали с огън от небето, тя ще е знак за истинската вяра. Напразно се молели жреците на Ваал. От небето паднал огън върху жертвеника на Пророка. После обилен дъжд напоил земята.
В края на земната си мисия, Илия бил грабнат на огнена колесница и отнесен на небето. На него са подвластни гръмотевици и градушки, дъждове, светкавици и мълнии. Предците ни казвали, че когато гърми, св. Илия трополи със своята колесница, а когато вали, значи е окачил огромна небесна бъчва с вода, от която се излива дъждът.

В почит към стихиите, на Илинден не се работи. И не се влиза в морето. Старите рибари и моряци казват, че Илинден е хаталия, лош ден. Тогава излиза северният вятър, който обръща водата. Под повърхността на Черно море се образува солугана, завихряне, мъртво вълнение, което дърпа навътре лодки и плувци. Колкото заливът изглежда по-хубав и тих, толкова водата отдолу се върти като центрофуга.
Според народния фолклор, Свети Илия има две, даже три сестри. Мария и Магда знаят колко бързо се гневи, ако някой вземе, че работи на неговия празник! Затова, когато светецът пита кога точно е Илинден – на 20 юли или на 2 август, Мария и Магда отговарят според случая: „още не е дошъл” или: „вече отмина”.
В някои райони на България има поверие, че св. Илия е брат и на св. Марина. Двамата си поделят властта над огъня и водата. Освен с поверията огън – вода, Илинден е свързван и с друга двойка противоположности: горещо – студено. Тъкмо на Илинден, въпреки жегите, светецът ритуално мята кожух и тръгва към господ да измоли идването на зимата. За да може и слънцето да си почине.

Името Хелиос (Илиас) е останало от старозаветния период до днес: Елия, Елияху (иврит), Иляс (сред хората с мюсюлманско вероизповедание), Елиас, Ели (Франция), Елиа (Италия). У нас, в Русия, Украйна, Беларус, Сърбия, Хърватия, Черна гора и другаде ще чуете името като Иля, Илия, Ило, Ильо, Илиян, Личо, Илиана, Илка, Илин, Илина.
По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Орхидея Anacamptis palustris или блатен салеп (снимка: Елка Стойчева група

Орхидеите в България: Епизод 1 – Запознаване

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 05.07.24 в 08:35

Политическото убийство – грозен исторически инструмент

На 3 юли 1895 г. (стар стил) Стефан Стамболов е зверски ранен и по-късно умира от раните си. Политическите убийства в България обаче нито започват, нито – уви, завършват с това жестоко покушение. Кое мотивира този начин на политическо действие, постигат ли подобни убийства целите си? Христо Белчев, Алеко Константинов, Александър Стамболийски, Гео..

публикувано на 03.07.24 в 17:33

Какво да правим, ако се натъкнем на змия?

Образът на змията през вековете е натоварен с разнообразна символика, но и до днес в повечето хора поражда най-вече ужас. Какво да правим, ако се натъкнем на змия, докато се разхождаме на открито или пък я видим в двора си? Защо не бива да я убиваме и какво кара някои хора да отглеждат змии като домашни любимци – питаме в "Нашият ден"  Антон..

публикувано на 02.07.24 в 11:43
Проф. д-р Кузман Гиров

Консилиум "Лято 2024"

Под това мото дискутирахме с различни специалисти в последното юнско издание "За здравето". Първият ни гост бе съдовият хирург от ВМА проф. Кузман Гиров. Той подчерта особеностите на съдовата болест и факта, че човек е на толкова години, на колкото са неговите кръвоносни съдове. "Вените не "обичат" жегата, а артериите – студа" – подчерта проф. Гиров,..

публикувано на 02.07.24 в 08:50

Дрехите, които се доближават до природата

В предаването "Домът на музите" разговора е за мода или по-точно за дизайнерската марка за дрехи Minoar , създадена от младите творци Теодора Спасова и Йоан Гълъбов. Преди около 10 години двамата създават нещо ново и много различно, от това, което сме свикнали да виждаме по световните дефилета и в модните магазини у нас, и в чужбина. В основата на..

публикувано на 01.07.24 в 15:06