Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към началото

Второ студио на БНРБлагодарение на комбинация от търпение и съвременни технологии, невъзможен за излъчване запис (множество дефекти и липса на звукова информация) от далечната 1951 година на радиопостановка по романа на И. С. Тургенев „В навечерието“, (реж. Ангел Вълчанов), беше успешно реставриран. Диалозите и невероятната игра на големите актьори: Зорка Йорданова, Мирослав Миндов (изиграл Бойчо Огнянов в „Под Игото“), Рачко Ябанджиев (изиграл Хитър Петър във филма от 1960 г.) и др., бяха успешно възстановени и мастерирани дигитално, заедно със звуковите ефекти и музикалните преходи.

Радиослушателите ще могат да усетят една тотално различна дикция, игра и емоционалност от едно отминало време. Архивните снимки са благодарение на Личен архив и Музей за история на радиото в България „Проф. д-р Веселин Димитров“.

Старите студийни кадри са от други записи, имащи за цел да се види вида на студиото и технологиите от онова време и сега. Излъчването е в неделя, 27 юни по програма „Христо Ботев, от 0.15 часа.

Константин Райдовски, звукоинженер в БНР

Тази неделя петнайсет минути след полунощ можете да се върнете в 19 век, където се развива действието на романа „В навечерието“, изграден върху драматичната история за любовта на млада руска аристократка и български студент. Ще преживеете и още едно завръщане – в началните години на Радиотеатъра. В толкова отдавнашната ни постановка ще се срещнете както с големите актьорски гласове, които фондът ни грижливо съхранява, така и с режисурата на Ангел Вълчанов – един от основоположниците на Радиотеатъра. Той работи в Радио София в годините от 1945 до 1958 като главен режисьор. Завършва Художествената академия в София. Специализира в Париж. По-късно завършва и режисура в школата към Народния театър. Преподава във ВИТИЗ (днешния НАТФИЗ). От 1958 г. започва работа в БНТ като главен режисьор, където работи до пенсионирането си.

Ангел ВълчановАнгел Вълчанов е част от съзвездието изключителни режисьори, някои от които отдадоха на Радиотеатъра част, а други – целия си професионален път. За тях Радиотеатърът беше мисия, школа и празник. Именно те избираха и събираха във Второ студио на БНР най-талантливите актьори, драматурзи, композитори. Днес ние стоим върху техния градеж с основи от висок професионализъм и етажи от безмилостна естетика. Те обичаха Радиотеатъра. Те му се посветиха. Дължим им много. Помним ги. И ги пазим.

Повече за онези години можете да научите в Архивен фонд на БНР, „Радиотеатър – спомени от режисьорите Кирил Каменов и Мария Нанчева“.

Снимки: личен архив, Музей на радиото



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30

Скритата реалност

Според руския академик Козирев времето е енергия, способна да се разсейва или концентрира. Известните огледала на Козирев променят плътността на времето и доказват, че човешкият мозък е способен да получава информация независимо от географията и от времето. Те предават и приемат информация. Там миналото и бъдещето се преплитат. Според академик Козирев..

публикувано на 15.03.24 в 15:02

Епизод 3: Кураж на неочаквани места: Юлия и Люба

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 09.03.24 в 08:45