Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПАМБ обучава съдии и адвокати по медиация

Единна методология за изследване на най-добрия интерес на детето

БНР Новини
Анелия Торошанова, Росица Темелкова и Владимир Тошев
Снимка: Соня Игнатова

Обучението в Бургас за съдии, медиатори и адвокати се организира от Професионалната асоциация на медиаторите в България в рамките на проект "Децата на фокус в съдебната реформа". Проектът се осъществява заедно с партньорски организации – Национална мрежа за децата, Фондация „За нашите деца“ и Асоциация „Родители“.

Бургаският окръжен и Районният съд съдействат за провеждането на мероприятието за съдии, адвокати и медиаторите. Екипът на специализираното юридическо предаване на БНР „Законът и Темида“ гостува в Центъра за медиация и спогодби в Съдебната палата на морския град. Първият гост в изнесеното студио беше председателката на Бургаския окръжен съд съдия Росица Темелкова, която разказа за опита и приноса за популяризиране на медиацията в Бургас. Бяха представени мотивите и позицията на съдебните институции, които откликват на идеята. Центърът за медиация и спогодби към Окръжния съд Бургас и Районния съд Бургас е един от първите в страната. 

Съдия Темелкова акцентира върху целта и организацията на центъра за медиация и спогодби, съдебната програма за медиация, която прилагат двата съда, инициативите и моделите на популяризация на медиацията, като способ за извънсъдебно  разрешаване на спорове и предложенията за законодателни промени за налагане на задължителна медиация, както и ползите на съда и гражданите.

Анелия Торошанова и адв. Елиза НиколоваВ дискусията в изнесеното студио на „Законът и Темида“ от морския град участваха топ адвокатът Елиза Николова – председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, адвокат Юлия Раданова, която е докторант по медиация в брачните отношения към УНСС, преподавател, с международен опит по тази материя и Георги Еленков – юрист, който се завърна от престижно международно състезание по медиация в Париж.

Темата за начините, по които участието в процедура по медиация на родители, преминаващи през развод, може да гарантира най-добрия интерес на техните деца, е изключително актуална и представлява интерес за съдии, адвокати и медиатори, работещи в сферата на семейното право. Обученията включват както запознаване на участващите с иновативни практики, наложени успешно в чужбина, така и единна методология за използване на тези практики, разработена от експертите по проекта, адаптирана към спецификите на българската правна система.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Казуси от съдебната практика на Съда на ЕС

Юридическото предаване "Законът и Темида" даде начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В това издание на рубриката съдия Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 12:40

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион. В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15..

обновено на 28.06.24 в 10:08