Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Така не постъпва никой / People Don’t Do Such Things в неделя след полунощ

Снимка: Даниела Манолова

Известният крими разказ на Рут Рендъл, който стои в основата на нощната аудиопродукция дължи заглавието си не на някаква обобщителна реплика на героите, а на цитат, цитат от „Хеда Габлер“ на Хенрик Ибсен.

Този факт не е случаен. За всички, които пословично подценяват криминалната литература, това е знак не само за някаква странна претенция или словесно изхвърляне. Рут Рендъл не само е призната много много отдавна за кралица на английската криминална литература, но за разлика от Агата Кристи, например, тя не се впуска във виртуозно заплетени сюжети, а се фокусира върху мотивацията на героите. Тази особеност на писателския стил на отражение носи едно огромно преимущество – различни гледни точки, противоречия, сложни характери и произлизащо от това сложно замисляне и обмисляне от страна на читателя и слушателя преди да се раздадат присъдите. Нещо повече, писателката има уникална власт над своята аудитория, тъй като може да манипулира симпатиите и емоциите. В историята на Рендъл понякога читателят намира, че започва да съчувства на убиеца, което е смущаващо и го предизвиква да постави под въпрос самите етикети на детектив и престъпник – дали наистина са само в черно и бяло, и дори собствения си морал и връзката между доброто и злото.

Новосъздаденото приятелство между тримата главни герои – Aртур (Илия Добрев), жена му Гуен (Петя Силянова) и лъскавия романист Рийв (Ириней Константинов) – отначало изглежда врата към нови примамливи хоризонти отвъд изолацията и умората от затвореното крайградско съществуване, но полека-лека се отмества на доста по-зловеща територия.

Драматизацията и режисурата е направена от Илия Атанасов. Музикално оформление: Валя Бояджиева. Звуково оформление: Силвия Гочева. Звукорежисьор: Мая Стоянова. Актьорският състав включва и Лидия Вълкова, Меглена Караламбова, Вълчо Камарашев и Димитър Иванов.
„Така не постъпва никой“ е фино изработено аудио, което, благодарение на великолепните актьорски изпълнения, ще ви увлече в една сложна от психологическа гледна точка история.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Знамето на въстаниците от Горна Оряховица

Радиотеатърът чества 3 март

В седмицата, чийто край ознаменува националният празник, 3 март, "Радиотеатърът" предлага на своите слушатели произведения, посветени на бележитата дата. В сутрешните часове (от 7.20 часа) на Детския радиотеатър звучат радиодраматургични композиции, осветляващи ключови моменти от национално-освободителните войни: за Старозагорското въстание..

публикувано на 25.02.24 в 08:55

Епизод 1: Украински борш в София и Виница

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 24.02.24 в 08:05
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15