Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моника Евстатиева: Време е тази война да приключи – никой не побеждава, а всички умират

Моника Евстатиева
Снимка: личен архив

Моника Евстатиева е българка. Работи от 15 години за Американското национално радио (NPR). Заминава за Афганистан с екипа си през 2016 г., за да отразява събитията там. По време на мисия пред очите ѝ от атаките на талибаните загиват двама от журналистите от екипа ѝ. Тя и репортерът Том Боуман оцеляват, но губят своите колеги и приятели. Били са предадени от вътрешен човек, двоен агент, като целта е била да бъдат убити високопоставен генерал, всички американци, а Моника да бъде отвлечена. Тогава през 2016 г. се свързахме с нея, ден след инцидента.

Днес САЩ изтеглят мисията си от Афганистан, а талибаните контролират все по-голяма част от страната. Пет години след смъртта на Дейвид и Заби в Афганистан Моника и Том издават книга с журналистическите историите, събрани от Дейвид по време на престоя му в Афганистан. Моника Евстатиева коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ има ли смисъл от присъствието на военни и журналистически мисии в „горещи точки“ по света.

„Войната в Афганистан е най-дългата война в историята на САЩ. Тази година е 20-годишнината от терористичните атаки на 11 септември, които де факто започват войната. Байдън каза, че целите, които първоначално са поставени – да се осуети Ал Кайда и да заловят или убият Осама бин Ладен са постигнати, и са постигнати преди много години. Осама бин Ладен беше убит 2011 г., още по време на администрацията на Обама. Също така Байдън каза, че не могат да продължават тези, както той ги нарече, "вечни войни", които имат за цел да построят държавата, а не да предотвратят терористични атаки, и че не може да обрече още едно поколение американски войници на война. За последните 20 години са загинали над 2 хил. американски войници, над 20 хил. са ранени, а над 800 хил. са служили и са били на поне един тур. Разбира се, САЩ през всички тези години, въпреки че Байдън каза, че не строят държава, те де факто създадоха афганистанската армия и афганистанската полиция, почти всички министерства. Това Байдън го знае много добре, защото той беше вицепрезидент от 2008 до 2016 г., и това беше една голяма мисия, която неговата администрация създаваше в Афганистан. От друга страна, войната струваше на Америка за последните 20 години 3 трилиона долара. Това е едно огромно количество пари.

Базите в Афганистан

„В Афганистан повечето градове много приличат на Източна Европа, защото са строени от руснаците. А базите, тъй като те са строени от американците, приличаха на малки американски градове. Тази съпоставка беше много видна. Защото в базите, които бяха десетки, живееха хиляди – в някои моменти 20, 30, 40, 50 хил. човека. Те са като малки градове, където има химическо чистене, кафенета, пицария, магазини, дори магазин толкова голям, колкото "Метро", ресторанти, баскетболни и футболни игрища, паркинг, поща, интернет централи. Най-голямата - Баграм, е била една писта, строена през 50-те, която когато руснаците влизат през 1979 г., я правят своята централа, а след това американците през 2001 г. я правят огромен център. В нея имаше дори затвор. И когато тези бази започнаха да затварят, беше много странен процес, защото всички са свикнали тези бази да са пълни с хора и живот, а сега са просто празни и Америка я няма вече.“

Много е интересно, че когато се четат различни анализатори, едните казват "Да, време беше Америка да си тръгне от Афганистан". Други обаче отправят сериозни предупреждения за това, защото когато САЩ отидоха там, те бяха подкрепени повече или по-малко от Иран, Русия и

Пакистан. В течение на времето отношението с тези държави вече не са това, което бяха тогава. И е интересно какво ще е отражението на това, когато Щатите излязат изцяло от Афганистан, дали някоя от тези държави няма интерес да се намести на тяхно място като влияние.

„Да, това е така. Още от 2016 г., когато аз бях там, този въпрос се дискутира непрекъснато. Това беше въпросът, който разделяше Пентагонът, разделяше администрацията, защото има два контингента на мислене. Единият е, че не можем да оставяме Афганистан без американско присъствие, защото някой ще влезе на мястото на САЩ. Даже не толкова като държава, а като нова терористична групировка, която ще бъде Ал-Каида 2.0, или друга, която отново ще започне да планира атаки от територията на Афганистан. Територията на Афганистан е огромна и е почти невъзможно да се контролира всяка граница. Преди един ден интервюирахме генерал, който работи за афганистанското правителство, и той каза, че в момента през границите с Иран и Пакистан влизат нови войници, които са афилиирани с Ал-Каида. Това се случва в момента - всичко това, от което хората се притесняваха, сега го виждаме. И го виждаме не една година, след като САЩ се изтегля, а моментално. Сега, каква е степента на тяхната организация в момента, техните ресурси, за да направят нова терористична атака, това не се знае.“

Подписаното от талибаните споразумение и доклад на НАТО, в който се казва, че талибаните са близо до постигане на финансова и военна независимост.

„Аз съм била в тези територии много дълго време. Те имат финансови ресурси, защото отглеждат опиум. Този опиум се продава в чужбина и от него се прави морфин, хероин и т.н. Но тъй като южен Афганистан е мястото, където расте 90% от целия опиум в Афганистан, те имат контрол върху тази търговия, а оттам имат и толкова много пари. Защото Афганистан е държавата с почти най-много опиум в целия свят. От друга страна, мога да кажа, че афганистанската армия все пак е тренирана от Америка в последните 20 години, и те са 200-300 хил. Талибаните са 70-80 хил. Т.е. като чиста бройка талибаните не са по-силни от афганистанската армия. На всичкото отгоре Америка създаде в Афганистан военновъздушни сили, аз го видях със собствените си очи, когато бях там. Те имат хора, които могат да атакуват по този начин, докато талибаните, разбира се, нямат самолети и нямат такива средства. Тъй че другата теория казва, че всичко, което е трябвало да бъде създадено в Афганистан, е създадено, и сега е важно тези 39 мил. човека да поемат път по своему и да успеят да намерят решение за собствената си държава, което да не е част от политиката на една чужда държава. Защото ние виждаме, че държави, които зависят от чужди държави, никога не се справят добре.

