На 20 октомври всички готвачи, за които кулинарията е професия и хоби, празнуват Международния ден на готвача.
Празникът е иницииран от Световната асоциация на готварските общества (WACS).
Денят на готвача се отбелязва от 2004 година в повече от 70 страни по целия свят, като България е една от тях. Всяка година в страната ни се организират шествия и кулинарни работилници, които целят да привлекат младите хора към професията.

Завършва техникум по обществено хранене в град Ямбол с профил "Обществено хранене". Дълги години работи и трупа опит в различни 5-звездни ресторанти и хотели по Черноморието, в Пловдив и София.
Шеф Златев обогатява опита си в 5-звездния хотел W Hotel в Доха, Катар. Работи и като личен готвач на алжирския посланик и семейството му в резиденцията им в България. Заема длъжността шеф де парти (шеф на станция или определена област) в Clos Maggiore, ресторант от висок клас със съвременна френска кухня и носител на отличието "Най-романтичен ресторант в Лондон".
През 2009 г., на 25-годишна възраст започва обучението си в HRC Culinary Academy в София и след дипломирането си става един от основните преподаватели. Френската кухня е една от любимите му и нейното влияние се усеща в менюто на учебния ресторант на HRC Academy "Таланти", където шеф Златев е главен готвач и обучава студентите през третия семестър, в продължение на 6 месеца. Неговата задача е да ги подготви така, че след 2-3 месеца от тяхното обучение те да могат изцяло да ръководят ресторант, да са запознати с всички технологии, рецепти, с изпълнението на ястията, тяхната презентация и да могат да управляват кухнята сами.
Според шеф Златев, готвенето е изкуство и най-голямото удовлетворение за един готвач е да види със собствените си очи усмивката и изражението на доволния клиент.

Милен Златев е главен герой в “Нашият ден“
“Занимавам се с професията от близо 20 години, виждам промяната във всяка една година. В последните 5-6 г. има доста голяма промяна в самото усещане и възприемане на нашата професия.
Разликата от професионалното готвене до домашното е огромна. Костваше ми доста усилия да стана професионален готвач. Професията ни е тежка. Най-вече това, че взима много от личното ти време. За да израстваш в професията, трябва да обикаляш доста, да учиш и четеш постоянно. Работният ни ден е много дълъг. Работил съм в Англия по 17 часа на ден."
Качества
"Трябва да има дисциплина, самоконтрол и да не спира да учи и да не го е страх от работа."
Чуйте Милен Златев в звуковия файл.
В периода 13-15 ноември в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се провежда международна научна конференция "Виетнам е близо: наследство, приемственост, бъдеще" , организирана от специалност "Южна, Източна и Югоизточна Азия" при ФКНФ в партньорство с Института за изследване на изкуствата при БАН и Стопанския факултет...
В рубриката "Разговорът" пред БНР Юлиан Попов – старши политически съветник по стратегически перспективи към базиран в Брюксел think tank , два пъти министър на околната среда и водите и член на бордове на водещи европейски организации в енергетиката и индустриалния преход – очерта ключовите акценти около предстоящата климатична конференция..
В ефира на Lege Artis по време на Международната седмица на малнутрицията д-р Антоанета Тончева – член на сдружение "Общност Мостове" и експерт генетик-молекулярен биолог – коментира предизвикателствата, свързани с разпознаването и лечението на недохранването у нас. Ентералните храни в България се оказват недостижими за домашна употреба –..
Стратегическият форум "Глобална трансформация: Къде е България в новата икономическа среда" ще се проведе днес (13 ноември) в Зала "А" на Българската търговско-промишлена палата в София. Събитието се организира от Бюрото на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) под председателството на д-р инж. Веселин..
В ефира на Lege Artis психологът Петя Кривицки представи задълбочен анализ на две ключови теми, които все повече засягат съвременните работещи – стресът и тормозът на работното място. Тя подчерта, че разбирането на собствените ни реакции и лични граници е в основата на справянето с тези предизвикателства. Добрият и лошият стрес – къде е..
На 13 ноември в Сатиричния театър "Алеко Константинов" е премиерата на спектакъла "Брадатата графиня" . Постановката, по текстове на американския..
Соня Ковачева – утвърдено име в българското артпространство, сега представя самостоятелната изложба "По пътя си..." в галерия "Аросита". Експозицията..
" Литературни легенди и съвременни прочити. Спомени за писатели и отзиви за книги " от Роза Боянова има своята софийска премиера. В рецензията..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg