Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са механизмите на карантиниране на контактни със заразени с Covid-19

Снимка: Радио Шумен

Какви са механизмите на карантиниране на контактни със заразени с коронавирус лица? Как и дали можем да се окажем в подобна ситуация? Кои са факторите, които влияят при решение дали контактни лица да бъдат карантинирани? Ето какво отговаря Министерството на здравеопазването на предаването "Нашият ден" след тридневни опити за контакт:

"В отговор на вашето запитване ви информираме, че с решение на Министерския съвет от днес (10 юни – бел.ред.) извънредната епидемична обстановка се удължава до края на настоящия месец. В този смисъл механизмите на карантиниране на контактни лица остават същите като действащите до момента, подробно описани в Заповед №284 от 29.05.2020, изменена със Заповед №301 от 03.06.2020, относно епидемичните мерки, действащи на територията на страната и поставянето под карантина на влизащи в България граждани. Същите са посочени в заповеди на здравния министър, които биват навременно актуализирани след оценка на текущата епидемична обстановка и по предложение на главния държавен здравен инспектор."

Мария Шаркова, адвокат по медицинско право, коментира в "Нашият ден":

"Законът за здравето беше изменен – на 14 май влязоха в сила измененията. Дотогава имаше сериозна неяснота как се карантинират и как се изолират контактни хора и хора, идващи от други държави с разпространение на Covid-19, и потвърдени случай на Covid-19 във втория случай. До 14 май в Закона за здравето дори нямаше дефиниция на карантина и изолация! Карантина и изолация се използваха като синоними. 

След 14 май се създадоха по-ясни критерии, по-ясен ред за поставяне под карантина и изолация

В хода на епидемичната обстановка възникват няколко групи въпроси. По какъв начин се извършва изследването на контактните лица? РЗИ би трябвало да потърси контактните лица при епидемиологичното проучване. Какво обаче се случва, ако контактното лице не бъде потърсено? С кого трябва да се свърже контактното лице и кой би трябвало да заплати изследването?

Кой, също така, би трябвало да заплати изследването на нуждаещи се от медицинска помощ болни, задължавани в някои болници да си направят задължителен PCR тест, който дори да заплатят на по-високи цени, за да бъдат хоспитализирани?

Какви технологични средства се използват в борбата срещу Covid-19? Какво от технологичния свят позволява на управляващите на една държава да следят по-активно какво се случва с гражданите и със заразата? Николай Шекеров, директор InsurTech в ScaleFocus, фирмата, която разработи Националната информационна система в помощ на борбата срещу Covid-19 чрез мобилно приложение, разясни в "Нашият ден":

"Това, от което властите се интересуват, е как най-бързо да се преодолее подобно бедствие и да се върнем най-бързо към нормалния живот. 

В такива ситуации трябва да се вземат бързи, точни решения. А такива решения се вземат винаги на база на правилни данни. И тук идват технологиите, които позволяват на всеки гражданин да стане част от решението, като предоставя доброволно такива данни. На база на данни от стотици хиляди хора властите могат да вземат по-добри решения, което да доведе до по-бързо и по-ефикасно справяне с кризата."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стояна Георгиева: Журналистиката има значение

Руската федерация забрани две български медии и още 79 от ЕС да се разпространяват на територията ѝ. За България това са вестник "24 часа" и неговият сайт 24chasa.bg, както и новинарският сайт Mediapool.bg. Новината дойде от руското Външно министерство преди дни и е в отговор на решението на Европейския съюз да забрани руските медии – РИА "Новости",..

публикувано на 29.06.24 в 08:50

Анево – село за пример

Село Анево се намира в Южна България и е единствено в община Сопот, област Пловдив. В периода 1974 - 1996 г. Анево е било квартал на град Сопот. Към днешна дата в селото живеят около 1000 жители. Счита се, че Анево възниква в края на XIV век след нахлуването на османците в българските земи, след като близката крепост "Аневско градище" е завзета от тях...

публикувано на 29.06.24 в 08:45
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43