Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Йордан Камджалов: Българският език е привилегия

| обновено на 21.05.14 в 11:59 БНР Новини
Снимка: kamdzhalov.com

Когато думите са изречени от млад българин и този млад българин е генерален музикален директор и главен диригент на Операта, Филхармонията и Фестивала на град Хайделберг, Германия, първият чужденец изобщо избран единодушно на този пост, лауреат на престижни международни конкурси и носител на високи отличия за постиженията си като диригент и на негово име е наречен астероид… тогава тези думи звучат убедително, магнетично и безкомпромисно като всяко нещо, с което младият маестро се захваща. За щастие България и българските таланти имат запазено място в сърцето му и в творческите и социалните му ангажименти. Съвсем скоро – на 6 юни, той ще дирижира за първи път Пловдивската филхармония, на 12 юни ще има концерт със Софийската филхармония, а на 13 и 14 юни ще направи прослушване на млади български певци, диригенти, композитори и инструменталисти, допуснати до втория кръг на четвъртата сесия за подпомагане на млади таланти на основаната от него фондация „Йордан Камджалов”. Още преди това, на 27 май, в Мюнхен ще бъде представена пред публиката книгата на Спартак Паскалевски и Румяна Златанова „Звукови светове. Диригентът Йордан Камджалов”, издадена на немски език с резюме на 7 езика, в която се проследява творческото разгръщане на талантливия българин и разбирането му за единението между музика, философия и наука.
В предаването „За думите” маестро Камджалов гостува в рубриката „Моята любима дума”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Палм бийч

Имение със 78 стаи в "гетото" за милионери Палм бийч

Да полетим с Петя Кръстева към Маями и Палм бийч, за да поемем задължителната си доза Витамин Д от бреговете на Флорида. Маями е вторият по големина град в щата Флорида и най-гъстонаселеният мегаполис в тази част на Съединените щати. Околностите му са заети от езера, канали, частично наводнени тропически гори, за които е характерна високата..

публикувано на 31.05.24 в 08:50

Виктор Лилов: Менделеевата олимпиада е сред най-тежките състезания в областта на химията

17-годишният Виктор Лилов покори Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай и предизвика фурор в света на научните състезания. "Вече завърших 12-ти клас в Софийската математическа гимназия, от 9-и клас чрез преподавателя си Виктор Толев за запалих по химията, а от 10-и клас участвам в състезания", заяви в предаването "Следобед за..

публикувано на 31.05.24 в 08:30

Астрономическата обсерватория и планетариум в Габрово се превръщат в извънучилищен образователен център

Астрономическа обсерватория и планетариум в Габрово е разположена в живописния квартал "Петкова нива", недалече от центъра на града. Габрово е град – известен с пестеливостта, остроумието и предприемчивостта на жителите си, носители на много прогресивни идеи и начинания. Обсерваторията тази година отбелязва 40 години от своето създаване и вече се е..

публикувано на 28.05.24 в 09:20
Д-р Фани Цуракова

Когато лекарите станаха писатели...

Перифразата на известния роман, в който се говори предимно за зъболекари и импресионисти, ни послужи за сюжет в дискусията с д-р Фани Цуракова. Популярна като психиатър, лекар и писател д-р Цуракова направи своеобразен лиезон (често използван в психиатричната практика метод) между изкуството да пишеш и да лекуваш. Нашият гост умело свърза лекарските..

публикувано на 28.05.24 в 08:25

Най-хубавото се вижда само със сърцето

Преди 15 години програма "Христо Ботев" на БНР обяви провеждането на първия поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". От тогава насам всяка година в чест на светите братя Кирил и Методий, на Българската азбука, просвета и култура и на Славянската книжовност сред най-добрите творби биват отличавани победителите. Тази година журито..

публикувано на 27.05.24 в 17:37