Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Седмица на италианската кухня – празници на сетивата, културата и традициите

БНР Новини

 „Не познавам по-добра работа от яденето“. Думите се приписват на гениалния и в музиката, и в кухнята Джоакино Росини. И в двата вида труд има нужда от талант, вдъхновение, спазване на сакрални кулинарни знания, изпълнени с история, памет и традиции. Така погледнато, Италианската кулинарна седмица наистина предлага „много работа“. Но на храната не бива да се гледа само като на нещо сготвено. Трябва да се отиде отвъд възприятията на сетивата.

СнимкаВ Италия всеки регион има свой характерен облик. Наближи ли Коледа, започват проявите от Седмицата на италианската кухня. По света тя се провежда за трета поредна година. За посетителите има много инициативи от кулинарен, познавателен и , разбира се, емоционален характер. Програмата е качена на сайта на Италианското посолство у нас.

Ето само част от темите, заглавията им са достатъчно красноречиви: „Всички пътища водят към Рим”, „Добро утро по италиански“, „В Рим през ноември“, „Симфония от вкусове“, „Таланти в кухнята“, „Открийте истинската италианска пица“, „Вино и мода“ , „Представяме Ви Балсамовия оцет“ (в съпровод от романтични арии и канцонети от италиански композитори) и още, и още…

Едно от най-впечатляващите събития е посветено на Джоакино Росини. В Софийската опера и балет може да се разгледа изложбата „Cara Italia, alfin ti miro“ (Скъпа Италия, най-сетне ти се любувам) по повод 150 години от кончината на композитора. Представени са скици и рисунки на модели на облекла, костюми и други материали от постановки на опери на Росини, по сценография на Римската опера. Изложбата е отворена за посещение до 6 декември. Да научим още подробности от интервюто с Н. Пр. г-н Стефано Балди – извънреден и пълномощен посланик на Република Италия в София. За превода съдейства Елза Хаджийска.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Музейко" – епизод 2: Минало

Науката се превръща в игра, когато можеш да я пипнеш и помиришеш, да скочиш с двата крака в друг свят, да експериментираш и да се изненадваш. Когато можеш да мечтаеш. Продължава пътешествието в най-големия детски научен център в България – Общински културен институт Научно-образователен детски център, който се намира в София, "Музейко". Един..

публикувано на 18.11.25 в 16:35
проф. Албена Накова

Критичните и стратегическите суровини – преработване и добив

В началото на ноември в БАН се проведе Информационно популяризиращ форум "Критичните и стратегическите суровини: експертни мнения и доминиращи нагласи в общественото мнение". Форумът бе открит от доц. д-р Светослав Георгиев, директор на Геологическия институт при БАН и Национален координатор на Националната научна програма "Критични и стратегически..

публикувано на 18.11.25 в 10:10
Д-р Николай Шарков

Приемственост, диалог, гарантиране на широк достъп до стоматологични услуги...

Това е само част от платформата на д-р Николай Шарков, представена при избирането му за президент на Световната дентална федерация. Дългогодишният стоматолог, преподавател, лидер на българските зъболекари, бе наш гост по различни теми. Преминахме през спомените за родния Бургас, за студентските години и първите крачки в професионалната стоматология...

публикувано на 17.11.25 в 15:10
проф. Милен Георгиев

Специфичен български мед удължава живота при лабораторни условия

Преди месеци проф. Милен Георгиев обяви откриването на конкретен вид мед, който забавя остаряването. Вече са готови и документите за европейски патент. "С моя екип работим по този проект, а темата за удължаването на човешкия живот вълнува човечеството, откакто сме напуснали пещерите. Изцяло моята работа през годините е фокусирана върху..

публикувано на 17.11.25 в 10:10
проф. Цветалина Танкова

Ежегодно нараства броят на болните от захарен диабет по света и в България

"Много се вълнувам за голямата награда на БАН, тъй като за мен е изключително висока чест , че именно аз бях удостоена с тази награда – Наградата на БАН, която за мен е най-авторитетната, най-старата, най-престижната научна организация в страната. Това е изключително признание за мен и едновременно с това много голяма отговорност, тъй като..

публикувано на 16.11.25 в 10:10