Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо беше спряно строителството на комплекса Nоvе Ноmеѕ в Красно село

Илюстративно изображение
Снимка: БГНЕС

Koмплeĸcът oт зaтвopeн тип Nоvе Ноmеѕ предвиждаше върху терен 27 дка на бившия "Балканкар инженеринг" в столичния квартал "Красно село" да се построят 14 жилищни сгради с 550 апартамента, офиси и търговски площи с 58 хил. кв.м обща разгъната застроена площ. Строителството беше започнато през 2019 г. и трябваше да завърши през 2022 г. Цената на апартамент се движеще между 900 и 1100 евро кв.м. 

Поне 200 семейства са сключили за тях сделки на зелено.

На 14 юли тази година ДНСК започна процедури по спирането на строежа и забрана за ползване на части от него. Действията са на база на констативен акт, който според строителния контрол дава основание да се започне административно производство за недопускане и отстраняване на незаконно строителство при съществени отклонения от одобрения инвестиционен проект. 

Нарушението според ДНСК се изразява в това, че сградите са много по-нагъсто, отколкото трябва. Разстоянието между сградите е три метра. Според наредбата, при положение че не са изпълнени като едноетажни застройки, между шест от тях то трябва да е 14 м, а между други две – 28 м.

Чуйте потърпевши от спирането на строежа – повече от 200 души. Това са млади семейства, платили около 80% от стойността на жилищата, някои са теглили кредити и изплащат нещо, което не се знае дали в близко време ще стане факт, други живеят на квартира. 


Позиция на адв. Борислава Филипова – адвокат на възложителя и собственик на имота по делото срещу заповед на ДНСК за частично спиране на строителството.


На изпратено запитване от ДНСК отговарят, че не могат да коментират, докато по случая тече прокурорска проверка.

"Не може при четири проверки да не са установени нарушения, а на петата да има", каза адв. Новиков, който е адвокат на инвеститорите.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Казуси от съдебната практика на Съда на ЕС

Юридическото предаване "Законът и Темида" даде начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В това издание на рубриката съдия Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 12:40

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион. В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15..

обновено на 28.06.24 в 10:08