Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златната орда – далечна и близка

Златната орда, 1369 г.
Снимка: Wikipedia

Златната орда – държавното образувание, което се създава на бреговете на Волга след разпадането на голямата Монголска империя, ни се струва сякаш далечно и неотносимо към колизиите в българската история. Само обаче така ни се струва, тъй като, макар и на хиляди километри от Балканския полуостров, събитията там рефлектират и върху нас. Достатъчно е само да споменем периода, когато татарите на беглербега Ногай от племето на мангутите се разпореждат като господари в земите ни, а синът му Чака се жени за дъщерята на цар Георги I Тертер и дори за кратко заема българския престол. Чака, както е известно, има незавидна съдба: Теодор Светослав Тертер, след като вижда пълчищата на хан Токту от рода на Чингизидите, който враждува с Чака, най-големия син на Ногай, пред Търновград, хвърля зет си в тъмница, където по негова заповед бива удушен, а главата му е изпратена в шатрата на Токту. Татарският предводител – получил каквото иска, оттегля войските си.

Златната орда е забележителна и с друго: в нея се смесват волжките българи и монголите, за да се създаде народът, известен днес с етнонима татари. Дълго време Ордата упражнява властта си над древната Рус, докато при Иван Калита и особено при Иван III Василиевич Тъмния, правнук на Дмитрий Донски, Московското княжество постепенно отхвърля васалната си зависимост. Дотам, че през 1552 г. Иван IV Грозни завладява Казан и окончателно слага край на съществуването на Златната орда. Тя е образувание, родено от Великата степ и всички ритми на извержение от там на варварски номадски народи се отразяват и влияят както на Балканите, така и на цяла Европа. А какво точно е и как се случва това влияние, ще разберете от разговора с проф. Александър Николов, с проф. Калин Янакиев, с доц. Алексей Кальонски и д-р Георги Владимиров в предаването „Премълчаната история“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Футболът като история и култура

Европейското първенство по футбол е в разгара си, в САЩ протичат мачовете от "Копа Американа" – светът е футбол, ако и да няма Мондиал. Тази планетарна обсебеност обаче си има корени – истории, които е добре да знаем и да разказваме. Защото футболът не е единствено спорт, футболът е и културно явление, което има нужда да бъде разисквано и..

публикувано на 26.06.24 в 17:35

Познават ли новородените майчиния си език?

Бебетата разбират майчиния си език още преди да се родят – Никола Кереков запознава слушателите на рубриката "Науката не спи" с научните доказателства за този феномен. Съветите да се говори ясно и разбираемо на бебето, докато то все още е в майчината утроба, не са безпочвени. Екип от френски учени доказва, че бебетата се раждат с езиково..

публикувано на 25.06.24 в 13:05

За чувствителните новини, кадри, данни и романи

Не е рядко явление родни думи и словосъчетания или добре познати заемки да се сдобият с ново значение, пряко внесено от чужд език и това очаквано предизвиква неразбиране, дори недоразумения. Както например модното "адресирам проблем", което по лични наблюдения се използва за "разглеждам", "поставям на обсъждане", "насочвам вниманието към", че дори..

публикувано на 25.06.24 в 12:14
Проф. Арман Постаджиян

Сърцето – най-важният и сетивен орган

Заглавието на настоящата ни ефирна среща вероятно ще бъде прието от кардиолозите, но едва ли с него ще се съгласят офталмолозите и други представители на лекарската гилдия. Това не е особен проблем, защото нашият екип само изостря сетивата за значимите здравни теми. В поредния брой на седмичното издание "За здравето" гостува проф. Арман..

публикувано на 25.06.24 в 11:45
Трифон Попов

Еврика! Успешни българи: Трифон Попов

Трифон Попов е студент 5-и курс в Медицинския университет в София. Той е носител на тазгодишната награда "Студент на годината – 2023", която му беше връчена през месец март. Но също така Трифон Попов се занимава с научни изследвания, с доброволчество, член е и на Асоциацията на студентите по медицина в София. Казва, че медицината е необятна наука,..

публикувано на 24.06.24 в 17:00