Разбира се, от друга страна, никой в момента не може да каже какво точно ще бъде бъдещето на Афганистан. Като цяло голямата част от армията не са много мотивирани, защото са де факто държавни служители на заплата, и не всички чувстват патриотизъм и искат да подложат живота си на такава голяма опасност. Ние това го видяхме в сблъсъците между талибаните и афганистанската армия, защото афганистанската армия просто остави оръжията и се изнесе от този регион, за да не влиза в битка, защото някои хора не искат да умират за тази кауза.

Друго нещо, което се случва по същото време - преводачите и всички хора, които работиха за американските войници през годините, сега кандидатстват за визи. И се очаква някъде между 20 и 100 хил. човека да помолят за убежище в Америка. Байдън беше казал, че ще се опита да им намери място някъде в Таджикистан, Узбекистан, Катар, даже в Гуам, те да бъдат преселени, защото в момента чувстват директна заплаха от талибаните.

Да останат ли независими журналисти в Афганистан

„Афганистан в момента има много силни медии. Даже силна частни медии. В същото време изключително голям брой журналисти в Афганистан биват убивани. Разбира се, талибаните не искат да има свободни медии. След 31 август ще останат около 650 американски войници, само в посолството в Кабул. Оттам нататък ще бъде много трудно за международните журналисти да влизат в Афганистан. Винаги е било много опасно. Аз имах двумесечни тренировки преди да отида в Афганистан, а тогава имаше около 10 хил. войници. Сега ще става все по-трудно и по-трудно. Има сюжет, който ти описа, в който няма да има достатъчно свобода на журналистите и няма да има достатъчно международни журналисти, които да влизат в държавата, които да отразяват дори малка част от нея.“

Най-често задаваният въпрос в Америка към Байдън по повод Афганистан

„Какво Ви доведе до това решение сега, при положение, че Вие сте бил вицепрезидент 8 години, когато политиката е била съвсем различна? Когато Вие казвахте, че е много важно децата да ходят на училище, нещо което талибаните спряха. Какво стана с всички дискусии за правата на жените, за създаването на институции? Всичко, което беше говорено, сега за няколко месеца няма никакво значение". Непрекъснато му задават този въпрос. Администрацията не е на това мнение и има експерти, които вярват, че това е най-правилното за самата държава. И, ако се замислим, наистина има ли смисъл Америка да продължава да бъде в Афганистан, има много причини, заради които няма абсолютно никакъв смисъл. Дори има хора в Афганистан, защото аз говоря непрекъснато с хора там, които смятат, че въпреки това, което се случва в момента, е крайно време Америка да не се меси в Афганистан, те искат сами да успеят да решат своите проблеми.“

Струваха ли си жертвите и трилионите долари, които Америка даде

„Този избор, както всяко друго нещо, което виждаме през времето, е, че това може би не е краят. Защото, ако се сформира нова терористична организация в Афганистан, може би Америка няма да влезе пак със 100 хил. войници, но със сигурност ще има много мисии, в които пак ще участват американски войници, в които пак американски животи ще бъдат застрашени. Ние знаем, че не може да има по света никъде такива места, където терористични организации да виреят, защото това означава, че след известно време ще има атаки в Европа, САЩ и другаде.

Какво биха си помислили сега Дейвид и Заби, които загинаха там?

„Аз много мислих по тази тема, знаейки, че ще говоря с теб за това, все пак минаха 5 години откакто те загинаха. Те загинаха пред очите ми, всички бяхме атакувани. Те щяха да бъдат много изненадани, че само след 5 години това се случва. От друга страна, когато се замислих кой е останал жив от всичките хора - хората, които ни защитаваха в момента не са живи, хората, които ни атакуваха в момента не са живи, хората, с които бях в момента не са живи. Всички тези хора, до които по някакъв начин аз имах достъп, когато бях там, те вече не са сред нас. Какво означава това? Има ли наистина смисъл? Тези, които ни атакуваха не са живи, тези, които ни защитаваха не са живи, тогава какъв е смисълът? Може би е време тази война просто да приключи, защото никой не побеждава, а всички умират.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и села, свързани с българите и историята им в Украйна, бяха сключени договори и подписани меморандуми за..

публикувано на 01.07.24 в 10:11

Разград посреща лятото с образователни игри в "Абритус"

Регионалният исторически музей в Разград кани всички деца да се включат в образователната програма "Приключения в Абритус". Инициативата се организира за трета поредна година и е насочена към учениците от първи до пети клас от лудогорския град и техните връстници, които ще са на гости в района през лятната ваканция. Заниманията ще се провеждат в..

публикувано на 01.07.24 в 09:36

Да получим пълни знания за лечебните растения – къде и как?

На 1 юли Православната църква чества деня на свети безсребреници Козма и Дамян, а в народния календар този празник е известен като свети Врач. Светите братя са наричани безсребърници, защото за своите лечебни услуги не искали нищо в замяна, освен да бъдат благочестиви християни. Култът към братята лечители е развит в Източната Римска империя, където се..

обновено на 01.07.24 в 09:30

Светостта

Минала през множество превратности Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или..

публикувано на 30.06.24 в 09:20