Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на потопените села в България

Потопената църква
Снимка: Фейсбук група язовир "Жребчево"

Мнозина навярно са чували за потопената църква в язовир "Жребчево", която стана декор на музикални видеоклипове и украси кориците на много книги и списания. Тя е част от бившето едноименно село, което е напълно потопено под вода през 1965 г. при изграждането на язовира.

Оказва се, че и много други български села имат подобна съдба. В периода от 50-те до края на 80-те години на миналия век в цялата страна има интензивен строеж на язовири, като при изграждането на част от тях се наложило много села да бъдат потопени, а семействата – изселени. Така редица населени места са заличени, а много хора се превръщат в бежанци в собствената си страна.

По следите на тези села се впускат Стела и Ралица Каменови. Те са две сестри, които решават да се изгубят под водата, но не за да събират перли, корали и други подводни богатства, а за да търсят останките от потопените села на България. Причината да започнат да се занимават с това е лична. Техният дядо Станко Тодоров е роден и живял в с. Живовци – едно от погубените села за построяването на язовир "Огоста". В неговия личен архив са съхранени снимки, които дават началото на „Изгубени под водата“ – дигитална изложба, която разказва малко известни истории за изчезнали български села.

Язовир „Огоста“ например е вторият по обем и четвъртият по площ в страната. Намира се в Северозападна България и се строи в продължение на 20 години. Заради изграждането му под вода остават селата Живовци и Калиманица, а жителите им са изселени в градовете Монтана (тогава Михайловград) и Берковица. Живовци е изцяло потопено под вода, но не и Калиманица. Поради грешни изчисления второто село не е потопено, но въпреки това е разрушено. От него днес е останала една църква, която всъщност е недостроена. В разказа си „Църковно настоятелство“ Йордан Радичков пише именно за строежа на тази църква. През деня майсторите издигали стените, но на следващия ден нямало нищо. И така ден след ден. Оказало се, че през нощта задирате сами махали тухлите, защото в този период било много трудно да се намира работа.

По следите на такива истории вървят Стела и Ралица, а това, което ги тласка напред, е идеята, че трябва да знаеш кой си и какви са корените ти. Само така ще можеш да вървиш напред и да взимаш адекватно решенията си.

Проектът на Стела и Ралица е финансиран от Национален фонд „Култура“ и е отворен за участие за всеки, който пожелае. Който е чул подобна история или има снимки, може да им пише в социалната мрежа Инстаграм или на имейл podvodata@gmail.com.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Фейсбук група язовир "Жребчево"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Център "Конкордия" в село Малки Искър: Подкрепа за уязвими групи и семейства

Семейният център "Конкордия" в село Малки Искър се отличава с активната си работа с уязвими групи от местната общност. Центърът се стреми да предостави необходимата образователна и социална подкрепа на децата и техните семейства, които се намират в трудни условия. Ръководителят на центъра, Йорданка Иванова, сподели в ефира на предаването "Нашият..

обновено на 27.06.24 в 13:58

Литературните акценти за първото полугодие на 2024 година – кои са те?

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" през първото полугодие на литературната 2024 година  Лиляна Якимова , гост в предаването и представител на студентите от Програма "Преводач/Редактор" на Софийския университет, сподели своите наблюдения и анализи за най-важните и забележителни събития и книги за годината досега. Тя..

публикувано на 27.06.24 в 10:38
Лиляна Якимова, Светлозар Желев и Иво Иванов

Иво Иванов: За света като динамична система

Книгите на Иво Иванов , сред които "Кривата на щастието" и "Хроника на болката", сякаш притежават силата да променят живота на своите читатели. За писането, важните неща в живота, добрите, човешки примери, историите, които учат и вдъхновяват – разговор в "Нашият ден" с журналиста и писател, живеещ в САЩ. " Ако имам някаква мисия в живота,..

публикувано на 27.06.24 в 10:32

27 юни – Международен ден за борба с диабета

Международният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 27 юни. Този важен ден е създаден за първи път през 1991 г. от Международната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация (СЗО). Основната цел на деня е да се повиши общественото осведомяване за рисковете и усложненията, свързани с това социално значимо заболяване...

обновено на 27.06.24 в 10:18
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14