Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резиденция Баба с нова мисия в Черноморец

Има едни хора, които от години се борят да вдъхнат нов живот на българските села. Това са младите и позитивни доброволци от Резиденция Баба. От известно време са отдали сърцата си на Северозапада, но тези дни са решили да отскочат и до Черноморец, където организират базар, изложба и концерт.

На 9 и 10 юли ще бъдат в бар „Ботаник“, където ще покажат изложбата „Босонога обич“ с фотопортрети на възрастни двойки от Северозапада.

Ще има и базар с терлици за зимата, юзчета, бижута, бабини торби и други изненади, създадени от ръцете на възрастни жени от български села.

Вечерта на 9 юли ще има и акустична вечер с участието на Бъни / Bunyverse music page, ДевиРа, Мария Македонска, Надя Русева и Станимира Тенева – МИРл

Последните две тежки години за Резиденция Баба са причината за това събитие. Както много други организации, така и те претърпяват значителни загуби заради кризата с Covid-19.

Резиденция Баба не успява да се разгърне в пълния си потенциал и да осъществи всичките си планувани проекти. Затова младите хора там имат нужда от нашата подкрепа. Всеки, който милее за българското село и е на морето, може да ги подкрепи. Те вярват, че силата е именно в общността и желанието да помагаш.

Въпреки трудностите обаче, те не се отказват. Продължават да се борят за достоен живот на жителите в селата, равни права и достъп до здравеопазване и култура.

Последните три години работят основно в Северозападна България, където успяват да постигнат мисията си. Отварят изоставеното училище в с. Делейна, община Брегово, а младите хора, които са били част от резиденцията, не спират да се връщат към селото.

Все още не са работили толкова активно в Югоизточна България, но не изключват тази възможност. Помагали са с отделни акции, но виждат потенциал в реализирането и на резиденция там. В момента търсят партньори там и се надяват след концерта да ги намерят.

Но за да продължат да съществуват и да творят добрини, им е нужна нашата помощ. Те вярват, че ще я намерят, защото силата е в общността, в това да бъдем заедно и да си помагаме.

Повече за Резиденция Баба може да чуете от Милица Джанджова в звуковия файл.

Събитието: https://fb.me/e/1v9ma9ZfV Снимки: Резиденция Баба
Снимки: Резиденция Баба


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Център "Конкордия" в село Малки Искър: Подкрепа за уязвими групи и семейства

Семейният център "Конкордия" в село Малки Искър се отличава с активната си работа с уязвими групи от местната общност. Центърът се стреми да предостави необходимата образователна и социална подкрепа на децата и техните семейства, които се намират в трудни условия. Ръководителят на центъра, Йорданка Иванова, сподели в ефира на предаването "Нашият..

обновено на 27.06.24 в 13:58

Литературните акценти за първото полугодие на 2024 година – кои са те?

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" през първото полугодие на литературната 2024 година  Лиляна Якимова , гост в предаването и представител на студентите от Програма "Преводач/Редактор" на Софийския университет, сподели своите наблюдения и анализи за най-важните и забележителни събития и книги за годината досега. Тя..

публикувано на 27.06.24 в 10:38
Лиляна Якимова, Светлозар Желев и Иво Иванов

Иво Иванов: За света като динамична система

Книгите на Иво Иванов , сред които "Кривата на щастието" и "Хроника на болката", сякаш притежават силата да променят живота на своите читатели. За писането, важните неща в живота, добрите, човешки примери, историите, които учат и вдъхновяват – разговор в "Нашият ден" с журналиста и писател, живеещ в САЩ. " Ако имам някаква мисия в живота,..

публикувано на 27.06.24 в 10:32

27 юни – Международен ден за борба с диабета

Международният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 27 юни. Този важен ден е създаден за първи път през 1991 г. от Международната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация (СЗО). Основната цел на деня е да се повиши общественото осведомяване за рисковете и усложненията, свързани с това социално значимо заболяване...

обновено на 27.06.24 в 10:18
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14