Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад фермер от “българската Тоскана“ грабна награда “Еврика“

Виктор Гичев
Снимка: Фондация “Еврика“

Наградата на фондация „Еврика“ за млад фермер тази година отиде при Виктор Гичев. С упоритост, креативност и трудолюбие, той постоянно се усъвършенства и развива в едни много тежки и зависими от много фактори отрасли, каквито са животновъдството и млекопроизводството.

Виктор Гичев е Главен герои в “Нашият ден“.

“Бащата на майка ми, който тази година прави 89 години, е ветеринарен лекар и е бил главен ветеринарен лекар в Габровско. И брат ми като малък беше много пристрастен от това да хваща животинки, да прави дисекции на жаби. И в ученическите си години просто реши, че иска да се занимава с ветеринарство. Никога не му е било интересно да се занимава с кучета и котки. Винаги е искал да се занимава с големи животни. И оттам малко по малко впоследствие стана управител на една кравеферма в Ямбол. Когато решихме семейно, че ще започваме да се занимаваме с това, да добие опит. Влязохме в ЕС, започнаха и програмите и решихме да кандидатстваме.“

Кравефермата

“Изградихме кравефермата, целият процес започна 2007-2008 г. Но докато оправим документите, тъй като купихме земеделска земя, докато минем всички процедури, стана 2014-2015 г. Кандидатствахме, одобриха ни и в края на 2016 г. започнахме да строим кравефермата. Това е мечта на брат ми и цялото семейство я прие като цел. Възпитани сме да не се предаваме един друг, всички застанахме зад него."

Българската Тоскана

Село Боерица се намира около 4-5 км от Ихтиман на един много красив хълм. На всеки, който дойде, обичам да казвам, че това е българската Тоскана. Цялото е начупено като Тоскана, единствената разлика е липсата на лозя. Фермата е изградена по всички нови стандарти, които имаше към момента. Естествено направихме доста грешки, тъй като бяхме лаици, не знаехме какво и как ще ни обърка във времето. Но ако изграждаме нещо ново, няма да ги допуснем.“

Повече можете да чуете от звуковия файл.

Виктор Гичев е роден през 1986 г. Завършва магистърска степен по специалност „Финансов мениджмънт“. Фермер е от три години и има завършен специализиран курс от 150 часа в сектор „Животновъдство“. Заедно със своя брат, който е ветеринарен лекар и осеменител, преди три години реализират едно българско ноу-хау за млечна ферма. Започвайки от зимните и екстремните спортове, двамата братя преминават към животновъдството и в планинското село Боерица, община Ихтиман, построяват чисто нова ферма по мярка 4.1. Първите животни влизат в нея през месец октомври 2017 г. Отглеждат чистопороден Симентал, внос от Австрия. Към настоящия момент във фермата на Виктор Гичев има 161 женски животни от породата Симентал и два бика Симентал. Кравите са избирани по родословие. Стадото е под селекционен контрол от началото на 2018 г. Осеменяването е изкуствено с високопродуктивни бици от Австрия, Германия и Франция.

Виктор Гичев успява да реализира един успешен земеделски проект, който в пълна степен отговаря на приетите екологични и технологични норми за отглеждане на крави и качеството на произведеното мляко. Фермата е новоизградена и започната от кота нула. Отглеждането на животните е свободно боксово. Разполага с основен обор за дойните крави, който посредством топла връзка е свързан с доилната зала – 2х8 рибена кост с електронна система за управление. Оборът е оборудван с автоматична щора и пет вентилатора. Има изградени два полуотворени обора за отглеждане на телета, юниците и сухостойните крави. Обособени са 120 легла за животните, оборудвани с автоматични четки, подгряващи поилки и допълнителни корита. Осигурени са 12 кв. м на животно при стандарт 7 кв. м. Почистването също е автоматизирано със скрепер, като торовата маса отива в приемна шахта, а оттам с помпа се отвежда към торовата лагуна. Фермата разполага със сеновал, сграда за отглеждане на хидропонен фураж – 2 тона на ден, а така също и две силажни ями за по 850 тона. При храненето кравите са разделени на три групи – сухостойни, отелени и скоро отелени. Стопанството разполага с фуражораздаващо ремарке, което позволява дозирането на храната според теглото на кравите. Воден от разбирането, че едно от най-важните неща е качеството на фуража, Виктор Гичев използва специална цистерна, с която се наторяват местните ниви и по този начин е максимално близко до природата и в значителна степен намалява разходите за транспортиране на фуража, които иначе са по-големи от самата цена на фуража. Амбициите на Виктор Гичев за в бъдеще са насочени към оборудване на фермата с фуражна кухня.

От новата стопанска година фермата на Виктор Гичев обработва 450 дка арендована земя, като основната идея е да си произвеждат сами грубите фуражи. Към настоящия момент са засели 80 дка с пшеница, 70 дка с третикале, 50 дка с ръж, 100 дка с люцерна, а напролет ще бъдат засети 60 дка с фуражен грах и овес и 150 дка с тревна смеска.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Искра Стоилова

В семейната занаятчийска работилница на Искра и Антон Стоилови

В кюстендилското село Слокощица се намира семейната занаятчийска работилница на Искра и Антон Стоилови. Преди години семейството решава да заживее на село. Съпругът Антон до тогава е работил в дърводелски фирми, бил и крояч на обувки, а Искра – в цехове за производство на кожени изделия. След това решили да не работят за други, а да се опитат..

публикувано на 30.11.24 в 08:35
проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Дигитален портфейл за цифрова самоличност в ЕС

Тази година на 30 април беше обнародван един нов Регламент 1183 на ЕП и на Съвета, който влезе в сила и с него се измени регламентът относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар . Именно с този нов регламент беше въведена правната рамка на т.нар. "европейски дигитален портфейл за цифрова..

публикувано на 29.11.24 в 14:45

Майка, мигрант и предприемач: Анна и сладкият ѝ успех

Днешният гост в рубриката „Мигранти с таланти“ е Анна Кузнецова от Москва, Русия, която успешно развива иновативен сладкарски бизнес в София. За първи път Анна посещава България на 5-годишна възраст, след като е диагностицирана с астма. Майка ѝ научава за благоприятния климат в Сандански и решават да прекарват по няколко месеца годишно там. Именно..

обновено на 29.11.24 в 14:34
съдия Марияна Кънчева

Личните данни в правото на Европейския съюз

Рубриката "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз" на предаването "Законът и Темида" се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз . Можете да я слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа по програма "Христо Ботев". Шестата рубрика ще посветим основно на личните данни в правото на Европейския съюз..

публикувано на 29.11.24 в 12:45

От мечта към реалност: Пътят на Сдружението на българите на Крит

През декември 2015 г. бе основано Сдружението на българите на остров Крит с амбициозната цел да защитава правата на българските граждани на острова и да съхранява родните традиции и култура. Под ръководството на Петър Анастасов, който живее в Гърция повече от две десетилетия, организацията изиграва ключова роля за укрепването на българската общност в..

публикувано на 29.11.24 в 11:25