Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

In Memoriam

| обновено на 22.09.18 в 10:17 БНР Новини
Снимка: Ани ПетроваВ петък, 21 септември 2018 г. на 64 години в дома си почина нашият скъп колега Георги Василски. Болестта дълго време не успяваше да го сломи физически, но все пак успя да ни го отнеме и да изпрати завинаги веселата му душа в небесните селения.

Съдбата на Георги Василски е свързана с Българското национално радио и програма “Христо Ботев” – репортер и редактор през 80-те години на миналия век, главен секретар на БНР, директор на програмата през 90-те, кореспондент на радиото в Букурещ, главен редактор през последните години от живота си.

Едва ли е имало подобен случай на толкова обичан радиошеф, притежаващ естествено съчувствие и съпричастие към развитието и проблемите на колегите си – професионални, битови, човешки!

Георги Василски бе многостранен радио-човек с богата журналистическа култура: публицист с тънък усет за социалните проблеми от ежедневието в редакционната коментарна рубрика “300 секунди”; драматург, саркастичен поет и присмехулен белетрист с няколко издадени книги; остроумен и забавен в сатиричните предавания на редакция “Хумор и сатира”. Самоироничен в поведението си, опознаването на неизвестните страници от националната ни история се превърна в “професионално хоби” през последното десетилетие от живота му. Със същото бликащо чувсто за хумор той възприемаше заболяването си, пред което нито за миг не мигна уплашено или самосъжалително. Обичаше живота и животът го обичаше, защото бе осъществен в професията и в житието си мъж - с много, много приятели в цяла България!
 
В програма „Христо Ботев“ Жоро бе личността, която с опита и реализма си намираше изход от всяка възникнала проблемна ситуация. Авторитетен, обаятелен, усмихнат – така ще го запомним.

Ще ни липсва! И дълго ще го помним и споменаваме с добро!

Поклон пред паметта му!

Ръководството, колегите и сътрудниците на програма “Христо Ботев”

Ще изпратим Жоро Василски на 25 септември, вторник, от 12.30 ч. на Централни гробища в София, в Ритуалната зала.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вписване на българите в конституцията – ще изпълни ли РСМ последното условия за начало на европреговори?

В четвъртък министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в Скопие след разговори с колегата си Буяр Османи, че промяната на Конституцията на Република Северна Македония и включването на българите в нея са последното условие за начало на преговори за присъединяване към ЕС. Бербок в Скопие: Включването на българите в..

публикувано на 24.03.23 в 15:15

Референдумите – възможна реалност?

Референдумите – възможна реалност ли е това? Във времето на предизборна надпревара за парламент паралелно се събират и подписи за провеждане на национални референдуми по различни въпроси. Как може да продължи процедурата по провеждане на национални референдуми при отсъствие на парламент? Инициативен комитет с участници Слави Трифонов и още 11 члена..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

За спасените евреи, ромите и Светите земи

Всичко тръгва от проф. д-р Христо Кючуков, който е български ром, но живее в Берлин . Той се ровил в историята, търсил по архиви и библиотеки исторически данни за ромите по време на Втората световна война. И открил такива за жени от ромски произход от различни европейски държави, които по различни начини спасявали еврейски и ромски деца от..

публикувано на 24.03.23 в 13:35

Системата "Хауала"

Кои са древните основи на схемите за изпиране на пари, финансиране на тероризма и пролиферация? Етимологията на системата "Хауала" – същност и функционални особености като алтернативен, неформален метод за прехвърляне на парични средства. Класификации на "бели" и "черни" хауала трансакции. Системата "Хауала" в концептуализацията на Доктрината на..

публикувано на 24.03.23 в 12:35
Президентът Румен Радев.

Георги Проданов: Излишна демонстрация на различие е неучастието ни в доставката на снаряди за Украйна

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, в които подчертават, че са твърдо решени да доставят обещаните 1 млн. 155 мм снаряда за Украйна в рамките на една година, без това да е в ущърб на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои страни членки.  Евролидерите приеха заключения за Украйна, решени да доставят 1..

публикувано на 24.03.23 в 11:07