Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военният фоторепортер Олег Попов представя непоказвани кадри от Афганистан

Снимка: photosynthesis.bg
По-голяма ли е силата на фоторепортажа от силата на написания текст и може ли той да обърне обществените нагласи? И кое е по-важно – да се опазиш жив или да направиш репортажа на живота си? Задавах си подобни въпроси, докато разглеждах фотосите на военния фоторепортер Олег Попов, който е автор на фотографската изложба „Отвъд хоризонта” – последната от проекта на галерия „ФотоСинтезис”, посветен на военна фотография и фотожурналистика.
В изложбата са експонирани непубликувани и непоказвани до момента кадри от Афганистан, където фотографът прекарва дни наред заедно с екип на Ройтерс.
Олег Попов е дългогодишен кореспондент на Ройтерс. Той e и първият българин, който оглавява фотоотдела на световната агенция за Израел и палестинските територии – една от най-отговорните и ключови позиции в новинарството.
Неговите кадри от горещите места в света са обикаляли невeднъж страниците на най-престижните световни издания. Фотографът е снимал войните в Хърватия, Босна, Чечня, Косово, Израел, Македония, Афганистан и Ирак. За отразяването на събитията в Ирак, където прекарва тридесет и пет дни с американски морски пехотинци и изминава заедно с тях 570 км от Басра до Багдад, той е отличен с награден знак „За вярна служба под знамената” – III степен.
По публикацията работи: Светлана Тарашоева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакваме наградите "Васил Гендов" с безплатни прожекции

Две седмици български филми в Дома на киното, и то напълно безплатно, предлага третото издание на Националния фестивал на българското кино. До 13 май в целодневна програма ще бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство. Общо 90 филма, колкото и са и годините, които Съюзът на българските..

публикувано на 02.05.24 в 18:05

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е по кината

Филмът на трикратно номинираната за "Оскар" Агнешка Холанд "Зелена граница" е отличен с няколко награди, сред които специалната награда на журито от Венеция '23 и е с номинация за "Златен лъв".  Тридесет години след "Европа, Европа", новият ѝ филм разказва за реален случай. В така наречената "зелена граница" – гориста и блатиста местност между..

публикувано на 02.05.24 в 18:00

Изложба на дипломанти на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа"

Представителна изложба на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" показва избрани творби от пълния цикъл на специализирано художествено образование на учениците от 8 до 12 клас в изложбени зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново.  Представени са трите специалности – "Художествена дърворезба", "Интериорен дизайн" и..

публикувано на 02.05.24 в 15:00

Венеция – свободен център на световната култура

Преди броени дни Венеция се превърна в първия град, който наложи туристическа такса за посетителите, които не идват, за да нощуват там.  Художникът Стефан Попдимитров , който редакторът на "Нашият ден" Василена Мирчева  срещна по време на Венецианското биенале, споделя своето усещане за Венеция като център на световната култура ...

публикувано на 02.05.24 в 11:32
Гери Турийска

"Пощенска кутия за приказки" – какво предстои?

Литературният проект "Пощенска кутия за приказки" вече над десет години скъсява дистанцията между текст и публика в сферата на ситуационната литература – където през хумора авторите и читателите се свързват със сегашния момент и настоящата реалност. Гост в "Нашият ден" е Гергана Турийска – поетеса, текстописец, създателка на "Пощенска..

публикувано на 02.05.24 в 09:05