Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 22-28 февруари

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата 22-28 февруари. Ето и някои от акцентите в предаването от 28-и февруари.

В предаването „Фотофабрика – Факт и фикция“ на 21-ви февруари бе представена изложбата „Голямата малка Америка“ на Константин Вълков. Изложбата, чийто куратор е Калин Руйчев, може да бъде разгледана в галерия „Синтезис“ до 15-и март. Константин Вълков е журналист, политически анализатор, интернет редактор и пътешественик. Неговото последно пътешествие е по време на пандемията, в най-слабо населения американски щат Уайоминг – когато американците избираха кой да бъде следващият им президент. Но неговият фотографски разказ не е за изборите и пандемията, а за сетивата, които срещат въздуха, водата, вятъра; за „голямата малка Америка“, в която дори може неусетно да се влюбиш.

На 22-ри февруари в галерия „Стубел“ беше открита изложбата „Автопортрети в женски род“, кураторски проект на Юлиана Текова. Изложбата събира 12 художнички от различни поколения, сред които Алла Георгиева, Анжела Терзиева, Трендафила Трендафилова и най-младата – Хариета Асумани.

Фестивалът за късометражно кино „In the Palace“ започна своето 18-о издание на 27-и февруари. До 6-и март зрителите могат да гледат филмите от програмата на фестивала онлайн. Тази година заявилите желание за участие филми са над 3000, а в официалната селекция бяха допуснати 120 заглавия от 40 държави.

В сряда, 24-ти февруари директорът на Чешкия център в София Дагмар Остранска представи панорамата на филми на Павел Юрачек в програмата на 25-ия София филм фест. Павел Юрачек е роден през 1935 година в Чехословакия. Той учи журналистика и чешки език във Филологическия факултет на Карловия университет, откъдето е изключен поради „лоша репутация, лош успех и неизпълнение на студентските си задължения“. През 1957 година той е приет да следва драматургия във FAMU и започва да пише идеи за филмови сценарии. От него тръгват идеите, темите и концепциите за част от филмите на колегите му от т.нар. Чехословашка нова вълна – Вера Хитилова, Зденек Сирови, Ян Шмид.

„Истинско нещо“ – книгата с 34 есета на американския автор Елиът Уайнбъргър излезе на български. Журналистът и преводач на сборника Стоян Гяуров говори в петъчния "Артефир" за колажния подход в есетата на Уайнбъргър, които събират впечатления и „новини“ от вековечната история на природата, човека и културата в текстове с голяма поетична красота.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя" обяви своите лауреати

Завърши деветото издание на международния фестивал "Българска душа на Святата земя" , който се провежда в израелския град Бат Ям.  Тази година фестивалът беше в онлайн формат заради драматичните военни действия в Израел – организаторите не пожелаха да рискуват сигурността на участниците, които досега пристигаха от цял свят, за да присъстват на..

публикувано на 26.06.24 в 11:52

Plovdiv Jazz Fest празнува своя десети рожден ден

В програмата на фестивала Plovdiv Jazz Fest за 10-ата му годишнина това лято и през есента ще гостуват световни артисти – съобщава в "Артефир“ Мирослава Кацарова – директор на фестивала, радиоводещ и джаз певица. Тя изброи имената на Авишай Коен трио, Тил Брьонер, Майкъл Лийг, Бил Лорънс, Джо Ловано трио и Майк Стърн като част от гостите на Plovdiv..

публикувано на 26.06.24 в 11:10
Проф. д-р Лидия Върбанова

За културните политики в извънградските райони

За културните политики в извънградските райони в "Нашият ден" говори проф. д-р Лидия Върбанова , ръководител на магистърската програма "Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии" в НАТФИЗ. Проф. Върбанова разказва, че идеята за международно изследване и подпомагане на културните и творчески дейности, които се намират извън големите градове,..

публикувано на 26.06.24 в 09:05

Изложба-акция "Тухлата" през юли в изложбена зала "Райко Алексиев"

Изложба "Тухлата" ще представи резултатите и произведенията от мащабната акция "Тухлата / 2023", която за първи път се представя в столицата. Проектът има за цел да възстанови стара акция на изкуствоведа Димитър Грозданов, но и да инициира диалог в обществото за същността, разбирането и популяризирането на съвременното изкуство изобщо. Публичното..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Маестро Йордан Камджалов на национално турне с "Mузикална магия"

"Mузикална магия" е програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония. Ценителите на музиката ще слушат шедьоври от класиката и романтизма под диригентската палка на  маестро Йордан Камджалов.  Турнето ще започне на 1 юли от Плевен, в зала “Катя Попова”, където заедно с Плевенска филхармония ще свири гост-солист..

публикувано на 25.06.24 в 17:07