Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стефан Вълдобрев в „Без маски в киното“

Разговорът в най-новия епизод на рубриката ни „Без маски в киното“ е много цветен и любопитен, защото събеседник на Йордан Георгиев е обичаният актьор, композитор, певец и текстописец Стефан Вълдобрев. Името му зрителите свързват с превъплъщенията му в „Изпепеляване“ и „Стъклената река“ (реж. Станимир Трифонов), „Потъването на Созопол“ и „Далеч от брега“ (реж. Костадин Бонев). Той създава музиката за емблематичните филми „Пансион за кучета“, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, „Съдилище“ на режисьора Стефан Командарев.

Защо именно киното е било причината да вземе решението да стане актьор – споделя повече за това Стефан Вълдобрев в Епизод 13 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Детските години на Стефан Вълдобрев са обвързани с приключения край природния парк „Аязмото“ в Стара Загора, където сградата на киното често събира щурата банда деца. Много от филмите, запечатали се в неговите спомени, са били многократно разигравани от него и приятелите му.

Първите стъпки пред камера на Стефан са обвързани с телевизията и студентското предаване „Ку-ку“. Паралелната му работа в киното му помага да види много от разликите в това да създаваш филми. Творческият му път е белязан от знаковите срещи с режисьорите Стефан Командарев, Станимир Трифонов и Костадин Бонев. Първата голяма роля в киното на Стефан е в лентата „Изпепеляване“, когато той е 30-годишен. Как актьорът достига до този свой дебют и какво му носи тази първа роля, можеш да чуеш в разговора!

Един от последните филми, в които Стефан Вълдобрев участва като киноактьор, е „Далеч от брега“ на реж. Костадин Бонев. Пред творческия екип стои предизвикателството да създаде паралелно няколко различни реалности, а Стефан трябва да създаде три образа. Тази роля му носи и първата му международно отличие за актьорско майсторство.

Освен като актьор и композитор, Стефан прави своите опити и като кинорежисьор. Той специализира в тази област в Чешката филмова академия през 2006 г. В епизода можеш да разбереш повече как се е появило това желание у него и защо не заминава, за да учи в академия по кино в Синсинати след прием през 1993 г.

И още:

· Любимите филмови ленти на Стефан Вълдобрев като дете;
· Разликите между работата в телевизията и киното;
· Творческият път на Стефан Вълдобрев е обвързан с имената на българските режисьори Стефан Командарев, Станимир Трифонов и Костадин Бонев;
· Първата голяма роля в киното – филмът „Изпепеляване“ и първото голямо отличие на фестивала „Златна роза“;
· Първото международно отличие за кино актьорско майсторство за ролята му в „Далеч от брега“ на реж. Костадин Бонев и работният процес по филма;
· Решението на Стефан за специализация по кинорежисура във филмовата академия в Прага – в топ 3 на европейските училища за кино – академия, от която са излезли режисьори като Милош Форман, Иржи Менцел, Емир Кустурица;
· „Манчестър Юнайтед от Свищов“ – първият документален филм на Стефан като кинорежисьор;
· Пътят на Стефан Вълдобрев като композитор в българското кино и създаването на първия саундтрак към български филм – „Пансион за кучета“.


БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Меглена Караламбова и Венцислав Сариев

За киното с Меглена Караламбова

Има хора светове. От тях се учиш на живот, на достойнство, ценности и смисъл, от тях разбираш защо ни има въобще и колко голяма и важна вселена е изкуството. Такъв човек е Меглена Караламбова – грандама в българския театър, голямо име в родното ни кино, боен кон в живота. Нейното лице всъщност е визията на 41-вата "Златна роза". Фестивалът на..

публикувано на 28.09.23 в 17:59

Учреди се нова организация на "Жени в българското кино"

Като вселена, в която има от всичко и за всеки, която дава живот и смисъл, провокира чувства и емоции, киното държи на своето разнообразие. То обаче трудно би могло да съществува, ако мястото на жените в света на седмото изкуство е някак по-ограничено. И то не заради липса на желание, дори не заради клаузи, а заради ненавременни мерки. Безспорен..

публикувано на 28.09.23 в 17:06

"Ши-зи-про" и театърът без сценарий

Импровизационният театър дава свобода на изразяване и възпира вътрешния критик в нас – според актьорите от трупата на "Ши-зи-про". За поредна година те организираха Международен фестивал на импровизационния театър, който събра гости от четири държави и премина под мотото "Жанрове". Златин Цветков, Катя Бръмбарова и Илиан Илков разказват в студиото на..

публикувано на 28.09.23 в 12:59

Полина Петкова, подкастър: Тийнейджърите търсят "авариен изход"

През последната година и половина, TeenStation, която винаги е била фокусирана върху интересите и перспективите на тийнейджърите, има удоволствието да работи с някои от най-обещаващите млади илюстратори, дизайнери и художници. Тези талантливи младежи се превърнаха в ключова част от редакционния екип, давайки своеобразен облик на разнообразните теми,..

обновено на 28.09.23 в 11:44
Людмила Сланева и Евелина Бибова

"Чума" – филмова история за силата на саможертвата

Да бъдеш до скъп на сърцето си човек, когато смъртта го обвива в обятията си, е трудна, но завладяваща история за саможертвата. Майстор като Йордан Йовков има усета да разкаже за тази форма на любов така, че да четеш – и място да не си намериш. Проф. Боян Биолчев и Иван Владимиров – първият сценарист, вторият режисьор – правят нещо сходно, но те..

публикувано на 28.09.23 в 09:10