Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Иванов IT експерт:

Настоящият и бъдещ триумф на родните IT специалисти

Снимка: стоп кадър от клипа

Технологичният сектор в България и настоящият и бъдещ триумф на родните IT специалисти, както и защо видеоклип, посветен на традициите и успехите на страната ни в иновациите, я рекламира най-убедително пред света? Имаме със сигурност уникална позиция на България и тя е в дългогодишните традиции в сферата на технологиите. Това твърди IT експертът и предприемач Георги Иванов, основател и управител на платформа, която посредничи на IT специалисти да си намират работа.

"Триминутно видео популяризира технологичния сектор в България. До момента то е събрало 40 хиляди гледания в мрежата. Рекламният клип цели да привлече чуждестранни компании, които търсят да наемат хора от страната ни и региона. Клипът представя знакови открития и иновации, онагледява бизнес средата и бързо развиващата се дигитална екосистема у нас", разказа Иванов в "Нашият ден". Можете да гледате клипа тук.

„Имаме страхотни кадри – страхотни математици, физици. Имаме всичките данни да разширим набора от хора. В момента има, да кажем, максимум 80 хиляди души в IT индустрията, от които 30 хиляди са по телефоните. Реалните специалисти са около 50 хиляди души максимум. Това нещо, за да сме конкурентоспособни, трябва да се разшири“, коментира Георги Иванов и прогнозира, че българските компании ще започнат да наемат повече хора през есента.

„През летните месеци имахме двойно по-малко обяви за работа, отколкото март. На платформата ни забелязваме, че отново са минати нивата, които бяха най-силни преди Covid пандемията да удари. Компаниите започват да наемат активно. Нови компании ни стават клиенти. Тенденцията е, че в момента сме на по-високи нива, отколкото преди пандемията.“

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Литературните акценти за първото полугодие на 2024 година - кои бяха те?

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" през първото полугодие на литературната 2024 година, Лиляна Якимова , гост в предаването и представител на студентите от Програма "Преводач/Редактор" на Софийския университет, сподели своите наблюдения и анализи за най-важните и забележителни събития и книги за годината досега. Тя..

публикувано на 27.06.24 в 10:38
Лиляна Якимова, Светлозар Желев и Иво Иванов

Иво Иванов: За света като динамична система

Книгите на Иво Иванов , сред които "Кривата на щастието" и "Хроника на болката", сякаш притежават силата да променят живота на своите читатели. За писането, важните неща в живота, добрите, човешки примери, историите, които учат и вдъхновяват – разговор в "Нашият ден" с журналиста и писател, живеещ в САЩ. " Ако имам някаква мисия в живота,..

публикувано на 27.06.24 в 10:32

27 юни – Международен ден за борба с диабета

Международният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 27 юни. Този важен ден е създаден за първи път през 1991 г. от Международната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация (СЗО). Основната цел на деня е да се повиши общественото осведомяване за рисковете и усложненията, свързани с това социално значимо заболяване...

обновено на 27.06.24 в 10:18
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14

Какво е пикълбол?

Запознаваме слушателите на 'Нашият ден" със спорта пикълбол – новата спортна мания в Европа и у нас . Пикълболът се появява през 1965 година в САЩ и представлява ракетен спорт . Съчетава в себе си елементи на тенис, тенис на маса, бадминтон и може да се играе и в открита, и в закрита среда. От 2022 година съществува Българската..

публикувано на 26.06.24 в 11:28