Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Всеки ден крие в себе си друг“ - разкази за преломни моменти

БНР Новини

„Всеки ден крие в себе си друг“ е сборник с девет разказа. Всеки от тях се развива в рамките на един ден или дори на един конкретен момент, в който животът на главният герой или възприятието му за света драматично се променят.

В повечето случаи, изборът е изненадващ за самия персонаж – неочаквано за себе си той или тя излиза от рамките си, поема по нов път, променя се с един жест. Самите герои, когато въобще са описани, са щрихирани съвсем условно, сякаш нарочно са оставени не съвсем плътни, а някои от разказите се развиват във второ лице. По този начин читателят може да облече ролята, да преживее историята от позицията на главно действащо лице.

На българскисборникът на Гаст Грьобер, люксембургския носител на Европейската награда за литература за 2016 г., излиза в превод на Елена Димитрова. В интервюто, което ви предлагаме, преводачката говори за един друг аспект на разказите във  „Всеки ден крие в себе си друг“ – това, че всички те се развиват именно в контекстна на Люксембург, неговата малка но самостоятелна култура, неговото триезичие и особената позиция на страната в Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елка Златева и Славия Бърлиева

Изложбата "За Кирил и Методий някога и сега" е открита в София

Експозицията е разположена в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" (Ларго София) и е част от програмата на Европейския културен маршрут "Кирил и Методий" на Съвета на Европа, чиято годишна асамблея се провежда в столицата ни. "Кирило-Методиевската традиция е наистина един европейски феномен, който, въпреки опитите през различни..

публикувано на 23.05.24 в 11:47

Фестивалът Shapeshift: Прекалено ли е да мечтаем за утопия?

Предстои второто издание на фестивала Shapeshift , изследващ процесите на технологична трансформация и пресечната точка между човека, изкуството и иновацията. Домакин на тридневното събитие (31 май – 2 юни) , което включва лекции, работилници, изложби, кинопрожекции, музика и технологични демонстрации, е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" . Повече за..

публикувано на 23.05.24 в 09:17

Четене с разбиране като игра

Платформата "Книговище" връчи годишните си награди от Априлското състезание по четене с разбиране. В него взеха участие десетки деца от цялата страна. Искра Джанабетска, една от създателките на "Книговище", говори в "Какво се случва" за положителните практики, които насърчават децата да четат. "Когато започнахме "Книговище" заехме един работещ..

публикувано на 23.05.24 в 08:14

Феникс Върбанов с нова изложба и стихове в галерия "Аросита"

Изложбата на Феникс Върбанов " Swell / Мъртво течение " представя автора в нова светлина. Творбите в нея са едновременно близки, но и различни от показаното в наскоро завършилата изложба "Пулсации", в галерия "Стубел". Тук, освен произведения, изпълнени в характерната колажна техника, художникът представя рисунки и литографии. Феникс Върбанов..

публикувано на 22.05.24 в 16:08

"Вазовчета" подаряват песен на всички българи по света за 24 май

Организираното от сдружение "Христо Ботев" Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър "Св. Леон" на 19 май се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището,..

публикувано на 22.05.24 в 12:00