Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орнела Мути и Джанкарло Джанини - гости на Фестивала на италианското кино в България

БНР Новини
Александър Райчев и Марко Монтеки (вдясно)
Снимка: Мария Мира Христова

Девет кинотворби представят италианската област Пулия в Италия в рамките на Четвъртото издание на Фестивала на италианското кино в България. Закачливата комедия „Измамно богати“ (Ricchi di fantasia), с участието на Серджио Кастелито и Сабрина Ферили, ще даде старт на фестивала на 17 юни от 19.00 ч. в кино „Люмиер Лидл“. Сред филмите, които ще бъдат представени са още мюзикълът „Разходка под слънцето” (Walking on sunshine), „Двама дребни италианци“ ('Due piccoli italiani’), „Неудобна комедия“ (‘Tonno spiaggiato’), „Агенция за лъжи“ (‘L’agenzia dei bugiardi’), „Сходна съдба“ (‘La vita in comune’), „Руди Валентино“ (‘Rudy Valentino’), „Лесен живот“ (‘La vita facile’).

Почетни гости на тазгодишното издание са режисьорът и актьор Джанкарло Джанини и очарователната актриса Орнела Мути. Живата легенда на италианското кино и театър Джанкарло Джанини е номиниран за Оскар за „Паскуалино Седемте красавици” (1975 г.), награден за най-добър актьор на фестивала в Кан за „Филм за любовта и анархията” (1973 г.), носител 5 пъти на „Давид на Донатело”. Орнела Мути е известна у нас с филмите „Бони и Клайд по италиански”, „Последната жена“ (1976г.), „Лудо влюбен“ (1981 г.) и други.

Фестивалът се организира от Италианската търговска камара в България в партньорство с НДК.

Какво каза в навечерието на откриването на фестивала в студиото на „Нашият ден“ президентът на Италианската търговска камара в България Марко Монтеки – чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Камелия Николова: Новите български пиеси са отворени към по-значими теми

Фондация "Академия "Аскеер" обяви номинациите за тазгодишните награди "Аскеер", които се присъждат на най-добритепостижения в театралното изкуство за изминалия творчески сезон. Една от най-младите категории е категорията "Съвременна българска драматургия" – в нея се състезават нови български пиеси, поставени за първи път на професионална сцена..

публикувано на 09.05.24 в 15:31

Какво се случва на 2-ро авеню?

"Семейство Едисън от 2-ро авеню" по текстовете на Нийл Саймън е първата премиера в изцяло обновеното пространство на Театър "Азарян". Спектакълът е на Плевенския драматично-куклен театър "Иван Радоев" в партньорство с Националния дворец на културата. Режисьор е Антон Угринов, сценографията е дело на Илияна Кънчева, композитор е Милен Кукошаров...

публикувано на 09.05.24 в 12:05

Game Changers: Саундтрак на градската действителност

Game Changers е иновативен аудио-визуален проект, който претендира да бъде повече от просто музикален албум. Създаден под ръководството на Данислава Делчева, основател на организацията "Рефлектор", албумът изследва градската среда чрез своите най-автентични звуци и визии. Компилацията включва десет композиции и десет съпътстващи видеа , които..

обновено на 09.05.24 в 11:05

Празник на детската литература и фантазия в Сливен

Вълшебство, фантазия, приказни герои и празничен дух завладяват всяка година град Сливен по време на Националния фестивал на детската книга (8-10 май) . В рамките на фестивала за 20-и пореден път се връчва и Националната награда "Константин Константинов"  за принос в детското книгоиздаване, създадена през 2004 година от Министерството на..

публикувано на 09.05.24 в 10:41

"Цялата небесна синева" – най-новото откритие на френската литература

Излезе на български език "Цялата небесна синева" на Мелиса да Коста, обявена за най-четения автор във Франция за 2023 година.  Романът е трогателен и разтърсващ, изпълнен с болка и надежда.  На 26-годишния Емил, поразен от ранен Алцхаймер, му остават две години живот. Емил решава да избяга от болницата и от съчувствието на семейството и приятелите..

публикувано на 09.05.24 в 10:40