Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

In Memoriam

| обновено на 22.09.18 в 10:17 БНР Новини
Снимка: Ани ПетроваВ петък, 21 септември 2018 г. на 64 години в дома си почина нашият скъп колега Георги Василски. Болестта дълго време не успяваше да го сломи физически, но все пак успя да ни го отнеме и да изпрати завинаги веселата му душа в небесните селения.

Съдбата на Георги Василски е свързана с Българското национално радио и програма “Христо Ботев” – репортер и редактор през 80-те години на миналия век, главен секретар на БНР, директор на програмата през 90-те, кореспондент на радиото в Букурещ, главен редактор през последните години от живота си.

Едва ли е имало подобен случай на толкова обичан радиошеф, притежаващ естествено съчувствие и съпричастие към развитието и проблемите на колегите си – професионални, битови, човешки!

Георги Василски бе многостранен радио-човек с богата журналистическа култура: публицист с тънък усет за социалните проблеми от ежедневието в редакционната коментарна рубрика “300 секунди”; драматург, саркастичен поет и присмехулен белетрист с няколко издадени книги; остроумен и забавен в сатиричните предавания на редакция “Хумор и сатира”. Самоироничен в поведението си, опознаването на неизвестните страници от националната ни история се превърна в “професионално хоби” през последното десетилетие от живота му. Със същото бликащо чувсто за хумор той възприемаше заболяването си, пред което нито за миг не мигна уплашено или самосъжалително. Обичаше живота и животът го обичаше, защото бе осъществен в професията и в житието си мъж - с много, много приятели в цяла България!
 
В програма „Христо Ботев“ Жоро бе личността, която с опита и реализма си намираше изход от всяка възникнала проблемна ситуация. Авторитетен, обаятелен, усмихнат – така ще го запомним.

Ще ни липсва! И дълго ще го помним и споменаваме с добро!

Поклон пред паметта му!

Ръководството, колегите и сътрудниците на програма “Христо Ботев”

Ще изпратим Жоро Василски на 25 септември, вторник, от 12.30 ч. на Централни гробища в София, в Ритуалната зала.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Недкова (вдясно) и Михайлина Павлова

Баналността на патриотизма*

Преди дни в сайта "Площад Славейков" журналистката Силвия Недкова публикува текст, посветен на предстоящия ни национален празник и на банализирането на българския патриотизъм. Времето за четене на нейния коментар е точно три минути. Размишленията по него обаче биха отнели много време, а лекуването на последиците от това банализиране – години, ако..

публикувано на 02.03.24 в 09:00

Божидар Буглов: Богат си, когато даряваш

Понякога забравяме колко голяма радост можем да донесем на другите, когато подаряваме от сърце. Щедростта е нещо, което Божидар Буглов от Казанлък разбира по-добре от повечето хора. Той не само подарява, той раздава част от това, което е произвел със собствените си ръце на тези, които се нуждаят. Родом от Пловдив, Божидар и семейството се..

публикувано на 01.03.24 в 11:36

Празнично приветствие от Братислава: Българската детска градина ни честити 1 март

Първи март е един от най–любимите празници на малки и големи. С него поставяме символичното начало на новата стопанска година, пролетта и прераждането на природата. На този ден всеки се окичва не само с мартениците, които най–близките хора са му подарили, но и с усмивка и надежда за едно ново, по–добро начало.  Стартира "Фестивал на..

публикувано на 01.03.24 в 10:25

Стартира "Фестивал на мартеницата" в Пернишкото село Мурено

Според народните вярвания Баба Марта олицетворява слънцето и пролетта. Месец март неслучайно е наричан Женския месец и отново е символ на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. В миналото българите вярвали, че когато Баба Марта се засмее, навън ще е слънчево и топло , но разсърди ли се, задухва силен вятър и..

обновено на 01.03.24 в 10:08

Връчват наградите "Бизнес жена на годината"

Светът на бизнеса неизменно се преобразява, включвайки със себе си разнообразие от талантливи и амбициозни жени предприемачи. Тези жени не само ръководят успешни предприятия, но често и балансират изискванията на своя бизнес с нуждите на семействата си. Именно този баланс между професионални и лични ангажименти заслужава признание и подкрепа...

обновено на 01.03.24 в 08:57