Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба проследява 70-годишната история на балета на Старозагорската опера

Историята на балета на Старозагорската опера започва още със създаването на най-стария извънстоличен оперен театър през 1925 година. За рождена година на балета се смята 1949 година, когато на сцената на театъра е поставена първата балетна постановка „Куклената фея“. В продължение на 70 години Балетът в Стара Загора преминава през своите върхове и спадове, за да преживее своето възраждане през последните години.

На 12 юни в парк „Пети октомври“ в Стара Загора се открива изложба, посветена на 70 години балет Стара Загора. Експозицията събира 30 платна от подбрани колажни фотоси, които проследяват развитието на професионалния балет в Стара Загора. Акцент е поставен върху възхода на балетната трупа през последните години (2016-2020). Изложбата се реализира от Държавна опера - Стара Загора със съдействието на Община Стара Загора и може да бъде видяна от 12 юни до 1 септември 2020 година.

Силвия Томова – художествен ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора, разказа в "Артефир"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Крис Клийв за репортажите от центъра на сърцето

Британският автор Крис Клийв беше един от участниците в летните литературни срещи в София на 14 юни. Той представи пред българската публика четвъртия си роман "Злато", който идеално се вписваше в темата на срещите – "Литература и спорт". Спорт и литература се срещат на летните Литературни срещи - София Водеща в "Злато" е Историята на две..

публикувано на 17.06.24 в 16:20

Младият актьор Калоян Желев за красотата в простите неща

Той е нърд и не го е срам от това. Обича аниме, всъщност гледа предимно анимации. Старае се да е здраво стъпил на земята, защото една награда, а в случая става дума за "Икар" – както казва самият той – не е повод да литнеш в облаците. "Трябва да знаеш кой си, откъде тръгваш, какво можеш и скромно", обяснява Калоян Желев. Когато си в..

публикувано на 17.06.24 в 13:51

В Бургас отбелязват 100-годишнината от рождението на художника Георги Баев с изложба

Тази година се навършват 100 години от рождението на големия художник Георги Баев. В родния му град Бургас отбелязват годишнината с изложба, която се откри на 1 юни в културния център "Морско казино" и ще бъде на разположение за разглеждане до 31 август. Людмила Кутева , ръководителят на центъра, разказва повече за художника и неговото творчество...

публикувано на 17.06.24 в 10:54

20 години археологически проучвания в Провадия-Солницата

Един обект, обвит в мълчание, успява да проговори благодарение на 20-годишните усилията на екип от археолози, ръководен от акад. проф. Васил Николов. На 11 юни Националният археологически институт и музей на Българската академия на науките (НАИМ – БАН) откри изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр." ,..

публикувано на 17.06.24 в 09:54

"В свои води" е шестата самостоятелна изложба на художничката Ивелина Иванова

Ивелина Иванова има художествено образование живопис и стенопис, пътувала е по финансирани студентски програми в Испания, Италия, Русия и е следвала в тамошни университети. За себе си казва, че тези образователни възможности са дооформили нейния художествен и естетически поглед към изкуството. Първите ѝ колективни и самостоятелни изложби са били..

публикувано на 17.06.24 в 08:25