Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Африканско пътешествие с думите

Наименованията на държавите на този изстрадал и непознат за нас континент носят следите от превратната му история. В рамките само на един човешки живот станахме свидетели на не една промяна на името, дори на границите на държави, пряко следствие от колониалното им минало. Кралство Конго, Конго Леополдвил, Конго Киншаса, Белгийско Конго, Френско Конго, Конго Бразавил, Заир и отново Конго – ако не познаваме историята на държавите, трудно ще се ориентираме, но от разказа на проф. Борис Парашкевов научаваме, че името Заир идва от използваното от местното население наименование на долното течение на река Конго – „нзере“ или „реката, която поглъща всички реки“, „голямата река“, а Конго е свързано с наименованието на жителите на района – „конго“ или „баконго“, т.е. „племето конго“.

Камерун пък идвало от португалското съчетание „река на раците“, тъй като португалските моряци, достигнали през 1472 г. до устието на река Вури, били изненадани от изобилието на раци във водите. Буркина Фасо заменя през 1984 г. полупреведеното име на бившата френска колония Горна Волта и е съставено от думи на два от местните езици, означаващи „отечество на честните хора“. А Танзания всъщност е съчетание от началните срички на имената на две някогашни държави – Танганика (Танганайка) и Занзибар.


• Езикови разсъждения на водещата Венета Гаврилова за значението на думите, с които общественозначими фигури ни облъчват.
Поверили сме им управлението на държавните дела… Поверили сме ги чрез избори. Вярно, не ги избираме според културата на речта и сферата на образованието им, макар че и това има значение, но веднъж качили се на високия стол, това, което казват, и начинът, по който го казват, добива особена тежест. Дори да оставим настрана цветистите квалификации като мисирки, главанаци и тулупи, насочени към определени групи и хора, как забравихме, че преди време бяхме наречени „некачествен материал“, как пропуснахме, че на трима директори на големи болници беше наредено буквално „да се махат оттам“ преди да бъде установена (а дори и да беше установена) вина, за смъртта на дете. Дали фамилиарниченето, говоренето на „ти“, просторечието, натрапчивото изобилие от „аз-форми“, грубостта, назидателният тон, безцеремонните квалификации, е речта, която очакваме от първите мъже и жени в държавата. Не зная как биха отговорили повечето от нас, но въпросът е важен, защото думите имат значение, думите са само видимия връх от айсберга, видимото, което загатва за скритото.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Илза Пъжева

Защо определени биологично активни вещества са токсични за човешкия организъм?

Илза Пъжева е професор в Института по биофизика и биомедицинско инженерство към Българската академия на науките, където ръководи секция "QSAR и молекулно моделиране " . Тя е доктор на биологическите науки и член-кореспондент на БАН. Била е стипендиант на германската фондация " Александър фон Хумболт " и председател на Хумболтовия съюз в..

публикувано на 02.05.24 в 17:00

Международен договор в защита на Световния океан очаква ратификация от страните членки на ЕС

В края на април Европейският парламент прие Международния договор на ООН за защита на океаните. Споразумението по Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право относно опазването и устойчивото използване на морското биологично разнообразие на районите извън националната юрисдикция е известно като  Споразумение за BBNJ   и беше..

публикувано на 02.05.24 в 09:36

Борис Шивачев – писателят, пътешественикът, испанистът, социалният мислител

В българската култура има имена за широката публика почти неизвестни, но за развитието ѝ – безценни. Такъв е Борис Шивачев (1902-1932), рано отишлият си от света (ненавършил 29 години) забележителен българин: бил в Аржентина, запознал се и дълбоко проникнал там в испаноезичната култура и литература, неуморен техен пропагандатор и популяризатор..

публикувано на 01.05.24 в 18:05

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17

Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката

В Националния политехнически музей гостува документалната изложба "Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката", посветена на основоположника на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука. Тя е подготвена от екипа на Исторически музей - Стрелча, с директорката на музея Леда Петкова. Експозицията може да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 15:40