Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата изложба на Иво Бистрички – „Залив“

Снимка: БТА

Няма по адекватно място за новия проект на художника Иво Бистрички, наречен „Залив“, от галерията на Дружеството на бургаските художници. Изкуството и духът на художника е разположен през последните години на две земи – „Горната“ е София и „Долната“ – Бургас, където са показвани повече от интересните му самостоятелни изложби. Ето някои заглавия: „Деконструктивни портрети, Апокалипсис, Утопия – една любима тема на художника, Морски системи, Цветници и др. Заглавията подсказват тази нова фигурална и концептуална линия в изкуството на този художник, неговия търсещ дух и винаги интересна възможност да разкрие някакви нови платформи за контакт или противопоставяне на природата. Иво Бистрички винаги е различен и често пъти неочакван, защото неговото верую е „Съвременният художник е художник, когато се променя“. Сега в тази изложба той повече се връща към картината, към живописта, като търси илюзорното на границата на несъществуваща реалност, макар и винаги свързана със заливи, с морските дълбини или несъществуващи брегове. Този минималистичен подход е израз на неговата същност да бъде знаков и същевременно реален, и сега той е между избраните автори на новия проект в една галерия в Пловдив със заглавие: „Минимализъм в българската живопис“. Участвал е и в редица групови кураторски проекти като: „Неразказаната абстракция“, „Неохраняема зона“ и др. В една своя изложба разкрива пропорцията между Природата и Човека. Иво Бистрички – накрая да кажем – обича да експериментира с медията и материалите, което подкрепя неговите нови идеи и търсения. Намираме художника на мястото където реализира новия си интересен проект – да създаде в поморийското село Лъка, отново до Бургас, един Лъка Арт център – артистично място за общуване между колеги и приятели.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23