Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Новият роман“ на Ален Роб Грийе

„Силата на романиста е в измислянето, измислянето, напълно свободното измисляне, без да подражава на никакви образци“.
Ален Роб Грийе

Радиодраматизаията „Джин“ по световно известния роман на Ален Роб Грийе ще ви залута между криминалето и фантастиката. Ще ви разходи из странни местности, ще ви срещне с особени герои и ще се опита съвсем да ви обърка, за да ви изведе накрая на не съвсем сигурно място, което ще трябва да си доразкажете сами. И през цялото време ще слушате с напрегнато внимание, защото разходката е сътворена майсторски.

Ален Роб-ГрийеВероятно е така, защото „Джин“ е рожба на „новия роман“ – литературно течение, което се ражда във Франция през 50-те години на миналия век. То руши представите за сюжетни ходове и герои, за времеви и пространствени връзки и последователности. Формата вече не е същата, важна става техниката на писане. Ален Роб Грийе е считан за негов баща – основоположник и теоретик на „новия роман“.

Ален Роб-Грийе е роден на 18 август 1922 г. в Бретан. Семейството му отрича много от съществуващите социални идеи и почти целия обществен ред. Бъдещият писател расте сред свободомислие и съвсем естествено се превръща в свободен бунтар. Той много пътува, следва агрономство. Пише още през ранните си години, но първите му опити да публикува се отхвърлят. Следва обаче богато творчество и голямо признание. През 2004 г. става член на Френската академия на науките. Напуска ни през 2008 г. на 85 годишна възраст.

Автор на драматизацията: Ина Вълчанова.
Участват артистите: Захари Бахаров, Деляна Хаджиянкова, Йоана Буковска, Нина Стамова, Атанас Атанасов и децата Гала Цонева и Бранимир Миланов.
Режисьор: Мария Нанчева.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48