Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Към началото

Второ студио на БНРБлагодарение на комбинация от търпение и съвременни технологии, невъзможен за излъчване запис (множество дефекти и липса на звукова информация) от далечната 1951 година на радиопостановка по романа на И. С. Тургенев „В навечерието“, (реж. Ангел Вълчанов), беше успешно реставриран. Диалозите и невероятната игра на големите актьори: Зорка Йорданова, Мирослав Миндов (изиграл Бойчо Огнянов в „Под Игото“), Рачко Ябанджиев (изиграл Хитър Петър във филма от 1960 г.) и др., бяха успешно възстановени и мастерирани дигитално, заедно със звуковите ефекти и музикалните преходи.

Радиослушателите ще могат да усетят една тотално различна дикция, игра и емоционалност от едно отминало време. Архивните снимки са благодарение на Личен архив и Музей за история на радиото в България „Проф. д-р Веселин Димитров“.

Старите студийни кадри са от други записи, имащи за цел да се види вида на студиото и технологиите от онова време и сега. Излъчването е в неделя, 27 юни по програма „Христо Ботев, от 0.15 часа.

Константин Райдовски, звукоинженер в БНР

Тази неделя петнайсет минути след полунощ можете да се върнете в 19 век, където се развива действието на романа „В навечерието“, изграден върху драматичната история за любовта на млада руска аристократка и български студент. Ще преживеете и още едно завръщане – в началните години на Радиотеатъра. В толкова отдавнашната ни постановка ще се срещнете както с големите актьорски гласове, които фондът ни грижливо съхранява, така и с режисурата на Ангел Вълчанов – един от основоположниците на Радиотеатъра. Той работи в Радио София в годините от 1945 до 1958 като главен режисьор. Завършва Художествената академия в София. Специализира в Париж. По-късно завършва и режисура в школата към Народния театър. Преподава във ВИТИЗ (днешния НАТФИЗ). От 1958 г. започва работа в БНТ като главен режисьор, където работи до пенсионирането си.

Ангел ВълчановАнгел Вълчанов е част от съзвездието изключителни режисьори, някои от които отдадоха на Радиотеатъра част, а други – целия си професионален път. За тях Радиотеатърът беше мисия, школа и празник. Именно те избираха и събираха във Второ студио на БНР най-талантливите актьори, драматурзи, композитори. Днес ние стоим върху техния градеж с основи от висок професионализъм и етажи от безмилостна естетика. Те обичаха Радиотеатъра. Те му се посветиха. Дължим им много. Помним ги. И ги пазим.

Повече за онези години можете да научите в Архивен фонд на БНР, „Радиотеатър – спомени от режисьорите Кирил Каменов и Мария Нанчева“.

Снимки: личен архив, Музей на радиото

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Чолева – автор на „Авариен изход“.

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48

Електричеството в нас

На 26 март от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерното повторение на пиесата "За едно явление в електричеството". Радиокомпозицията е по разкази на Чехов, съотнесени по такъв начин, че възпроизвеждат атмосферата на най-съкровените му пиеси. Ето какво казва проф. Людмил Димитров за тази постановка: "Градина, сватба, самоубийство, монах,..

публикувано на 18.03.23 в 08:50

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15