Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Точно обратното – общината и гражданите

Снимка: БГНЕС

„Те направиха точно обратното на обещаното“ – с тези думи пред Столична община за пореден път се събират гражданите от „Обединена София срещу презастрояването“, протестиращи срещу презастрояването, строителството в парковете и междублоковите пространства и липсата на ограничения за строежа на високи сгради.

В „Нашият ден“ говорим с гражданския активист Филип Симеонов, който ни представи исканията на представителите на различните граждански организации, събрани в обединението:

1. До края на мандата на настоящия Столичен общински съвет да не се приемат подробни устройствени планове, предвиждащи мащабно застрояване или за големи територии! Считаме, че този състав на Столичен общински съвет изчерпа доверието ни и своята легитимност и трябва такива важни решения да се взимат от нов състав с ясен мандат и подкрепа от обществото.

2. При приемането на „Визия за София“ и последващите изменения в Общия устройствен план на Столична община да не се отнема, а да се разшири зелената система на града, като се върнат предвидени за застрояване терени в парковете на града. Да не се допуска застрояване в парковете. Да се запазят междублоковите пространства като зелени площи. Да се гарантират терените, отреждани за училища, детски градини, здравни заведения, паркинги и др. от подробни устройствени планове в общия устройствен план на София. Да не се допускат много високи сгради, пръснати из столицата.

3. Да се изменят процедурите по приемане на устройствени планове в София. Резултатите от обществените обсъждания да не са проформа, както до сега, а да водят до реален ангажимент от администрацията и съобразяване с постъпилите предложения и възражения.

4. От Народното събрание да се приемат спешни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО) и подзаконовите нормативни актове, предвиждащи:

- По-големи отстояния между сградите без значение дали са изцяло или частично жилищни;

- Да се разшири кръгът на заинтересованите лица при изработването на подробни устройствени планове, визи за проектиране и разрешения за строеж, и да включват задължително и съседните имоти с право на обжалване на незаконосъобразни актове;

- Всички нереализирани подробни устройствени планове, надвишаващи максималните нива за плътност и интензивност на застрояване, да се преработят и съобразят с действащите ограничения;

- Да се ограничат възможностите за еднолично поставяне на огради в озеленени площи и в жилищните комплекси.

5. Да се извърши пълна проверка, а не проформа, на законността на извършената реституция, продажби и замени на имоти в парковете и урбанизираните територии на София.

6. Преработка на приетите подробни устройствени планове, които допускат презастрояване в жилищните квартали или строителство в междублокови пространства и паркове.

Ще чуете позицията и на общинския съветник от групата на Коалиция „Сердика (АБВ, Български социалдемократи)“ Войслав Тодоров, както и как отговори Столична община на поканата ни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яна и Димитър Недялкови

Влез в обувките ми

Все повече съвременни изследвания казват, че обувките, които носим, имат решаващо значение за здравето на телата ни. Бързите масови производства на обувки казват, че можем да носим всичко, стига то да ни е по джоба. Занаятчийските производства на обувки казват, че е важно да запазим човешкото лице на всеки един занаят, следователно – човешките..

публикувано на 23.06.24 в 10:35

Рожденият ден на Църквата

На Петдесетница своя рожден ден чества и основаната от Христос Църква, защото тогава тя бива осветена от Св. Дух, Който остава завинаги в нея, за да я ръководи като продължителка на човешкото спасение. Св. Йоан Златоуст уподобява живота на море, което всички трябва да преплуваме, а ос­нованата от Бога Църква на кораб, който никога не потъва, защото..

публикувано на 23.06.24 в 09:20

Национализмът изживява възход, когато бизнес и граждани загубят представителност в управляващите

Защо у нас голяма част от политически партии и проекти с националистически уклон водят началото си от Варна, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Спас Спасов , кореспондент на "Дневник" във Варна. "Трите "В"-та, както станаха известни през последните седмици – "Воля", "Възраждане" и "Величие" – съвсем не очертават цялата тенденция...

публикувано на 22.06.24 в 08:50

Пъстър свят

Светът на Силвия Абрашева от Пловдив е пъстър и следователно пъстър е светът и на всички онези, които носят облеклата и ползват аксесоарите и предметите за бита, които Силвия шие в малкото си ателие в пловдивския квартал "Тракия". Освен шивач и дизайнер на кройките, Силвия е и дизайнер на десените, които отпечатва на бял плат. И всичко това..

публикувано на 21.06.24 в 17:15
Георги Ганев

Борисов и Пеевски не са евроатлантици – борят се за свят, обратен на върховенството на закона

Тази седмица се навършват 10 години от фалита на КТБ – Корпоративна търговска банка. Три години по-късно през 2017-а излезе книгата "Държавата КТБ" на разследващите журналисти Зорница Маркова, Росен Босев, Николай Стоянов и други колеги. Книгата бе част от проекта "КТБ: какво се случи?", чийто ръководител бе Георги Ганев , икономист, програмен..

публикувано на 21.06.24 в 16:30