Eмисия новини
Audio Player
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

И още факти за трафика по пътищата у нас

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Над 400 хиляди нарушения на пътя през последните 7 месеца, превишена скорост, недотам добър контрол на пътя,  пропуски при поддържането на пътища… Това са само част от данните от Главна дирекция Пътна полиция от отминалия семинар под наслов „Пази живота – шофирай трезво и отговорно“. Служители на Пътна полиция, на Главна дирекция Национална полиция, на Държавната агенция за безопасност по пътищата и още ред други – се събраха в Пловдив да си сверят часовниците. Желанието – поне на някои от тях беше – да се опитат да работят заедно – всички онези, които отговарят за нашата безопасност на пътя и дори ни предпазват от самите нас…

Наистина органите, които трябва да проследяват нарушенията на пътя, са се обърнали към високите технологии за превантивни мерки, обсъждат как по-добре да си взаимодействат със съдебните органи, обръщат сериозно внимание и на употребата на алкохол, наркотични вещества и непредписани медикаменти, за това много се говори в Пловдив, но…

Независимо от отчетените нови методи на работа и нови технологии… само ден след събирането в Пловдив – по пътищата у нас се установи някакъв хаос и то през най-отпускарския месец – август… Някакси настрани останаха добрите пожелания от семинара! Пет-шест пътно-транспортни произшествия спряха движението на също толкова възлови места в България, имаше тежки задръствания на Капитан Андреево, на Калотина и по пътя за Кулата – Промахоон… Обективна причина за задръстванията бяха и транзитно преминаващите чужди граждани през България и това стана по време на съвместната акция на български пътни служби и ТИСПОЛ (европейската организация на пътните полиции).

Остава актуален и въпросът - дали шофьорите и дори пътниците не са доста недисциплинирани. Пример – най-високата скорост, отчетена от камерите по българските пътища през тази година, е била 277 километра в час.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Епископ Румен Станев, Ана-Мария Кръстева и пастир Данаил Игнатов

Възкресение Христово при католиците и протестантите

И двете деноминации празнуват Възкресение Христово, което е централно събитие в християнската вяра. Това е денят, в който се отбелязва възкресението на Господ Иисус Христос след неговото разпятие и кръстна смърт.  За смисъла на празника. С какво се отличават богослуженията им? Различна ли е символика на боядисаните яйца? Какви са традициите и..

публикувано на 19.04.25 в 12:59
Проф. Росен Коларов

Лице назаем…

Прекрасен филм с основен сюжет вечната битка между добро и зло, с уникални актьории творчески екип. Как да не "посегнеш" към това заглавие, след като на гости в студиото е проф. Росен Коларов, специалист по лицево-челюстна хирургия. И не само: професионален фотограф-художник, бил е ръководител на болница и на агенция, създател и деец на българската..

обновено на 19.04.25 в 10:59
Ирина Вачкова и Ивайло Иванов-Бензо

Керамични фосили в Априлци

Ирина Вачкова и Ивайло Иванов-Бензо са партньори и в живота, и в работата с глината от вече повече от четвърт век. Различни като творчески търсения, те все пак са развивали стила си заедно и неминуемо са си повлияли един на друг. И двамата са очаровани от могъществото и красотата на природата, която в Априлци е достатъчно близо, че да пренесат..

публикувано на 19.04.25 в 08:10

В Злидол живеят само добри хора

"Щом сме се събуд ѝли и газим земята, значи всичко е наред " – с тази всекидневна мъдрост от Северозапада ме посрещнаха в село Злидол, област Враца. Навръх Цветница няколко местни добри жени раздаваха пакети с храна на възрастни хора в затруднено положение. Инициативата е част от кампанията на фондация "Прави добро! Бъди добър!" "Подари..

публикувано на 18.04.25 в 08:45

Ферма в Осоица

През целия си живот Даниел Георгиев е бил свързан с храната и произвеждането ѝ, въпреки че завършва Строителния техникум и Минногеоложкия университет в София. Съдбата, късметът, а може би и упорството и решимостта, го срещат с възможността да предлага, а сетне и да произвежда храна. И така, от нулата, както казва той, заедно с брат му създават..

публикувано на 17.04.25 в 15:25