Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът според физиката

Книгата „Красива наука“ на проф. Джим Ал-Халили спокойно можеше да носи подзаглавие „Всичко, което винаги сте искали да знаете на физиката, но ви е било неудобно да попитате“. Проф. Халили пише на пределно ясен, „човешки език“ и има таланта да разяснява сложни концепции разбираемо, но и без опростителство.

Професорът по ядрена физика, радио- и телевизионен водещ на Би Би Си и автор на дванайсет книги изтъква връзката между големите открития на науката и приложенията, които те намират във всекидневието на всеки от нас.

Той не само описва трите стълба на съвременната физика – квантова механика, относителност и термодинамика, но и хвърля светлина върху търсенето на възможности за тяхното обединение, което би било следващата значима крачка в разбирането на физическия свят.

Джим Ал-Халили пише и какво е да си учен – тоест постоянно да се съмняваш. „Защото само съмнявайки се, можеш да направиш следващата голяма крачка така, както Айнщайн надгражда теорията на Нютон и придвижва напред науката“, отбелязва и д-р Владимир Божилов, който е научен редактор на изданието, както и на предишната, излязла на български книга на автора „Пътеводител в квантовия свят“.

Дискретно, но твърдо, проф. Халили прави разликата между кредибилна научна теория и хипотеза. „Доверието в науката не идва от сигурността, а от откритостта ѝ по отношение на несигурността. От това, че винаги подлага на съмнение онова, което знаем в момента, и от готовността ѝ да го замени с по-дълбоко разбиране, ако се появи нещо по-добро. В други сфери на живота подобно отношение може да бъде смятано за несериозно. Не и в науката. Научното развитие зависи от неотклонната честност и съмненията на учените.“

Халили е талантлив разказвач, който си струва да изберете за свой водач в света на физиката.

Чуйте какво разказва за „Красива наука“ и за срещите си с проф. Халили д-р Владимир Божилов, сам талантлив и обичан комуникатор и популяризатор на науката.

ВИЖТЕ ОЩЕ

БАН работи за отворен достъп и цифровизиране на националното културно и научно наследство

Четиринадесетата международна конференция "Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство" (DiPP 2024) започна в Бургас .   "Конференцията цели да представи иновации, проекти и научни и научно-приложни разработки в областта на цифровото документиране, архивирането, представянето и запазването на световно и национално материално и..

публикувано на 27.09.24 в 16:05

Сливенската текстилна гимназия

Професионалната гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков" в Сливен е създадена през 1883 г. и е едно от първите професионални учебни заведения в свободна България. Още преди Освобождението Сливен се оформя като център на текстилното производство. В региона се отглеждат много овце, а вълната е ценна суровина за производство на платове,..

публикувано на 27.09.24 в 13:15
Откриване на Великото народно събрание във Велико Търново 1879 г.

Поборници и строители

Септември е месец на българската гордост – на 6-и извършваме Съединението, на 22-и обявяваме Независимостта. Зад всички тези знаменателни събития стоят обаче хората, извършили ги. И ако Денят на Независимостта е повече дипломатически совалки, то Съединението си е истинско народно въодушевление и вдъхновение, извикано от дейността на люде – били..

публикувано на 25.09.24 в 17:32
Проф. Владимир Пилософ

Модерни времена

Под това мото премина разговорът за красивите мигове на израстването и съзряването, но и за отговорността на младите хора. Гост бе проф. Владимир Пилософ: експерт по педиатрия, посветил кариерата и живота си на детското здраве. Той коментира най-наболелите проблеми в тази сфера: педиатричната грижа в България, отношението към ваксините, "завръщането"..

публикувано на 24.09.24 в 12:25

Фондация "Красива наука" организира множество любопитни събития в София, Видин и Монтана

Фондация "Красива наука" организира множество любопитни събития в София, Видин и Монтана – какво и къде може да се види в последните дни на септември, разказва Любов Костова от фондацията. Науката отива на места, където не е била досега чрез поредица от уъркшопи и презентации. Днес и утре (24-25 септември) пътуващият фестивал ще бъде във Видин,..

публикувано на 24.09.24 в 11:11