Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 октомври – Световен ден на операта

Иван Кюркчиев: Младите идват с голяма любов в операта

Финансирането в музикалния сектор трябва да се промени

Забележителен спектакъл на “Мефистофел” от Ариго Бойто
Снимка: Фейсбук/stateoperarousse

Световният ден на операта, учреден по инициатива на професионалната организация Opera Europa, към която се присъединяват OPERA America и Opera Latinoamerica (двете най-големи организации отвъд Океана), се чества и у нас на 25 октомври.

Директорът на Държавна опера Русе Иван Кюркчиев коментира в “Нашият ден“ настоящите предизвикателства пред оперното изкуство у нас.

“Операта е любимото ми изкуство, за което съм дал много от моя живот и продължавам да се грижа за артистите и музикантите в Държавна опера Русе. Безкрайно съм щастлив, че се занимавам с класическа музика."

Директорът на Държавна опера Русе - Иван Кюркчиев

Атмосферата в Операта в Русе в момента

"Младите идват с безкрайно голяма любов в театъра – балет, артисти, хористи, солисти, оркестранти. Имаме прекрасни солисти, гордея се със спектаклите, които правим. Преди два дни направихме “Мефистофел“, тази опера не се поставя толкова лесно във всички големи оперни къщи, тъй като е много трудна – и сценично, и вокално. Това е един прекрасен спектакъл, който ще остане в репертоара на нашия театър и ще го играем много пъти.

На 6 ноември ще честваме 100 години на големия артист, баритонът Кирил Кръстев."

Мария Бохачек – първата българска Норма

Предизвикателствата

"Две са големите предизвикателства. Знае се, че изгоря покривът и в момента играем в Доходно здание. Благодаря много на Община Русе, че ни даде тази възможност. Но нашата къща, нашият любим театър, това е Русенска опера и вярвам, че ще се намери начин да бъде възстановена и по-скоро да влезем в нея.

Другото голямо предизвикателство е финансирането. В момента сме в пандемия. При всяко раздаване на заплати Операта излиза на минус. Това не може да продължава повече. Цялото финансиране в музикалния сектор ще трябва да се промени. Не е възможно повече чрез билети да изкарваме издръжката – заплатите на състава и да правим нови спектакли.

Чуйте Иван Кюркчиев в звуковия файл.

Снимки: Фейсбук/stateoperarousse


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23