Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Доайенът Петър Дойчев за шопската салата и важните истини в българския туризъм

Снимка: nessebar-news.com
За всички, които го познават, той е Бате Петьо. Роден е на 19 септември 1924 г. в Бургас. И макар сега да живее в София, остава верен на родното място, което в началото на декември т.г. го удостоява със званието „Почетен гражданин на Бургас“. Другата голяма любов на Петър Дойчев е българският туризъм, на който посвещава целия си живот. Започва работа в отрасъла през 1948 година. Преминава през всички възлови професионални позиции: от администратор и екскурзовод до началник на отдел „Средства за подслон и хранене“ към Комитета по туризъм, сега Министерство на туризма. С всеотдайност работи за създаването и управлението на най-значимите хотели, заведения, курортни комплекси, за обучението на кадрите, както и за утвърждаването на доброто име на отрасъла у нас и зад граница.
Петър Дойчев е автор на книги и учебни помагала. Канен е за гост-лектор в авторитетни учебни заведения по туризъм в Швейцария и Италия. Носител е на много отличия и награди, като орден „Стара планина“ 1-ва степен; обявен е за почетен гражданин и на Варна. Неговата биография трудно може да бъде разказана в броени редове, защото извън фактите има стотици хиляди преживявания, професионални и човешки срещи, които не могат да се поберат в  сухата статистика. Но най-важното е, че за тези дълги години всеотдаен труд Петър Дойчев е спечелил обичта и уважението на поколения специалисти в отрасъла и на безброй туристи в България и по света. Петър Дойчев е истинска енциклопедия за хората и събитията, белязали с най-ярките си черти родния туризъм. Една от незабравимите истории е свързана със създаването на Шопската салата, любима на поколения българи и чужденци. Какви ли апетити не е имало, спрямо нея. Хубавото си е хубаво! А когато е хубаво, винаги има желаещи да си го припознаят като свое. Или поне да ползват името, което на практика се е превърнало в кулинарна марка, която да привлича клиентите. При пътуванията зад граница българинът с изненада установява, че в менюто на много страни, особено на Балканите, се предлага и Шопска салата. И не само! Тя може да се окаже без печени чушки, да няма лук, например в Чехия и Словакия (šopský salát). В някои от тези страни бъдете готови вместо настъргано сирене отгоре, финалният завършек на салатата да е със … захар!  
Какви ли доводи не се привеждат, за да убедят потребителя, че тъкмо това е представата за автентичната рецепта! Когато човек се поразрови из старите издания, открива, че за масова употреба за пръв път рецептата за салатата е поместена през 1956 г. в „Книга за домакинята“ под ред. на П. Чолчева и Ал. Русева.  
Имаме щастието, че доайенът на българския туризъм Петър Дойчев знае истинската история за създаването на Шопската салата, тъй като е личен свидетел на събитията. Да го чуем.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Радослава Бекова

Д-р Радослава Бекова: Наградите "За жените в науката" дават самочувствие и създават научно семейство

На 26 ноември в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН се проведе 15-та церемония по връчване на отличията "За жените в науката" , организирана от ЮНЕСКО и Софийския университет "Св. Климент Охридски".  В "Нашият ден" разговаряме с Радослава Бекова , доктор по хидробиология и ихтиология – част от екипажа на единствения научно-изследователски кораб в Черно..

публикувано на 27.11.25 в 09:37
Афиш на събитието

Фестивалът на науката започва с над 70 събития и международни гости

Днес започва третото издание на Фестивала на науката . То ще продължи до неделя, 30 ноември . Четиридневната програма включва повече от 40 учени в 70 събития , 15 щанда с демонстрации и две изложби , разположени в пет различни пространства. Специален гост на фестивала ще бъде френският антрополог д-р Оливие Живър , който ще се срещне с..

публикувано на 27.11.25 в 08:19

"Музейко" – епизод 3: Бъдеще

Науката се превръща в игра, когато можеш да я пипнеш и помиришеш, да скочиш с двата крака в друг свят, да експериментираш и да се изненадваш. Когато можеш да мечтаеш. Продължава пътешествието в най-големия детски научен център в България, който се намира в София, "Музейко". Смислов и физически център в интериора на детския музей е неговото..

публикувано на 26.11.25 в 15:57
Проф. Иван Гаврилов и проф. Арман Постаджиян носители на наградата за медицина

Човекът с голямото сърце...

Човешкото сърце не е просто анатомия или орган, то е нарицателно, метафора, често експлоатирано в поезията, в литературата, в киното. Много пъти бива употребявано в народопсихологията, в пословиците и поговорките, в човешките взаимоотношения. Аз винаги съм вярвал, че повечето лекари и лекарският персонал са хора с големи сърца – съпричастни,..

публикувано на 26.11.25 в 12:16

Положителното влияние на младежките субкултури в спорта

Националната спортна академия представи изследване на тема "Младежките субкултури в спорта", което анализира и описва по какъв начин спортът се явява обединяващ фактор на младежи с различна култура, социален статус, ценностна система и жизнен опит. То засяга модерните градски спортове като паркур, брейкинг, уиндсърфинг, сноубординг и др...

публикувано на 25.11.25 в 16:54