Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременният френски писател Яник Енел спечели симпатиите на младите български франкофони с „Дръж здраво венеца си“

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В София посрещнахме съвременния френски писател Яник Енел, който представи пред българската публика романа си „Дръж здраво венеца си“ точно на 20 март - Международния ден на Франкофонията (Journée internationale de la Francophonie), отбелязван по традиция от франкофоните по цял свят с различни инициативи, свързани с езика и литературата.

Книгата „Дръж здраво венеца си“ на Яник Енел е носител на наградата „Медиси“ през 2017 и на първия „Гонкур в България“ от 2018. „Гонкур в България“ e инициатива на Френския институт в България, подкрепена от Академия Гонкур, и цели да популяризира съвременната френска литература, френските език и култура и писането на френски. Жури на наградата са ученици, изучаващи френски език и студенти специалност френска филология. Те четат четири произведения, достигнали трети кръг на селекция на Академия Гонкур и платформата Culturethèque на Френския институт, обсъждат и избират книгата, която получава титлата Choix Goncourt de la Bulgarie (изборът на Гонкур в България).

Яник Енел впечатли българските ученици и спечели титлата през 2018. Но на какво се дължи очарованието на неговия роман за младите ни читатели? От една страна това е магнетичният маниер на разказване на автора, от друга  – неописуемото съчетание на културни пластове, митологични и естетически препратки, както и това, което като че винаги е било мисия на френската и световна литература – етичните човешките ценности, неотделима част от голямото изкуство.

Яник Енел е роден през 1967 година в семейство на военни. Прекарва детството си в Африка, а след завръщането на семейството във Франция постъпва във Военното училище в Сарт и след това завършва лицея „Шатобриан” в Рен. Първият му роман „Малките войничета“ е издаден през 1996 година. Година по-късно, заедно с Франсоа Мейронис, е сред основателите на литературното списание Лин дьо риск, като издава и два сборника съвместно с Филип Солерс. През годините сътрудничи още на списанието за литература и кино „Трансфюж“, както и на „Шарли Ебдо“.

Тома Георгиев  е преводачът на романа „Дръж здраво венеца си“ на български език. В рамките на литературната вечер във Френския институт за представянето на книгата той сподели, че преводът на книгата много прилича на едно филмиране на книгата, тъй като тя не е само преводът на думите, на смисъла на думите, не само превод на културните реалии, а носи повече от това  - една наситена атмосфера с огромен размах и описание на живот между реалността и фикцията.

Едно от най-въздействащите  неща в книгата наистина е нейната кинематографичност, дължаща се несъмнено на факта, че американския режисьор Майкъл Чимино с неговите филми е един от героите на романа Дръж здраво венеца си“ на Яник Енел.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София" . Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев . Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община. "Страх и отчаяние в Третата империя" –..

публикувано на 28.06.24 в 16:37
Мариус Донкин

Мариус Донкин взе голямата награда на Международния фестивал "МоноАкт" – Косово

Химн за обичта и толерантността е монодрамата "Господин Ибрахим и цветята на Корана", с която актьорът Мариус Донкин спечели голямата награда на VI издание на Международния фестивал "МоноАкт" в Косово . Пет пиеси участваха в състезателната програма, като моноспектакълът по едноименното произведение на Ерик-Еманюел Шмит заслужи овациите на..

публикувано на 28.06.24 в 15:59

Международният форум за кирилицата продължава

Това издание на "Артефир" пренася слушателите на церемонията по откриването на Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Двудневното събитие, инициирано от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, започна на 27 юни в зала 6 на НДК и продължава днес (28 юни) в Регионалния исторически музей - Пловдив...

публикувано на 28.06.24 в 15:10
Кадър от филма „Защото обичам лошото време“

София Филм Фест на път

Повече от 15 години инициативата "София филм фест на път" възпитава вкус към стойностно кино. Програмата включва филми, прожектирани на последните издания на кинофорума. Всяка година се добавят нови български градове. През 2024 г. за първи път ще се проведат "СФФ в Пазарджик" и "СФФ в Якоруда". Предстои и 12-ото издание на "СФФ в Севлиево". В..

публикувано на 28.06.24 в 14:45

На слънце и на сянка

В редакция "Хумор и сатира" сме загрижени както за нашите слушатели на слънце, така и за нашите слушатели на сянка. И едните, и другите тази неделя след новините в 18 часа ще могат да чуят: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьора Васил Попов, чийто деветдесети рожден ден отбелязваме...

публикувано на 28.06.24 в 14:30