Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Йовчева: Тенденция е да се гласува за личности, а не за политики

Партиите, деклариращи, че ще постигнат коалиция, имат сравнително общи приоритети

| обновено на 19.11.21 в 09:52
Снимка: Ани Петрова

Централната избирателна комисия прие единодушно с 15 гласа „за“ окончателните резултати от парламентарните избори от 14 ноември.

В 47-ото Народно събрание влизат 7 политически формации, които са преодолели бариерата от 4% за народни избраници.

Темата коментира в “Нашият ден“ политологът Теодора Йовчева.

“Това е един от най-фрагментираните парламенти, които сме имали, сравним единствено с 2005 г., когато също влязоха 7 формации, някои от тях сами по себе си коалиции, както е и в момента – ДБ е сама по себе си коалиция, “БСП за България“, макар и доминирана от БСП, също е коалиция. Ако бъдат сметнати математически мандатите на партиите на промяната плюс БСП, наистина дават едно стабилно мнозинство от 144 гласа.

Като цяло избирателите, може би в България в по-голяма степен, вероятно е и световна тенденция, гласуват много малко за идеи и идеологии и определени политики. Гласуването се е превърнало в гласуване за определени личности и техните качества. Невинаги тези качества са политически. Невинаги се осмисля определената политика, която този човек би могъл да проведе, а в много по-голяма степен възможността му да комуникира публично, да се представя в дебати, как изглежда, и каква харизма има."

Възможна коалиция

"Партиите, които в момента в България декларират, че ще постигнат коалиция, имат сравнително общи приоритети. Между ДБ и ПП има единодушие – БСП е с малко по-социален облик. Тук нейните приоритети или биха били приети като допълнителен ангажимент на правителството, или биха влезли в противоречие.

ИТН с предложението си за премиер в лицето на Николай Василев дадоха много сериозна заявка за по-либерализирана икономика и по-малка държавна намеса. Нещо, което противоречи с идеите на БСП за повече държавна регулация в сектора на икономиката. Според мен този баланс ще бъде много труден и няма да продължи само с преговорите. Тази динамика ще тлее през цялото време, през което имаме това управление."

Партия “Възраждане“

"Предпочитанията показаха, че българите са разделени във визиите си по ключови теми, например влизането на партия “Възраждане“ в парламента е индикатор за сериозно разделение. Това е партия с антисистемен характер с проруска заявка, която много сериозно се отличава от партиите на промяната, които имат прозападен облик."

Корнелия Нинова от БСП

Оставки през седмицата

"БСП

Корнелия Нинова направи няколко интересни изказвания по време на брифинга. Тя практически призна, че в партията разделението от нейното лидерство е толкова сериозно, че е излязло на терен, че определени структури и лица са кампанирани в полза на ПП. Тя заподозря и формиране на алтернативен център на властта в БСП около президента.

Виждаме, че БСП е разкъсвана от вътрешни противоречия и може би оставката на Нинова е моментът, който би могъл да им помогне да излязат от тази криза. Защото, ако има толкова дълбоко разделение, което си личи на терен, не говори добре за целостта на партията.

Интересно е да се види кой ще е новият лидер на БСП и дали БСП ще бъде лоялен партньор в една такава коалиция.


ДБ

Тези оставки са очаквани след електоралния резултат, който постигнаха. Тук е редно да кажем, че този резултат може да се окаже фатален за коалицията. Общността на десни градски избиратели традиционно среща трудности в общото действие.

В случая Лозан Панов, като неин кандидат, беше един много добър лакмус за настроенията вътре. Но там те са много по-сериозно против ГЕРБ и това си пролича в гласуването за Румен Радев, отколкото за Лозан Панов и за “Демократична България“. Големият процент за ДБ юли месец е вот срещу ГЕРБ в голяма степен, който бързо може да бъде обран от други лидери.

Мая Манолова

ИБГНИ

Това, което се случи с тях, всъщност е появата на нов играч. ИБГНИ беше една формация на изцяло лидерска основа. Там избирателите припознаваха каузите на бившия омбудсман и на протестните лидери от триото."

Чуйте Теодора Йовчева в звуковия файл.

Снимки: БНР, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да задържим младите лекари в страната?

В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден", Мария Куманова , директор на сдружението на младите лекари, сподели как Бургас адресира демографската криза чрез модерна философия за детско здравеопазване и задържане на младите лекари. Югоизточна България, включително Община Бургас и всички общини в региона, се сблъскват с проблеми в..

обновено на 04.06.24 в 13:35
Василена Мирчева и зам.-кметът по образованието Михаил Ненов

Как сиропиталище се превърна в най-модерното училище в Бургас?

Зам.-кметът по образованието в Бургас Михаил Ненов разказва за "първокласното начало" в бургаските училища, иновативните образователни политики и изграждането на ново училище на брега на морето. Яна Кършийска: Младото поколение чете и има отношение към книгите В ефира на "Нашият ден" Михаил Ненов сподели следното: "Идеята за първокласно..

обновено на 04.06.24 в 12:26
д-р Петко Петков

Как ин силико експериментите заместват тестовете върху животни?

Лабораторията по математическа химия изработва модели за прогнозиране на вредни за човека и околната среда токсикологични обекти. Този тип модели се наричат "ин силико модели" (in silico) и представляват компютърни симулации на биологични експерименти – алтернатива на тестовете с животни . Възможността всички ние да използваме безопасна..

публикувано на 04.06.24 в 11:49
Василена Мирчева и Яна Кършийска

Яна Кършийска: Младото поколение чете и има отношение към книгите

Ако не искате да строите затвори, отваряйте библиотеки, твърди една популярна максима. Връзката обаче не е толкова пряка. Никой не може да твърди, че в грамотните общества липсва престъпност, но съществува такъв алгоритъм, който определя колко затворнически килии да се построят. Той е базиран на въпроса - какъв е процентът на децата между 10 и 11..

обновено на 04.06.24 в 11:01

"Голямата диктовка": Коя дума затрудни най-малките участници?

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" обсъждаме значението на "Голямата диктовка", проведена в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Това събитие предизвика голям интерес и събра участници от различни възрасти, които имаха възможността да демонстрират своите умения по правопис. В интервю за предаването д-р Ивета..

обновено на 03.06.24 в 13:24