Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Поклон пред Джеймс Баучер

Пиесата на Петър Увалиев „Гробът в Рила“, с главен герой Джеймс Баучер може да слушате в неделя, 20 декември, от 16 часа в рубриката „Неделен радиотеатър“ . Постановката е посветена на 100-годишнината от кончината на Джеймс Баучер и 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република Ирландия и България.

Ирландецът с българско сърце – така наричат Джеймс Баучер (1850-1920). Журналист и дългогодишен кореспондент на в-к „Таймс“ за Балканите, политически активист, застъпник на българската кауза, един от малкото, повярвали с цялото си сърце, че нашият народ може да управлява съдбините си смело и самостоятелно. Престоява 35 години в България и се привързва към родината ни толкова, че в края на живота си се връща, за да остане завинаги. Гробът му се намира в обителта на Рилския манастир.

Малко преди завръщането си Баучер изнася реч пред народните представители и членове на Комитета по балканските въпроси при Камарата на общините, в която изрежда постиженията на България и пита: „Може ли народ без изключителни качества да постигне такива успехи и справедливо ли е такъв народ да бъде потъпкван и измъчван? Не, господа, не! Справедливостта на Балканите може и трябва да се изгради само на следните два принципа: Първи – Балканите за балканските народи; и Втори: Никой балкански народ не бива да бъде подчинен на чуждо иго.“

Джеймс Баучер се надява до последния си дъх, че светът ще се стресне и ще се притече на помощ на изстрадалия български народ. И до смъртта си не престава да работи за българската кауза.

Автор на „Гробът в Рила“ е Петър Увалиев (1915-1998) – ерудит и космополит. Дипломат, писател, преводач, теоретик на изкуството, журналист, преподавател, филмов продуцент, сценарист. Човек – вселена. С над 20 постановки в лондонски театри, участва в създаването на над 20 филма, изпълнителен продуцент е на „Фотоувеличение“ на Микеланджело Антониони. 50 години всяка седмица чете свои беседи в българската секция на Радио БиБиСи - Лондон. Обявен е за невъзвращенец през 1947 г. Присъдата е отменена чак през 1994 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Чолева – автор на „Авариен изход“.

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48

Електричеството в нас

На 26 март от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерното повторение на пиесата "За едно явление в електричеството". Радиокомпозицията е по разкази на Чехов, съотнесени по такъв начин, че възпроизвеждат атмосферата на най-съкровените му пиеси. Ето какво казва проф. Людмил Димитров за тази постановка: "Градина, сватба, самоубийство, монах,..

публикувано на 18.03.23 в 08:50

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15