Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Портрет – скулптура и живопис на "Шипка" 6

Названието „Портрет“ поставя жанровата и тематична рамка на общата изложба на секциите „Живопис“ и „Скулптура“ в СБХ. В галерията на "Шипка" 6 в обновените 3 зали на първия етаж се представя мащабна обща изложба, озаглавена "Портрет" – живопис и скулптура.

В експозицията са представени 86 живописци и 56 скулптори със 114 картини и 70 скулптури в двата жанра, автори от различни поколения – от утвърдени имена до най-младите, току-що завършили своето образование. Изложбата е широко отворено пространство за представяне на жанра Портрет в цялото му разнообразие – от традиционния поглед до иновативни, провокиращи визията на жанра произведения. Това е предпоставка за преглед и проверка на виталността и креативността на този жанр в динамиката на бързо променящия се социокултурен контекст.

Изложбата предлага плуралистичен и толерантен поглед, като събира в едно пространство широк и богат спектър от възгледи и пластични изразявания. В експозицията едновременно и паралелно съществуват, доказват своята жизненост полярно противоположни, дори конфронтирани естетически позиции – от академичен реализъм до условни и абстрахирани визии, от поетични и фантазни светове до крайно експресивни жестове. Това многообразие създава представа за днешното състояние на този традиционен жанр в изкуството. Предлага богат материал за обсъждане на жизнеността на портрета като лично пространство за творческо осъществяване. Това е проект, който дава енергия на срещата и конфронтацията на крайно противоположни артистични визии на паралелно съществуване и сблъсък на конвенционални разбирания с иновативни, провокиращи и проблематизиращи границите в традиционните представи за портрет.

В изложбата почетно е представен един от "законодателите" в този жанр – проф. Андрей Даниел.

Могат да бъдат видени творбите на: Тома Върбанов, Николай Майсторов, Моника Попова, Дарина Янева, Емил Попов, Любен Костов, Филип Попов и много други.

В изложбата бяха присъдени четири награди:

  • Награда от Съюза на колекционерите – Ваклин Василев, скулптура
  • Награда от г- н Емил Иванов – Николай Русчуклиев, живопис
  • две награди от г-н Тодор Стайков за млад автор: 

     - за живопис – Силвия Богоева 
     - за скулптура – Шабан Хюсмен

Изложбата може да бъде видяна до 30 юли 2020 г.

Чуйте в звуковите файлове как художникът проф. Станислав Памукчиев и скулпторът Иван Русев, членове на журито, представиха тенденциите и обявиха трите награди, присъдени от колекционери за постижения в жанра Портрет.

Фотографии – Ани Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въображаемият процес срещу Путин се разигра и на "Варненско лято" 2024

"Хага", спектакълът, носител на "Икар" 2024 за най-добра театрална постановка, се игра две поредни вечери на сцената на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Представлението предизвика публиката със своята категорична връзка с непосредствената ни реалност. В неговите рамки актьори от Народния театър навлязоха в..

публикувано на 04.06.24 в 16:18

32-рият празник на театъра "Варненско лято"

Варна за поредна година е театър, а причината е 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Над 40 събития са включени в неговата програма. Това са 29 от най-добрите театрални спектакли за изминалия сезон, както и впечатляващи международни постановки. Те ще могат да бъдат гледани на живо, на киноекран и онлайн. Програмата..

публикувано на 04.06.24 в 14:29

Иван Димитров и неговите пандемични разкази

Новата книга на Иван Димитров "Разкази от пандемията или как се сприятелих с един комар" съдържа микро и кратки разкази, по-голямата част от които са писани по време на извънредното положение при пандемията с Covid-19. Корицата и оформлението са дело на Бояна Павлова. Иван Димитров е автор на седем книги с проза, драматургия и поезия, между..

публикувано на 04.06.24 в 12:24

За техниките и тайните на графитите

Всички творци, занимаващи се с улично изкуство, имат своя своеобразна "законодателна рамка". За вдъхновението и мириса на аерозол на първата стена за свободно рисуване в столицата – моста "Чавдар" в "Домът на музите", разказва един от ярките представители на уличната култура Цветан Бизев. Той е съставител на Sofia Graffiti Tour , заедно със своите..

публикувано на 04.06.24 в 08:10

Артседмици на "Артистократи": Как се възпитава у децата любов към изкуството?

Как се възпитава у децата любов към литературата и различните форми на изкуство разказват Ренета Иванова – актриса и сугестопед и Николина Харизанова  – актриса, творец и дългогодишен преподавател, по повод откриващата се днес (3 юни) Артседмица на "Артистократи". В артистичното пространство "Арт къща" предстоят четири артседмици за деца от..

публикувано на 03.06.24 в 09:31