Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Виното като храна и традиция

Снимка: pixabay.com

"Виното е храна", казва с пълно право винарят Иво Тодоров. Зад тази негова лична винена философия седи двайсетгодишният опит на биотехнолог, който познава целия процес на създаване на вино – от засаждането на лозите до наливането на течността в чашата и споделянето й с приятели. 

От няколко години Иво Тодоров се грижи и е съдружник в неголяма изба в Югозападна България, където традиционни сортове са Широка мелнишка лоза и Ранна мелнишка лоза.

Разговорът с него не се върти само около теорията и практиката на винопроизводството. Разпростира се и над въпроси, свързани със световната винена карта и тенденциите в преразчертаването ѝ. Освен за лозето си и дългогодишния си опит, Иво Тодоров разказва и за промените в българското винопроизводство, извършили се в последните десетилетия.

"Слънцето, вятърът и водата навсякъде са едни и същи, а лозите водят началото си от едно и също място", казва Иво Тодоров, обобщавайки, че познаването на конкретните условия и съвкупността от тях, е част от магията на правенето на вино. А като се замислим – наистина всеки винар има в живота си ограничени по брой опити в правенето на вино и отнема време, за да разбере дали е сполучил.

Чуйте цялото предаване в звуковия файл.

Снимка – личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята на пощите оживява в книгата на Цвети Пчелински

Днес отбелязваме Световния ден на пощите . За него разговаряме с автора на единствената книга, посветена на историята на пощите и телекомуникациите у нас – г-н Цвети Пчелински. Той е автор и издател на книгата "Извори за историята на пощите и телекомуникациите по българските земи", издадена от издателството на БАН. Попитахме го защо точно на 9..

публикувано на 09.10.25 в 09:02

От гражданския протест до личния бранд – духът на Русе днес

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" журналистката Мила Василева от русенското издание "Бряг" сподели размисли за автоцензурата, за духа на свободното слово и за спецификата на общуването в един дунавски град. По думите ѝ "Бряг" е медия, която е възникнала сама и се финансира сама , без да разчита на външна подкрепа..

обновено на 08.10.25 в 13:47

365 дни история: музеят в Попово, който никога не затваря врати

В рубриката "Времето на редактора" ви срещаме с един вдъхновяващ човек – директора на Историческия музей в Попово, Владимир Иванов . Поводът за разговора е не само впечатляващата работа на екипа, но и активното присъствие на музея в дигиталното пространство. Именно страницата на музея във "Фейсбук" привлича вниманието със своята живост,..

публикувано на 08.10.25 в 12:33

Историческото пророчество на Джовани Ариги и неговият "Дълъг двайсети век"

Призната за едно от най-значимите изследвания в областта на историческата социология, книгата "Дългият двайсети век" на Джовани Ариги е отличена с наградата за високи научни постижения на Американската социологическа асоциация в категорията "Политическа икономия на световните системи" (1995). Произведението се нарежда сред класическите..

обновено на 08.10.25 в 09:33

Океанското споразумение влезе в сила, а България още се бави с ратифицирането му

Вече е факт Споразумението за океаните на ООН . То влезе в сила в края на септември след две десетилетия упорит труд на учени, природозащитници и активисти. Официалното му наименование е "Споразумение в рамките на Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право за опазването и устойчивото използване на морското биологично..

публикувано на 07.10.25 в 17:35