Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дългият колкото ден човешки живот

И тази нощ, половин час след полунощ, незаспалите ще имат възможност да слушат радиотеатър: радиодраматизацията по романа на Алберт Малц „Един дълъг ден в един кратък живот“ с участието на артистите Васил Михайлов, Иван Тонев, Банчо Банов, Петър Вучков, Асен Ангелов, Сотир Майноловски, Ганчо Ганчев, Адриана Андреева, Александър Притуп, Бочо Василев, Ангелина Сярова и Михаил Михайлов.

Записът е от годините, когато в предговорите на книгите пишеше неща като: „Романът „Един дълъг ден в един кратък живот“ е идейно насочена картина, илюстрираща топлотата, искреността, вярата и оптимизма на обикновения човек, който, обладан от стремежа да се бори за свобода и правда, осъзнава все повече и повече своето значение като движеща сила в историческия развой на американското общество, разкъсва, макар и бавно, булото, зад което се прикрива конюнктурния господар на живота и разкрива истинския му лик, представя типичното разнообразие в американския бит и нрави.“

Днес такива думи предизвикват усмивка, но истината е, че „Един дълъг ден в един кратък живот“ наистина е история за човечност и топлота, за вяра и оптимизъм. И за все още така мечтаните свобода и правда. И тъкмо такива истории са ни необходими във всички времена.

Алберт Малц е роден през 1908 г. Завършва Колумбийския университ. Учи драма в „Йейл“. Преподава драматургия в Нюйоркския университет. Работи в Холивуд като сценарист. Попада под ударите на маккартизма. Осъден е и прекарва една година в затвора. След освобождаването си напуска САЩ и продължава една от основните линии в живота и творчеството си – борбата срещу расизма. Умира през 1985 г.
Сред най-известните му пиеси са „Въртележка“, „Мир на земята“ и „Черната дупка“. Прозата му включва „Кръстът и стрелата“, „Пътешествието на Саймън Макийвър“, „Един дълъг ден от краткия живот“, „Приказка за един януари“ и др.

Автор на драматизацията: Райко Семерджиев.
Режисьор: Георги Костов.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48