Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Така не постъпва никой / People Don’t Do Such Things в неделя след полунощ

Снимка: Даниела Манолова

Известният крими разказ на Рут Рендъл, който стои в основата на нощната аудиопродукция дължи заглавието си не на някаква обобщителна реплика на героите, а на цитат, цитат от „Хеда Габлер“ на Хенрик Ибсен.

Този факт не е случаен. За всички, които пословично подценяват криминалната литература, това е знак не само за някаква странна претенция или словесно изхвърляне. Рут Рендъл не само е призната много много отдавна за кралица на английската криминална литература, но за разлика от Агата Кристи, например, тя не се впуска във виртуозно заплетени сюжети, а се фокусира върху мотивацията на героите. Тази особеност на писателския стил на отражение носи едно огромно преимущество – различни гледни точки, противоречия, сложни характери и произлизащо от това сложно замисляне и обмисляне от страна на читателя и слушателя преди да се раздадат присъдите. Нещо повече, писателката има уникална власт над своята аудитория, тъй като може да манипулира симпатиите и емоциите. В историята на Рендъл понякога читателят намира, че започва да съчувства на убиеца, което е смущаващо и го предизвиква да постави под въпрос самите етикети на детектив и престъпник – дали наистина са само в черно и бяло, и дори собствения си морал и връзката между доброто и злото.

Новосъздаденото приятелство между тримата главни герои – Aртур (Илия Добрев), жена му Гуен (Петя Силянова) и лъскавия романист Рийв (Ириней Константинов) – отначало изглежда врата към нови примамливи хоризонти отвъд изолацията и умората от затвореното крайградско съществуване, но полека-лека се отмества на доста по-зловеща територия.

Драматизацията и режисурата е направена от Илия Атанасов. Музикално оформление: Валя Бояджиева. Звуково оформление: Силвия Гочева. Звукорежисьор: Мая Стоянова. Актьорският състав включва и Лидия Вълкова, Меглена Караламбова, Вълчо Камарашев и Димитър Иванов.
„Така не постъпва никой“ е фино изработено аудио, което, благодарение на великолепните актьорски изпълнения, ще ви увлече в една сложна от психологическа гледна точка история.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48