Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Георги Мишев за старите и новите страхове

Снимка: БГНЕС

Признат майстор в изграждането на българските типажи и характери и верен наблюдател на родните конфликти, писателят и сценарист Георги Мишев споделя своите вълнения в "Артефир". Сред 30 заглавия, на които е автор, като че ли "Мир на страха ни" кореспондира с днешното време.

Имаме ли вече нови страхове

"Мир на страха ни" беше за друго време и се отнасяше и за друг страх. За опасността над нашата свобода, за това, което преживяхме през времето на диктатурата, това, което ни отне несвободата. Това време, слава Богу, сега го няма. Други са страховете. Сега е световен страх – за здравето и живота ни. Този есенциален страх, да го наречем, който трябва да го изтърпим в друг режим най-вече с разум, ако искаме щетите да бъдат най-ограничени."

Други ли са българските герои от "Вилна зона", промениха ли се, накъде отиват характерите и обществото през лакмуса на пандемията

"Думата общество е силна за нашите територии. Ние сме доста разпилени, доста неорганизирани, доста далеч от понятието за общество. Не съм във възторг от много прояви на нашите съвременници. Липса на дисциплина, липса на сериозно отношение към проблем като карантината." 

Чувството за безсмъртност и безнаказаност у нас е вирус, познат далеч преди Covid-19

"Разбира се, много такива вируси претърпяхме и преживяхме през годините. Имаме срещу някои и имунитет. Човечеството е преминало през безброй вълни от такива опасности, премеждия. И макар да знам, че оптимистът е зле информиран песимист, ще проявя оптимизъм и ще кажа, че още 10 000 години очакват човечеството и занапред! И това го доказва една научна констатация, че само 12-13% от човешкия мозък е разработен. Останалите проценти са за човечеството нататък да се развива. Тази пандемия не бива да ни отчайва и да мислим, че идва краят на света."

Кои са нещата, без които наистина не можем

"Аз се надявам, че все пак това принудително оставане вкъщи ще има и допълнителен ефект – поне някой да посегне да почете книга, да има време за размисъл и да се появи необходимостта от култура в нашето държание, да се усети известна цивилизованост. Голяма част от бедите, които ни сполетяват, са резултат от нашата некултурност към много неща. И това го показват много слоеве, голяма неграмотност – не знаят да четат, нямат необходимост от книга и от разширяване на личния хоризонт. Тези неща са предмет на размисъл точно в такива домошарски моменти, когато можем да останем със себе си и със собствената си душа. Навремето Сократ е казал "Познай себе си". От там да вадим ценностите в живота."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мимоза Базова – една емблема на Театър "Българска армия"

Актрисата Мимоза Базова, която е вече 46 години част от трупата на Театър "Българска армия" тази година беше удостоена с почетен "Аскеер". Тя завършва актьорско майсторство при проф. Кръстю Мирски в през 1969 г. Кариерата и започва в ДТ Перник, където дебютира в ролята на Роза в "Когато куклите не спят". Едни от най-емблематичните ѝ роли са:..

публикувано на 22.06.24 в 17:15
Снимката е илюстративна

Лято е!

В редакция "Хумор и сатира" се опитваме да реагираме адекватно на неизбежната смяна на сезоните и затова лятно време се потим и излъчваме в ефир съответния тип предавания. Тази неделя след новините в 18 часа продукцията ни ще изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Иван..

публикувано на 21.06.24 в 18:30

Иван Янев подреди "Енигма" в село Врабево

Един от големите ни съвременни художници Иван Янев откри изложбата си, озаглавена "Енигма" в залата на читалище "Христо Ботев" в троянското село Врабево. Тя включва творби, рисувани няколко години, които изобразяват детайли от стари къщи, както и портрети на местни жители.. Иван Янев е член на Американската асоциация на акварелистите (AWS). Носител..

публикувано на 21.06.24 в 17:00

Български музиканти вдигат платната на музикалния спектакъл "Sea Shanty – Моряшки песни"

Музикалният спектакъл "Sea Shanty – Моряшки песни" пресъздава една вълнуваща одисея, която се простира между морета и океани и разказва за богатата традиция на морските напеви от последните три века (наречени разговорно " шанти"). Новаторският проект включва и авторски композиции в духа на моряшките песни и развива феномена, превзел социалните мрежи..

публикувано на 21.06.24 в 16:56

Етюд за пиано с Александра Фол

Среща в "Артефир" с Александра Фол – пианист и композитор, гост на 55-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Александра Фол е дъщеря на българските историци Александър Фол и Валерия Фол. Решава да стане композитор заради един "грешен" акорд. В дома на семейство Фол винаги е звучало пиано, спомня си музикантката,..

публикувано на 21.06.24 в 14:56