Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Звезден прах

Снимка: Rawpixel

„Всички сме направени от звезди“ не е просто красива фраза, а самата истина. Всеки човек, когото познавате или сте познавали, всяка звезда на небето – колкото и да сме различни, ние, хората, от небесните тела, всички сме съставени от едни и същи химични елементи. Атомите, които изграждат нас и всичко друго, са немалък, но все пак краен брой. Знаем ли обаче коя е първичната материя, онази субстанция, която описват митологиите, трактатите на философите, а после и на алхимиците?

По-голямата част от материята се състои от най-простите атоми на водорода, хелия, а също въглерод, азот, кислород.

Атомите на всеки елемент има различни характеристики и свойства, но как са се образували първоначално. Как е започнало  всичко?

Чуйте разговора с д-р Николай Качаров, гост-лектор на Рацио, в презентацията „Всичко е звезден прах“, която можете да следите онлайн на 16 ноември.

Д-р Николай Качаров е магистър по астрофизика от Физическия факултет на СУ през 2006. След кратка специализация в Европейската южна обсерватория (ESO), започва докторантура в университета в Хайделберг, където се занимава с изследвания на химичните елементи на звездни купове. След това започва работа в института Макс Планк в Хайделберг, а от 2020 година е част от института по астрофизика Лайбниц в Потсдам.

Основните му научни интереси са свързани с изследването на химичната и динамична еволюция на близки галактики. Комбинирайки данни за движенията на звездите в дадена галактика и техния химичен състав, ние можем лесно да реконструираме миналото и да направим реалистични оценки за бъдещето развитие на тази галактика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Акад. Атанас Атанасов

Акад. Атанас Атанасов: Храната има енергия, която влияе върху нас

Когато разберем същността на българската храна, ще разберем и как профилактично да я използваме за здравето си. Акад. Атанас Атанасов е един от водещите земеделски учени в България с дългогодишен и впечатляващ опит в теорията и практиката на земеделската наука. Някои от неговите перспективни виждания са изпреварили времето и очевидно ще имат..

публикувано на 19.07.25 в 09:40
Валентин Георгиев

Еврика! Успешни българи: Ивайло Къртев

Той е лауреат от Националния конкурс "Млади таланти". Миналата 2024 година му донесе още отличия - бронзов медал и почетна грамота на Международната Менделеевска олимпиада по химия в Китай. Ивайло Къртев беше и един от нашите представители на ЕКСПО на науките по линия на МИЛСЕТ в Сараево. Тази година завърши пловдивската Математическа гимназия..

публикувано на 14.07.25 в 17:05
д-р Чавдар Ботев

Д-р Чавдар Ботев: В България има условия за лечение на постковид синдром

"В световен мащаб, близо 400 милиона души, като след делта варианта на Covid почти 10 процента имат постковид синдром, а след омикрон – пет процента. Постковид синдромът е като един скрит айсберг и едва сега започва да се появява, а през последния месец ние научихме най-много за проблемите след постковид. До миналата година са направени 13 милиарда..

публикувано на 14.07.25 в 09:40

Национален природонаучен музей, епизод 1: История и запознаване

Националният природонаучен музей към БАН е най-старият музей в България, и най-старият и най-богатият измежду природонаучните музей на Балканския полуостров. На втори август 1889 г., две години след качването на престола, княз Фердинанд показва на обществеността своите колекции и обявява създаването на Естественоисторическия музей. Първия..

публикувано на 14.07.25 в 09:10

Южночерноморският ни Вавилон

Както е добре известно, историческите събития оставят следа в езика, най-видимо в лексиката, но при по-продължителни процеси – и в структурата му. Интересна подробност е, че, макар историята на държавата ни да е обща, в различните краища на земите, населени с българи, има и доста специфични моменти. В поредното издание на предаването "За думите"..

публикувано на 13.07.25 в 12:05