Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София и историята на софийските трамваи

Първи епизод: Стара София

Първият трамвай в София, 1901 г.Как е изглеждала онази Стара София преди датата 1 януари или 14 януари – по стар стил, 1901 г., когато по улиците на София тръгва първият трамвай? Защо софиянци са наричали съществуващите по онова време конските омнибуси „конски трамваи“, въпреки че те са се движили по пътното платно, а не върху релси, каквато е практиката по онова време в някои други европейски градове. Как Иван Вазов разказва за първото си возене в трамвая от Централна гара до крайната спирка на ул. „Граф Игнатиев“?

В това пътуване ще разчитаме на Станислав Колев, дългогодишен журналист и автор на документалната книга „София: От първия трамвай до последната спирка на метрото“. Но също и на познанията инж. Николай Николов, началник на трамвайно депо „Красна поляна“ и на д-р Александър Мирков, историк от Регионалния исторически музей – София. А също и на гласове от Златния фонд на Българското национално радио, на политика и журналист Димо Казасов, на колекционери и почитатели на трамваите.


ВИЖТЕ ОЩЕ
 арх. Георг Винтген и арх. Стоян Тодоров (вдясно)

Ролята на архитекта е да бъде диригент на процеса на създаване на сградата

Професионални задачи на архитектите и инженерите за създаване на качествена среда бе темата на провелата се международна конференция у нас, организирана от Алианса за висока строителна култура. Жизнената среда на човека оказва мощно влияние при формиране, развитие и съществуване както на отделния индивид, така и на обществото. Качеството ѝ оказва пряко..

публикувано на 09.05.24 в 18:30
Сцена от пиеса „Животът е пред тебе“ от Ромен Гари - Емил Ажар.

Мистификациите – литературни и не само

На 8 май – денят на капитулацията на Германия говорим за условността на литературните произведения, а понякога и на историческото знание. 150 години след издаването на първия том на "Веда Словена" от Стефан Веркович, на рождения ден на Ромен Гари, спечелил с мистификация два пъти "Гонкур", втория път под псевдонима Емил Ажар, анализираме с..

публикувано на 08.05.24 в 17:46

Вълнуващите истории на музикалните инструменти

Как да привлечем децата към четенето и да ги спечелим, като представяме по нетрадиционен начин малко познати факти за тях? На този въпрос отговаря "Енциклопедия на музикалните инструменти" на Щепанка Секанинова. За значението ѝ при обучението за децата е разговорът в предаването "Следобед за любопитните" с музикалния педагог Адриана Бенова. Щурчето..

публикувано на 07.05.24 в 15:05

Литературно пътешествие през еволюцията

Човешкият вид е прекарал 95% от съществуването си в праисторията. Може да се каже, че тъкмо кацаме в ерата на писмеността. Поне така твърдят авторите на научно-популярния бестселър "Животът, разказан от един хомо сапиенс на един неандарталец" , който Паулина Мичева представя в "Нашият ден". Писателят Хуан Хосе Миляс в ролята на неандерталец..

публикувано на 07.05.24 в 12:16
Доц. Ангел Кунчев

Революция – на прогреса или на отрицанието?

По темата "ваксини" и тяхното епохално значение за оцеляването на човечеството, разговаряхме с доц. Ангел Кунчев – главен здравен държавен инспектор. Твърде много аспекти бяха обсъдени: задължителният имунизационен календар, доброволните ваксини, опитът на другите държави, негативното отношение на българите, което води до изключително ниско..

публикувано на 07.05.24 в 08:52