Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лято в пухенка и антарктически багри

БНР Новини
3
Иглика Трифонова
Снимка: Елмира Тракийска

Ако за стандартното лятно пътуване важи правилото „Да не забравя бански и сандали”, подготовката за антарктическото лято непременно включва топло яке, здрави ръкавици и солидни обувки. Тъй като по същото време у нас е зима, когато човек каже, че потегля „на юг, много на юг!” и взима подобен багаж, околните трудно ще го разберат. Трябва да уточни, че ще е на Антарктида, в сезона на Полярното лято. На най-южния Юг през зимата би било невъзможно да работиш и да оцелееш: на места температурите падат до минус 89 градуса по Целзий.
Студеният Юг си го бива и през лятото. Приключения, колкото искаш. Леденият континент е пълен с парадокси и изненади. Цветовете в никакъв случай не са единствено в нюансите на снежното бяло и морско-небесното синьо-сиво.
Иглика Трифонова има зад гърба си вече две полярни експедиции. Виждала е как Окото на Бог, твърде интересно природно явление, обагря пейзажа в богата цветова палитра. Знае отговорите на важни въпроси: Трябва ли да умееш бързо да бягаш по леда? Какви уроци готвят полярниците за българските ученици? И още: защо на континент без селско стопанство дори на Нова година трапезата е отрупана с всякакви екзотични плодове и зеленчуци...
Едно е пътуването в Ледената епоха, съвсем друг вид удоволствие е лично да си откъснем от първото грозде на новия сезон в Силистра, за Кръстовден. Защо празникът е избран за Ден на града? Какви интересни опознавателни маршрути може да направим в района? Ще научим от Денка Михайлова.
Очаква ни още един необичаен сезон, който в Габрово трае цяла година: Времето на усмивките. Особено в Дома на хумора и сатирата габровци не се скъпят на шеги и закачки. Умеят да ги превръщат и в изложби. Какво ново има при тях сега? По-добре си направете едно кафе. И послушайте поредното радиопътешествие.
Ще ви отведем и до Коста Рика - там не само отглеждат качествено кафе, но и са му посветили 12 септември като Национален ден. Коста Рика, т.е. богатият бряг, си има и остров Кокос, град Лимон, водопад Свеж вятър (Viento Fresco)... И освен кафе, обичат да си приготвят касадос (пинто). Представлява смес от черен боб с ориз и плодове. Звучи обикновено. Което не пречи жителите на Коста Рика да се определят като най-щастливите хора.
Приятно пътешествие с предаването „А сега накъде”.


Снимки във фотогалерията Иглика Трифонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Антарктида – познатата и непозната: 4 епизод – Какво показват ледниците?

Антарктида е една лаборатория за наука и въпросите, които ние като учени имаме, могат по- бързо да стигнат до своите отговори, заяви хидробиологът доц. Весела Евтимова. Тя е участвала в две експедиции. Всичко там докосва по особен начин сетивата и дава възможност на учените да развиват своите проучвания, сподели още тя. Антарктида – познатата и..

публикувано на 12.09.24 в 13:40
Самюъл Хънтингтън

В света на Самюъл Хънтингтън: началото

Американският социолог, един от най-известните представители на течението на транзитолозите, Самюъл Хънтингтън се сдоби със световна слава, след като изложи на бял свят теорията си за сблъсъка на цивилизациите. Хънтингтън излага прочутата си теза във връзка с настъплението на испаноезичните американци в южните щати на САЩ, но сякаш атентатът..

публикувано на 11.09.24 в 17:37

Верона ще измести ли Париж като град на любовта?

Олимпиадата отшумя и Париж отново се върна към нормалното си битие като град на любовта. Верона обаче упорито се домогва до романтичната титла. И има основание. Мястото е пропито със средновековна нежност и любов, бурни чувства и въздишки. И всяка година най-малко три милиона туристи се стичат тук, за да ги изпитат. Разбира се, всички се тълпят..

публикувано на 11.09.24 в 15:05

Инфлуенсърите – сега и преди

Англицизмът "инфлуенсър" значи "човек с влияние". Думата свързваме днес с виртуалното и с маркетинга, но забравяме, че субектите на влиянието и следващите ги, тоест последователите им, са съществували в човешкото общество винаги – и за добро, и за лошо. Сократ и Ницше, Толстой и Кант, нашите Вазов и Дънов – пророци и писатели, идеолози и политици –..

публикувано на 10.09.24 в 17:45

Еврика! Успешни българи: Николета Стойнова

"Да се подобрявам, да се подобрявам, да се подобрявам..." Няколко пъти Николета Стойнова – ученичка от Американския колеж в София, повтаря тези думи докато разговаряме. Само след няколко дни тя ще бъде в 12 клас и с основание може да се каже, че е една от учениците, с които Колежът може да се гордее. Тя е лауреат от Националния конкурс "Млади..

публикувано на 09.09.24 в 17:05