„Не познавам по-добра работа от яденето“. Думите се приписват на гениалния и в музиката, и в кухнята Джоакино Росини. И в двата вида труд има нужда от талант, вдъхновение, спазване на сакрални кулинарни знания, изпълнени с история, памет и традиции. Така погледнато, Италианската кулинарна седмица наистина предлага „много работа“. Но на храната не бива да се гледа само като на нещо сготвено. Трябва да се отиде отвъд възприятията на сетивата.
В Италия всеки регион има свой характерен облик. Наближи ли Коледа, започват проявите от Седмицата на италианската кухня. По света тя се провежда за трета поредна година. За посетителите има много инициативи от кулинарен, познавателен и , разбира се, емоционален характер. Програмата е качена на сайта на Италианското посолство у нас.
Ето само част от темите, заглавията им са достатъчно красноречиви: „Всички пътища водят към Рим”, „Добро утро по италиански“, „В Рим през ноември“, „Симфония от вкусове“, „Таланти в кухнята“, „Открийте истинската италианска пица“, „Вино и мода“ , „Представяме Ви Балсамовия оцет“ (в съпровод от романтични арии и канцонети от италиански композитори) и още, и още…
Едно от най-впечатляващите събития е посветено на Джоакино Росини. В Софийската опера и балет може да се разгледа изложбата „Cara Italia, alfin ti miro“ (Скъпа Италия, най-сетне ти се любувам) по повод 150 години от кончината на композитора. Представени са скици и рисунки на модели на облекла, костюми и други материали от постановки на опери на Росини, по сценография на Римската опера. Изложбата е отворена за посещение до 6 декември. Да научим още подробности от интервюто с Н. Пр. г-н Стефано Балди – извънреден и пълномощен посланик на Република Италия в София. За превода съдейства Елза Хаджийска.
Науката се превръща в игра, когато можеш да я пипнеш и помиришеш, да скочиш с двата крака в друг свят, да експериментираш и да се изненадваш. Когато можеш да мечтаеш. Продължава пътешествието в най-големия детски научен център в България – Общински културен институт Научно-образователен детски център, който се намира в София, "Музейко". Един..
В началото на ноември в БАН се проведе Информационно популяризиращ форум "Критичните и стратегическите суровини: експертни мнения и доминиращи нагласи в общественото мнение". Форумът бе открит от доц. д-р Светослав Георгиев, директор на Геологическия институт при БАН и Национален координатор на Националната научна програма "Критични и стратегически..
Това е само част от платформата на д-р Николай Шарков, представена при избирането му за президент на Световната дентална федерация. Дългогодишният стоматолог, преподавател, лидер на българските зъболекари, бе наш гост по различни теми. Преминахме през спомените за родния Бургас, за студентските години и първите крачки в професионалната стоматология...
Преди месеци проф. Милен Георгиев обяви откриването на конкретен вид мед, който забавя остаряването. Вече са готови и документите за европейски патент. "С моя екип работим по този проект, а темата за удължаването на човешкия живот вълнува човечеството, откакто сме напуснали пещерите. Изцяло моята работа през годините е фокусирана върху..
"Много се вълнувам за голямата награда на БАН, тъй като за мен е изключително висока чест , че именно аз бях удостоена с тази награда – Наградата на БАН, която за мен е най-авторитетната, най-старата, най-престижната научна организация в страната. Това е изключително признание за мен и едновременно с това много голяма отговорност, тъй като..
Норвежкият писател, музикант и журналист Ю Несбьо се срещна с българските читатели. Световноизвестният автор на бестселъри в стила Nordic noir – течение..
Американският писател Кърт Вонегът e роден на 11 ноември 1922 година в Индианаполис като най-малкото от три деца. По време на Голямата депресия..
През седмицата в София се проведе Конференцията "Софиянецът Шейх Бали Ефенди". Събитието бе посветено на живота и делото на духовния учител, поет и..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg